eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fehér kendők lobogtak a Nou Campban

A négy nagy európai bajnokság közül már csak az olaszban nincs bajnok. Angliában a Manchester United célba ért, ellenben Itáliában az Inter nem nyert, s ezért egy hét múlva lesz csak bajnokavató. Az AS Roma hátránya immár csak egy pont a címvédő mögött.

Bár Steve Bruce, a Wigan menedzsere szidta a meccs végén a játékvezetőt, a Manchester United megérdemelt győzelmet aratott szezonbeli utolsó ligamérkőzésén. Noha a 33. percben erősen vitatható volt a Wayne Rooney "buktatásáért" megítélt büntető jogossága, a második félidőben Paul Scholest nyilvánvalóan elkaszálta védője a tizenhatoson belül.

A Manchester United legjobbja - legalábbis a mérkőzés utolsó szakaszában, a beállása után - a Sir Bobby Charlton szereplési csúcsát beállító, gólt szerző, tizedik bajnoki elsőségét szerző Ryan Giggs volt.

Sir Alex Ferguson ugyancsak a tizedik bajnoki címét nyerte, a klub pedig a 17. bajnoki aranyánál tart. Immár csak egyetlen bajnoki aranynyira vannak lemaradva a Vörös Ördögök a rekorder Liverpooltól.

A "párhuzamos mérkőzésen" rossz játékkal is nyert volna a Chelsea - de ez semmit nem érő győzelem lett volna. Így aztán nem sokat számított, hogy a 92. percben a Bolton kiegyenlített. A Kékek nem futballoztak jól, ráadásul John Terry megsérült az első félidőben. Kétséges, hogy felépül-e a moszkvai BL-döntőre. A Chelsea legjobbja egyébként ismét Michael Ballack volt. Ha lenne most kedve viccelni, talán felelevenítené: lehet, hogy ő a rossz ómen a Kékeknek. Eddigi szezonja emlékeztet a Leverkusennél töltött 2002-es ezüsttavaszára.

A Sunderland otthonában az Ágyúsok megfiatalított - még tovább fiatalított csapattal - nyertek, Gilberto Silva és Adebayor kivételével csupa 23 éves, vagy annál fiatalabb játékost küldött Arsene Wenger a pályára. A hazaiaknál bemutatkozott Fülöp Márton, aki élete első Premier League-es mérkőzésén védett.

Mindhárom, a Derby előtt álló kiesőjelölt (Birmingham, Reading, Fulham) győzött, a három csapat összesen 11 gólt szerzett. Közülük a két négyet vágó gárda a három pont megszerzése ellenére is kiesett.

Győzött az Everton, amely így kiharcolta az UEFA-kupa-szereplést. A liverpooli Kékek nyolc perccel az idény zárása előtt lőtték első tizenegyesüket. Oriási verést kapott a Manchester City, amely a 15. perctől emberhátrányban játszott. Afonso Alves az első mesterhármasát szerezte Angliában, a Boro története legnagyobb győzelmét aratta a Premier League-ben, Sven-Göran Erikssonnak rémálommá lett (valószínűleg) utolsó mérkőzése a Cityvel.

A Liverpoolban Fernando Torres a 24. bajnoki gólját szerezte, s ezzel megdöntötte Ruud van Nistelrooy csúcsát: immár ő a Premier League legeredményesebb külföldi újonca. A Villa döntetlennel zárta le a szereplését, júniusban az Intertotó-kupában játszik majd. David O'Leary csapatánál csak a Man United és az Arsenal szerzett több gólt a bajnoki idényben.

Anglia, 38. forduló
Wigan-Manchester United 0-2
Chelsea-Bolton 1-1
Sunderland-Arsenal 0-1
Tottenham-Liverpool 0-2
Everton-Newcastle 3-1
West Ham United-Aston Villa 2-2
Birmingham-Blackburn Rovers 4-1
Portsmouth-Fulham 0-1
Middlesbrough-Manchester City 8-1
Derby County-Reading 0-4
Az élcsoport végeredménye: 1. Man United 87, 2. Chelsea 85, 3. Arsenal 83, 4. Liverpool 76
Massimo Moratti, az Inter elnöke tőle szokatlanul indulatosan mondta a Siena ellen csak döntetlennel zárt mérkőzés után: "Materazzi elveszítette nekünk a meccset!" Lépjünk túl azon, hogy a 2-2 nem vereség, érthetően az elnök indulatai.

Ha a fekete-kékek megnyerik a találkozót, már vasárnap délután bajnoki címet ünnepelhettek volna. Így meg kell várniuk az utolsó fordulót, amelyben a már kiesett Parma otthonában lépnek pályára. Roberto Manicini röviden annyit mondott a találkozóról: "Olyan lesz, mint egy kupadöntő."

