eur:
399.02
usd:
364.75
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Miért kell a profi futballedzőnek kutyát vásárolnia?

Alex Ferguson felhívta régi barátját, Mel Machint, miután úgy érezte, igazi gyöngyszemre lelt. "Mel - mondta neki -, szeretném a klubodat egy kicsit gazdagabbá tenni. Egy pazar fiatal védő játszik nálatok, szükségem van rá. Kész vagyok sokat fizetni érte." Mel Machin ismerte a barátját és értett a futballhoz. Pontosan tudta, a Manchester United menedzserének Rio Ferdinand kell. A történetben eddig még nem lenne semmi rendkívüli, ha a beszélgetés mondjuk 2002 nyara előtt zajlott volna, s Mel Marchin a Leeds Unitedet szolgálja. Ám ez immár több mint tízéves emlék akkoriból, amikor a derék Mel még a Bournemouth menedzsere volt. Ugyanakkor bizonyítja, hogy az azóta lovaggá ütött Sir Alex értő szeme már 1997-ben megakadt Rio Ferdinandon. A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal a manchesteri középhátvéd pályafutásával ismerkedhetnek meg.

Mel Machin egyébként nem segíthetett a barátjának. "Alex, tudom, hogy Rio a tiédnél jobb kezekben senkinél sem lenne. De csak kölcsönjátékosként van nálunk, hamarosan vissza kell térnie az Upton Parkba" - sajnálkozott.

A Főnök viszont nem az a fajta, aki könnyen feladja. Felkereste Harry Redknappet, a West Ham United menedzserét is, bár sejtette a választ. Addigra megtudta, kollégája valóságos mentorként óvja Riót, s mindenkit győzköd arról, hogy megtalálta az új Bobby Moore-t.

Redknapp különben nem tévedett, Rio valóban szikrázóan tehetségesnek bizonyult. 1994-ben került a "kalapácsosokhoz", 1995-ben profi szerződést kötött vele a klub, majd 1996 májusában bemutatkozhatott már az élvonalban is.

Azt, persze, senki nem mondhatta róla, hogy addig két kézzel szórta volna rá a jót az élet. A Santa Lucia-i apától és ír-angol anyától származó fickó szülei sohasem keltek egybe - viszont nagyon gyorsan szakítottak.

Riónak sok testvére és féltestvére van, köztük az egyik, Anton ma a West Ham United védője. Féltestvére, a kilencéves Jeremiah tavasszal edzett a Man United profi csapatával egy akció keretében. Unokatestvére, Les ellenben korábban válogatott is volt, sőt együtt szerepeltek az 1998-as világbajnokságra nevezett keretben.

De ne rohanjunk ennyire előre az időben, Rio is lassított 1996 novemberében. Harry Redknapp akkoriban rövid időre kölcsönadta a Bournemouthnak, de egy pillanatra sem vette le róla a szemét. Tudta, az új évezred nagy angol középhátvédje bontogatja a szárnyait.

Anélkül, hogy a menedzser érdemeit kisebbíteném, hadd tegyem hozzá, Riót nem lehetett nem észrevenni. A dél-londoni Peckhamben, a Friary Estate környékén felnőtt nyakigláb srácot nem vetette fel a pénz, de alaposan a gondolataiba véste, hogy a hozzá hasonló proli srácból is lehet gazdag, ha olyan tehetséggel áldotta meg a sors, mint őt.

Közeli példát látott maga előtt, az unokabátyja, a később az Év játékosának is megválasztott Les Ferdinand már profi futballista volt, amikor Rio megtette az első lépéseit a pályákon. Les a QPR-ban, London északnyugati részében játszott akkoriban, Rio egy ideig gondolkodott azon, hogy ő is a kék-fehéreket válassza, ám végül praktikus szempontok döntöttek: a West Ham United pályája sokkal közelebb volt szülőhelyéhez, Peckhamhez.

