eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Olimpiai bajnokok, akiknek a gyermeke is olimpiai érmes - Varga Gabi lehet a következő

Varga Gabriella, a magyar női tőrválogatott Athénben hatodik helyezett tagja éremesélyes a pekingi olimpián. Mi több: aranyérem-esélyes. Ha nyerne nagyon szűk és exkluzív társaságba kerülne: mindössze három eddigi magyar olimpiai bajnok édesapja volt maga is ötkarikás aranyérmes.

Varga János 1968-ban, kötöttfogású birkózásban nyert aranyérmet. Érdekes, hogy előtte, Tokióban éppen úgy hatodik lett, mint Athénben a lánya. Övék lehet az első, "két generációs olimpiai bajnok család" amelyben a szülő és a gyermek két teljesen eltérő alapú sportágat űz.

Az első olyan olimpiai bajnok magyar sportolót, akinek a szülője is olimpiai aranyérmes volt, Szőke Katónak hívják. 1952-ben kettőt nyert, egyet egyéniben, egyet váltóban. A melbourne-i olimpia óta az Egyesült Államokban él.

A bajnoknő eredeti neve Homonnai. Az édesapa, Homonnai Márton tagja volt 1932-ben és 1936-ban Komjádi Béla aranyérmes vízilabda-csapatának. A második világháború után, miután tagja volt 1944-1945-ben a nyilaskeresztes pártnak, Dél-Amerikába emigrált.

1976-ban két olimpiai bajnok fia is nyert Montrealban: Németh Miklós - Németh Imre, az 1948-as londoni olimpia kalapácsvető bajnokának a fia - gerelyhajításban, ifjabb Szívós István pedig vízilabdában.

A magyar póló legnagyobb dinasztiájának középső tagja édesapja nevét kapta, idősebb Szívós Istvánét, aki 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben lett olimpiai bajnok. Az unoka, Szívós Márton maga is válogatott játékos - ám sajnos kimaradt a pekingi keretből.

A magyar sport története szerencsére büszke lehet még néhány nagyon eredményes családra. Az élre a Gerevich família neve kívánkozik. Gerevich Aladár hat olimpián nyert érmet 1932 és 1960 között, úgy hogy kettő közben a világháború miatt még el is maradt!

Különleges, ha úgy tetszik, különlegesen eredményes sportcsalád az övé: apósa, Albert Bogen néven ezüstérmet nyert 1912-ben, az osztrák kardcsapatban, felesége, Bogáthy-Bogen Erna 1932-ben, Los Angelesben a tőr egyéni bronzérmese lett.

Két fia közül Pál, aki éppen aznap született, amikor édesapja Londonban egyéni olimpiai bajnok lett, 1972-ben és 1980-ban is tagja volt a bronzérmes magyar kardcsapatnak. A napokban elhunyt György, aki maga is jó kardvívó volt a hetvenes-nyolcvanas években, az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt edzője volt.

A famíliákról szólva feltétlenül idetartozik: a nagy kardvívó trió másik tagjának, a hatszoros olimpiai bajnok Kovács Pálnak a fiai is kiváló vívók lettek: Kovács Attila, s a MOB jelenlegi sportigazgatója, Kovács Tamás egyaránt nyertek világbajnoki címet, utóbbi kétszeres olimpiai bronzérmes.

Bóbis Gyula az 1948-as londoni olimpián nyert aranyérmet, birkózásban. Ildikó lánya, a hatvanas-hetvenes évek kiváló tőrvívója háromszoros is ezüstérmet nyert (Münchenben egyéniben, Mexikóvárosban és Münchenben csapatban) - nagyon közel járt ő is az olimpiai aranyhoz.

Gyarmati Andrea ugyancsak ezüstöt nyert Münchenben (meg egy bronzot is), ő is közel állt ahhoz, hogy szülei nyomdokába lépjen. Édesapja, gyarmati Dezső a vízilabda két háromszoros olimpiai bajnokának az egyike (a másik Kárpáti György), édesanyja, Székely Éva ugyancsak olimpia bajnok, úszásban.

Kásás Tamás kétszeres olimpiai bajnok pólós (2000, 2004), édesapja, Zoltán 1972-ben, Münchenben ezüstérmet nyert. Steinmetz Barna ugyancsak kétszeres, öccse, Ádám egyszeres olimpiai bajnok, édesapjuk, János 1968-ban Mexikóvárosban bronzérmes lett.

Varga Gabriellán kívül egyébként akad még egy sportoló a magyar csapatban, akinek az édesapja olimpiai bajnok volt: a tízpróbázó Zsivótzky Attila.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×