Az Inter Patrick Vieira fejesével szerzett vezetést, majd Maccarone kiegyenlített. Mario Balotelli góljával azonban megint az Inter jutott előnyhöz a második félidőben, ám Houssine Kharja, az egykori Roma-játékos megint kiegyenlített.

Az Inter a 87. percben vitatható büntetőt kapott, miután a bíró szerint Rigano lebirkózta Materazzit. Julio Cruz volt a kijelölt végrehajtó, de Materazzi elvette tőle a lövés jogát. Labdáját azonban Alex Manninger, a Siena osztrák válogatott kapusa kivédte.

Materazzi azt mondta a meccs után: "Hibáztam, elragadott a hév. Az volt a fejemben, hogy tavaly is a Siena ellen nyertük meg a bajnoki címet, s akkor két gólt szereztem. Bocsánatot kérek mindenkitől."

Az AS Roma nem hibázott: 2-1-re verte meg az Atalantát. Góljait Cristian Panucci és Daniele De Rossi szerezte. A bergamóiak a 88. percben, Bellini révén szépítettek. Az utolsó fordulóban a Farkasok Cataniában lép majd pályára.

Olaszország, 37. forduló
Inter-Siena 2-2
AS Roma-Atalanta 2-1
Juventus-Catania 1-1
Napoli-AC Milan 3-1
Fiorentina-Parma 3-1
Udinese-Cagliari 0-2
Palermo-Sampdoria 0-2
Genoa-Lazio 0-2
Livorno-Torino 0-1
Reggina-Empoli 2-0
Az élcsoport: 1. Inter 82, 2. AS Roma 81, 3. Juventus 71, 4. Fiorentina 63, 5. Milan 61
Huszti Szabolcs gólt szerzett, de csapata, a Hannover kiütéses vereséget szenvedett a Werder Bremen otthonában a Bunesligában. A középpályás végigjátszotta a találkozón, amelynek utolsó percében, 11-esből lőtte együttese becsületgólját.

A Hajnal Tamást a 81. percig soraiban tudó Karlsruhe kikapott a vendég Bochumtól, a Hertha BSC - amelybe Dárdai Pál a 65. percben állt be - hazai környezetben nyert a Nürnberg ellen.

A már bajnok Bayern München Duisburgban győzött, a házigazdák ezzel - a Rostock mellett - búcsúztak az élvonaltól.

Németország, 33. forduló
Duisburg-Bayern München 2-3
Werder Bremen-Hannover 6-1
Schalke-Eintracht Frankfurt 1-0
Energie Cottbus-Hamburg 2-0
Wolfsburg-Stuttgart 4-0
Hansa Rostock-Leverkusen 1-2
Karlsruhe-Bochum 1-3
Hertha-Nürnberg 1-0
Bielefeld-Dortmund 2-2
Az állás: 1. Bayern München 73, 2. Werder Bremen 63, 3. Schalke 61, 4. Leverkusen 51, 5. Hamburg 51, 5. Hamburg 51, 6. Wolfsburg 51, 7. Stuttgart 51

4

A Barcelona újabb csalódást okozva búcsúzott az idényre saját közönségétől. A katalánok Henry és Eto'o góljával kétgólos előnyt szereztek, de a Mallorca a második félidő közepén három perc alatt kiegyenlített, majd Edmílson kiállítása után, a 93. percben Güiza megszerezte a győztes gólt is.

A tribünön a nézők egy része a távozó Frank Rijkaardot éltette transzparensekkel, mások fehér kendőket lengettek, a vezetőség távozását követelve.

A Real Madrid nem törte magát különösebben Zaragozában, a hazai csapat ellenben a túlélésért játszott. A döntetlennel még maradt esélye. A bajnokcsapatban nem lépett pályára a már Zamora-díjas Iker Casillas, valamint Pepe, Robben, Raúl és Heinze sem.

Luis Fabiano és Fazio góljával idegenben is megnyerte a Sevilla a Betis elleni városi rangadót. Miután az Atlético is nyert, a Sevilla "csak" az UEFA-kupában indulhat 2008 őszén.
4070 nap elteltével ismét a Bajnokok Ligája (selejtezőjének) szereplője az Atlético Madrid. A "matracosok" megverték a tavasszal jól szereplő Deportivót, mégpedig Diego Forlán góljával.

Spanyolország, 37. forduló
Zaragoza-Real Madrid 2-2
Villarreal-Espanyol 2-0
Barcelona-Mallorca 2-3
Atlético Madrid-Deportivo 1-0
Betis-Sevilla 0-2
Athletic Bilbao-Racing 0-0
Almería-Recreativo 0-2
Valladolid-Getafe 0-0
Levante-Valencia 1-5
Osasuna-Murcia 2-1
Az élcsoport: 1. Real Madrid 82, 2. Villarreal 74, 3. Barcelona 64, 4. Atlético 64, 5. Sevilla 61

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×