eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ideális doppingszer lehet a szívnövelő hormon

Megnövekedhet a sportolók szíve egy IGF-1 nevű hormonnak köszönhetően - derült ki az olasz evezősökön végzett kutatásból. Az IGF-1 akár doppingként is szolgálhat, ráadásul szintjének mesterséges növelését nehéz kimutatni, mivel mindenkinek más a természetes IGF-1-szintje.

Egy, profi evezősökön végzett vizsgálat megmutatta, hogyan teszi egy természetes hormon nagyobbá és erősebbé az evezősök szívét.

Olasz tudósok 38 evezősnél, csapatuk felénél vizsgálták meg az IGF-1 hormon viselkedését. Egy szaklap szerint az átlagemberekhez képest az evezősöknek magasabb volt a hormonszintje és nagyobb a szíve.

A kutatást a nápolyi és a milánói egyetem munkatársai készítették. Giovanni Vitale, a kutatás vezetője elmondta: az eredmények azt mutatják, hogy az evezősök szívének mind a két oldala nagyobb, a szerv így fokozott kapacitással működik.

A nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA fölkérte Peter Sonksen professzort, a londoni Szent Tamás kórház endokrinológusát: vizsgálja meg, hogyan lehetne készíteni egy, az IGF-1 hormon használatát kimutató tesztet.

Õ úgy vélekedett, nehéz kimutatni, ha valaki mesterségesen növelte a hormonszintjét, mivel az emberek más-más mennyiségű IGF-1 hormonnal rendelkeznek.

"Születhetsz úgy, hogy magas a hormonszinted, aztán még tovább is növelheted azt" - mondta a professzor.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×