eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Angolok és spanyolok: négy győzelem, 10-1-es gólkülönbség Európa többi része ellen

Egyedül a Real Madrid áll hat ponttal két játéknap után a Bajnokok Ligája kedden szerepelt 16 csapata közül. Az angoloknak megint jó napjuk volt, simán győzött a Manchester United és az Arsenal is. A fehérorosz BATE Boriszov szerzett egy pontot a Juventus ellen, s a meglepetés még nagyobb is lehetett volna...

A Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson meglepő húzással a fiatal brazil védőt, Rafaelt állította a kezdőcsapatba, a sérült Gary Neville helyén. A középpályán Scholes, a csatársorban Ronaldo, Rooney és Berbatov kezdett, Tevez tehát kimaradt.

Az első félidőben Paul Scholes megsérült, hordágyon vitték le. Ryan Giggs állt a helyére - ő készítette elő labdájával az első félidő közepén Wayne Rooney gólját.

A második félidőben az egykor Angliában, a Wigannél is szerepelt védő, Andreas Johansson hibája után eldőlt a mérkőzés: Dimitar Berbatov megszerezte az első gólját új klubjában. Aztán lőtt még egyet.

A Villarreal és a Celtic az első félidőben nem bírt egymással, ebben a csoportban hat félidő alatt egy gól esett. (Az első fordulóban mindkét találkozó 0-0-ra végződött.). A második játékrészben Marcos Senna parádés gólt csavart, megtörve a jeget, s megszerezve győzelmet a Villarrealnak.

A Fiorentina és a Steaua elég unalmas mérkőzésen tusakodott egymással, eredmény nélkül. A Lyon tartott egy kicsit a Bayerntől, de csak kicsit, s ez is elillant az első húsz perc végére, látva, hogy a bajorok nagyon statikusan, s ötlettelenül futballoznak. A francia bajnok edzője, Claude Puel ezt észlelve Sidney Govou helyére beküldte a pályára a még gólerősebb Édersont. Meg is szerezte a Lyon a vezetést - igaz, "csak" öngólból, Demichelisről pattant a labda a kapuba.

A második félidőben a Bayern valamelyest magára talált, s a brazil Zé Roberto révén ki is egyenlített. A Lyon védői leginkább csak magukat okolhatják: miután napokon keresztül azt hallgatták az edzőjüktől, hogy a Bayern szinte csak fejjel veszélyes a kapura, Miroslav Klose beadása után a brazil fejjel küldte a labdát a kapuba.

A Fenerbahce nem találta a ritmust a meglepően masszív Dinamo Kijev ellen, ezért is végződött 0-0-ra az első játékrész. Temérdek átadási hibát követtek el a törökök. A második játékrészben sem esett gól, így a Fener a BL-története során először nem nyerte meg a hazai mérkőzését.

A másik találkozón az Arsenal kárpótolta a híveit a legutóbbi bajnoki vereségért. A Porto játékosai emlegethetik, hogy mi lett volna a meccs sorsa, ha Gael Clichy nem tudja a vonalon állva tisztázni Lisandro López labdáját - de a londoniak győzelmének jogosságához nem férhet kétség. Az utóbbi hetekben gyengébb formában játszó Robin van Persie két gólt is szerzett, s az ő beadása után talált be a kapuba Emmanuel Adebayor is. A togói csatár büntetőből lőtte a második gólját.

A Zenit két forduló után nulla ponttal áll a Bajnokok Ligájában - s kétségtelenül lépéshátrányba került riválisaival. Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy ritka balszerencsés csapat: akár két hete Torinóban, akár most, Szentpéterváron jó futballja ellenére kapott ki.

A negyedik percben már a kapujába került a labda, Rafael van der Vaart lövése után Tomas Hubocan öngólt vétett. Nem sokkal később az európai Szuperkupa-döntő hőse, a "30 milliós Danny" kiegyenlített. Hat perc elteltével, a 31.-ben Ruud van Nistelrooy igazi lesipuskás gólt lőtt.

Talán kevesen gondolták volna akkor, hogy máris kialakult a végeredmény. A hazai szurkolók reménykedtek a Zenit egyenlítésében - nem is alaptalanul. Kiválóan játszott Danny és Arsavin, s nem lehetett panasz a többiekre sem. Alighanem csak azért nem szerzett pontot az orosz bajnok, mert az ellenfele kapuját 2008 vitathatatlanul legjobb kapusa, Iker Casillas védte.

A spanyol hálóőr egymás után három óriási bravúrt is bemutatott, majd a hosszabbításban Pepe blokkolta nagyszerű érzékkel Danny lövését. Aligha vigasztalja az oroszokat, de második vereségük ellenére is meggyőzték a mérkőzést nézőket arról, hogy Európa egyik legjobb csapata az övék. A Madrid ugyanakkor hihetetlenül fontos három pontot szerzett, s ha a következő két, Juve elleni meccsén összesen legalább még hármat szerez, nagyon közel kerül a továbbjutáshoz.

A Juve egy fél félidő alatt nagy hátrányba került Fehéroroszországban. A BATE előbb Krivec, majd Sztaszevics révén is gólt szerzett, közben Claudio Ranieri kénytelen volt lecserélni nem egészséges hátvédhét, Nicola Legrottaglie-t. Ám az olaszok hamar lábra kaptak, s Vincenzo Iaquinta találatával szépítettek, majd az első félidő utolsó percében egyenlítettek is. A második játékrészben már nem esett gól.

E csoport
Aalborg-Manchester United 0-3
Villarreal-Celtic 1-0
A csoport állása: 1. Manchester United 4, 2. Villarreal 4, 3. Celtic 1, 4. Aalborg 1.

F csoport
Bayern-Lyon 1-1
Fiorentina-Steaua 0-0
A csoport állása: 1. Bayern 4, 2. Lyon 2, 3. Fiorentina 2, 4. Steaua 1

G csoport
Arsenal-Porto 4-0
Fenerbahce-Dinamo Kijev 0-0
A csoport állása: 1. Arsenal 4, 2. Porto 3, 3. Dinamo Kijev 2, 4. Fenerbahce 1

H csoport
Zenit-Real Madrid 1-2
BATE Boriszov-Juventus 2-2
A csoport állása: 1. Real Madrid 6, 2. Juventus 4, 3. BATE 1, 4. Zenit 0

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 21:25
×
×
×
×