eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Találtunk még nyolc magyar olimpikont!

A friss adatok szerint 170 magyar sportoló indul a pekingi olimpián - de álljunk meg egy pillanatra. A lista ugyanis így nem teljes. Nyolc további olyan sportolót találtunk, akik Magyarországon nőttek fel, lettek sportolók - ám most egy másik ország színeiben vesznek részt a ma játékokon.

Akad közöttük korábbi olimpiai érmes, világbajnok és Európa-bajnok is. Akad olyan, akinek a testvére Magyarországot képviseli, s olyan is, akinek az édesapja magyar színekben lett olimpiai bajnok. Különböző életpályák birtokosai, de közös bennük a kiindulópont: Magyarország.

Pekli Mária 1972-ben született Baján, a magyar női cselgáncssport egyik első klasszisa volt. Az 1996-os, hágai Európa-bajnokságon második lett, s magyar színekben versenyzett az atlantai olimpián. Négy évvel később, Sydneyben, ellenben már a rendező ország, Ausztrália színeit képviselve lett bronzérmes. A pekingi már a negyedik olimpiája, első ellenfele éppen az 57 kg-os súlycsoport magyar színekben induló versenyzője, Baczkó Bernadett lesz.

Király Hajnalka Veszprém szülötte, 2002-ig négy csapatvilágbajnoki címet nyert női párbajtőrben. Természetesen magyar színekben. Ám férjhez menése után, az utóbbi négy évben, Király-Picot néven már a francia válogatottat erősíti. Athénben új hazája színeiben szerepelt, s lett harmadik, azóta újabb két világbajnoki aranyat nyert a csapatversenyben. Pekingben ő lesz egyik francia induló a női párbajtőr egyéniben.

Bujdosó Alexandra édesapja, Bujdosó Imre 1988-ban tagja volt az aranyérmes magyar kardválogatottnak. A kislány még csak 18 éves, de már 14 éve vív, két esztendeje ő a legjobb német kardvívónő. 2004-ben még magyar színekben nyert kadettvilágbajnoki ezüstérmet - de szinte biztos, hogy a magyar válogatott tagjaként még nem lenne olimpiai résztvevő. Edzője egyébként az édesapja, a 15 éve Koblenzben edzősködő olimpiai bajnok.

Valkai Erzsébet 2004-ben még magyar színekben, s a húga, Ágnes társaságában szerepelt a vízilabdatornán. Egy esztendővel később még mindig a magyarokkal nyert világbajnoki ezüstérmet. 2006 óta azonban, miután férje után megkapta az állampolgárságot, olasz színekben játszik, a nagy tornákon, például, a húga ellen is. Most is az éremesélyes olasz együttes egyik kulcsembere.

Tóth Georgina az egyetlen afrikai magyar olimpikon: Kamerunt képviseli majd kalapácsvetésben. A dunaújvárosi születésű hölgy az utóbbi két évben az Egyesült Államokban tanult, ott ismerkedett meg a kameruni szövetség elnökével, akinek felajánlotta sportolói szolgálatait. Bejött az ötlet, immár ő a kameruni országos csúcstartó - s olimpiai induló.

Hárman képviselik Ausztriát a magyarok közül: Ágoston Szabolcs, Máté Hunor István és Gárdos Róbert. Előbbi Simon Ágoston néven indul, triatlonista, egyébként Békéscsaba szülötte. A 30 éves sportoló az egyetlen magyar férfi lesz a triatlonosok mezőnyében.

Az úszó Máté Hunor is az ország délkeleti részén született, legjobb hazai eredménye a felnőtt országos bajnoki cím, illetve az ifi Eb megnyerése volt, mindkettő váltóban. Osztrák színekben indul, de sok úszótársához hasonlóan az Egyesült Államokban tanul.

Gárdos Róbert 29 éves asztaliteniszező, ifistaként, még a kilencvenes évek közepén bronzérmes volt egyéniben, ezüstérmes csapatban. Évek óta az osztrák válogatottban játszik, tavaly egyéniben kilencedik volt az Európa-bajnokságon. Csapatban volt már Eb-ezüstérmes és vb-hatodik is.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×