eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Olimpia: pornóújság igen, BBC nem

A pekingi olimpiai faluban tartózkodó több ezer sportoló könnyedén hozzájuthat pornóújságokhoz, de a BBC híroldalát már nem tudják megnézni az interneten. Tíz nappal az ötkarikás játékok rajta előtt a szervezők az ígéretek ellenére még mindig szigorú cenzúra alatt tartják a világhálót.

Bár a kínai kormány megígérte, hogy a szigorú cenzúrát fel fogják oldani, 10 nappal az olimpia kezdete előtt még mindig nem lehet elérni Pekingben a "politikailag érzékeny" internetes oldalakat, amelyek esetleg tudósításokat közölnek Tibetről és Tajvanról.

A szigorú online cenzúrával szemben a könyvekre és újságokra már korántsem vonatkozik ilyen kitüntetett figyelem: a 16 ezer sportoló elhelyezésére szolgáló olimpiai faluban az olimpikonok minden gond nélkül pornóújságokhoz vagy erotikus témájú könyvekhez juthatnak.

Ezek az olvasnivalók korábban könnyen beszerezhetők voltak a tartományi reptereknek, ahol a helyiek a művészet kategória alatt találták meg a szóbn forgó kiadványokat. Hu Csintao hatalomra kerülése óta azonban fokozatosan eltűntek ezek az olvasnivalók a repterek könyvesboltjaiból, ahol ma már főképp Mao Ce-tungról vagy a hibrid rizstermesztésről kaphatók könyvek, de a polcokon előfordulnak Agatha Christie regényei is.

Amikor Pekingnek ítélték a 2008-as ötkarikás játékok megrendezését, a kínai vezetők és szervezők megígérték az újságíróknak, hogy a többi olimpiához hasonlóan itt is korlátlan internetes hozzáférést biztosítanak majd.

Ennek jegyében tavaly feloldották a külföldi tudósítókra vonatkozó utazási tilalmakat, de a sajtószabadság terén nem sokat engedett a kínai vezetés.

Az elmúlt hetekben több hír is érkezett újságírók bántalmazásáról. Legutóbb például egy hongkongi fotóst tartottak 6 órás őrizetben, miután képeket próbált készíteni az utolsó olimpia jegyekért sorban állók dulakodásáról, és összeveszett a rendőrökkel.

A kínai tisztviselők technikai problémának nevezik azt, hogy bizonyos oldalak, mint például a BBC még most is tiltás alatt vannak Pekingben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×