eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma

Másfél millió autóval kevesebb Pekingben

Pekingben a hatóságok életbe léptették a szigorú közlekedési intézkedéseket, annak érdekében, hogy az augusztusi olimpia előtt több mint másfél millió autót tiltsanak ki a kínai főváros útjairól, így csökkentve a szmogot.

Vasárnaptól korlátozzák a személyautó-forgalmat Pekingben az olimpia közeledtével életbelépő környezetvédelmi szigorítások részeként. Páros naptári napokon csak a páros számra végződő rendszámmal rendelkező autók közlekedhetnek, a páratlan végződésűek pedig csak a páratlan naptári napokon lehetnek az utakon.

Becslések szerint egy átlagos napon 3,3 millió autó közlekedik Pekingben, emiatt is jelentős a légszennyezettség. Pekingben fogadkoznak, hogy az augusztus 8-án kezdődő játékok kezdetére tisztább lesz a levegő a városban. Erre szükség is van, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kilátásba helyezte, hogy a nagy szmog miatt néhány eseményt elhalaszthat.

A városban több mint tízezer ponton ellenőrzik az autósokat, és aki nem tartja be a szabályokat, azt 100 jüanra (2100 forint) büntethetik a rendőrök. Az első jelentések szerint az intézkedés hatására csökkent a forgalom és a légszennyezettség is vasárnap.

A teherautóforgalmat már korábban a fővároson kívülre terelték, és a magas károsanyag-kibocsátású járműveket is kitiltották Pekingből. Emellett bezárták a szennyező gyárakat, az építkezéseket is felfüggesztették, és arra biztatták az embereket, aki csak tud, otthonról dolgozzon.

Az intézkedések az olimpia után is érvényben maradnak, egészen szeptember 20-ig.

A várakozások szerint a korlátozások miatt naponta négymillióval többen fogják használni a pekingi tömegközlekedést. Hogy a közlekedés zavartalan legyen, szombaton három új metróvonalat adtak át Pekingben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×