eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Cseh László lehet az első magyar érmes - a vasárnapi program

Vasárnap, az olimpia második versenynapján 14 számban avatnak bajnokot, és jó esély van az első magyar éremre is. A címvédő férfi vízilabda-válogatott Montenegró ellen kezdi meg szereplését.

Az úszóknál, a magyar idő szerint 4 órakor rajtoló program keretében négy aranyérmet osztanak ki. Az első versenyszám a férfi 400 méteres vegyesúszás lesz, amelynek döntőjébe Cseh László a második, Kis Gergő pedig az ötödik idővel került be. A szám toronymagas esélyese Michael Phelps. A többi vasárnapi úszódöntőben (férfi 400 gyors, női 400 vegyes, női 4x100 gyorsváltó) nem lesz érdekelt magyar versenyző, de a női 100 m pillangóúszás középfutamában Dara Eszterért szoríthatunk. A női 100 m hát előfutamában Szepesi Nikolett, a férfi 200 m gyorson Kovács Norbert, a női 100 m mellúszásban Pecz Réka, a férfi 100 m háton Rudolf Roland, a női 400 m gyorson pedig Kapás Boglárka kezdi meg szereplését.

A vívóknál a férfi párbajtőrözők egyéni versenyére kerül sor három magyarral: a világbajnoki címvédő Kulcsár Krisztián (6 ó), valamint a háromszoros Eb-első Boczkó Gábor (6:30) és a friss Európa-bajnok Imre Géza (7) egyformán a 32-es táblán kezd. Imre Géza a dél-koreai Kim Szeung Gu és a dél-afrikai Given Maduma párharcának győztesével kezd, Kulcsár Krisztián a kínai Jin Lien-csivel, Boczkó Gábor pedig az olasz Alfredo Rotával asszószik. A két utóbbi párbajtőröző sikeres menetelés esetén a negyeddöntőben találkozik egymással. A finálé 14:40 órakor kezdődik.

A cselgáncsozók közül a 66 kilós Ungvári Miklós lép tatamira 6 órától. Az első fordulóban a hazaiak eddig eredménytelen versenyzőjével, Vu Ritubiligével találkozik, a papíron könnyűnek ígérkező nyitányt követően pedig a háromszoros Eb-első grúz Zaza Kedelasvili vár a kecskemétiek kétszeres világbajnoki bronzérmes dzsúdósára. A súlycsoport helyosztóit 12 órától rendezik.

Az evezősöknél bemutatkozik az egyetlen magyar egység: a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpár 9:40 órától száll vízre az előfutamban.

Káté Gyula az ökölvívók 64 kilós súlycsoportjának első fordulójában lép ringbe, itt 7:30 órakor kezdődik a program, a magyar sportoló meccse az ötödik lesz a sorban. A vb- és Eb-bronzérmes Káté Gyula az ír John Joyce-szal találkozik az első körben. Az idei Európai Uniós bajnokságon és a tavalyi világbajnokság első fordulójában is a magyar bokszoló nyert Joyce ellen.

A sportlövőknél Csonka Zsófia a légpisztoly 10 m-es számban kezd 3 órától, az alapverseny után a döntőre 6 órától kerül sor.

Böczögő Dorina a női tornászok selejtezőjének 1. csoportjában lép a szerekhez 4 órától, sorrendben talajon, ugrásban, felemáskorláton, illetve gerendán mutatja be gyakorlatát.

A címvédő férfi vízilabda-válogatott is megkezdi szereplését Pekingben: Kemény Dénes csapata az A csoport 1. fordulójában az újdonsült Európa-bajnok montenegróiak ellen száll vízbe 4:50 órától.

A férfi kosárlabdázók is bemutatkoznak az olimpián, és rögtön egy Egyesült Államok-Kína rangadót kezdődik a viadal, vagyis az NBA-sztárokból álló Dream Team a Jao Ming vezette házigazdákkal találkozik.

Az említetteken kívül a női cselgáncsozók 52 kilós kategóriájában, a női súlyemelők 53 és a férfi súlyemelők 56 kilós súlycsoportjában, valamint férfi trapban, a női 3 m szinkronugrásban, a női országúti kerékpáros mezőnyversenyben és a női íjász csapatversenyben hirdetnek győztest vasárnap.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×