Az ifjú középhátvéd kettesével ugrált felfelé az első csapathoz vezető lépcsőkön, 17 és fél éves korában bemutatkozott a Premier Ligában. Hamarosan bekerült az ifjúsági válogatottba is, a csapattal 1996 nyarán veretlenül bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon. (Ez volt az a torna, amelyet az Henry, Trezeguet, Anelka féle francia gárda nyert meg.)

Rio az egyik legfiatalabb játékos volt az ifikeretben, ehhez képest bő egy évvel később Glenn Hoddle meghívta az A válogatottba. A bemutatkozásra azonban néhány hónapot várnia kellett, miután ittas vezetésen érte a rendőrség, s ezzel az ifjú védő a szövetség íratlan szabályai szerint kizárta magát a csapatból. (A "piálással" azóta is meggyűlt a baja, egy ciprusi nyaralásán rendesen "elintézte" magát. A rossznyelvek szerint éppen ő volt az egyik, aki miatt Sven-Göran Eriksson alkoholstopot vezetett be a válogatottnál.)

Ám ami késik, nem múlik, még azon az őszön, Kamerun ellen átesett a tűzkeresztségen. Ha nem is volt azután töretlen a pályája (csak tartalék volt a Mondialon 1998-ban, majd lemaradt a 2000-es Európa-bajnokságról), a németalföldi torna után részben újjáalakított válogatottnak már ő lett az egyik vezéralakja.

2000 novemberében a Leeds United nagyravágyó elnöke, Peter Ridsdale 18 millió fontot is hajlandó volt fizetni a megszerzéséért, s ezzel egycsapásra a legdrágább angol játékossá emelte Riót. Harry Redknapp majdnem belepusztult abba, hogy el kell engednie azt a játékost, akire még legkevesebb tíz éven keresztül alapozni akarta a "kalapácsosok" védelmét. Ezt tudva könnyen megérthetjük 2002-es mondatait: "Egyetlen könnycseppet sem tudok elmorzsolni a Leedsért. Terry Venablest személy szerint sajnálom, egy menedzsernek mindig szörnyű elveszíteni a legjobb játékosát. De a Leeds csak visszakapta azt, amit akkor velünk csinált. A futballban a pénz diktál.

Lehet, hogy te megszerzel egy világklasszist, mert gazdagabb vagy, mint a klubja. De vigyázz, mert egyszer jön egy még gazdagabb, s hoppon maradsz. Ez történt most a Leedsszel is." - magyarázta, amikor a Man United harmincmillió fontot áldozott Rio Ferdinand megszerzéséért.

A hoppon maradt menedzser, Terry Venables pedig csalódásában megalkotta az angol futball egyik legendás mondását: szerinte, ha egy menedzser a profi futballban hűségre vágyik, a legjobb, ha vesz egy kutyát.

Tíz évvel korábban Alex Ferguson már vett egy játékost a yorkshire-i klubból. Nem rossz ómen a Leedstől venni: Eric Cantona volt az előd. (Aztán 2004-ben, ugyancsak a Leedstől érkezett Alan Smith is.)

Rióval sem járt rosszul a Man United - enyhén szólva, vagy enyhén írva, ha van ilyen. A védő az elmúlt években szinte minden szezonban kiemelkedően futballozott. Az utóbbi négy szezonból háromszor (2005, 2007 és 2008 tavaszán) is beválasztották a Premier League-ben az Év csapatába. Gyorsan túlkerült a nehéz időkön.

Õ volt ugyanis 2004 legnagyobb angliai futballbotrányának a főszereplője. Még az előző őszi szezonban, az Arsenal elleni zűrös-botrányos rangadó után elfelejtett elmenni a doppingvizsgálatra, noha kisorsolták. Feledékenységéért súlyos árat kellett fizetnie: januárban nyolc hónapra (!) eltiltották.

S bár mindenki úgy vélte, elengedik a büntetést az Eb előtt, nem így történt: a háromoroszlános csapat oszlopa nem volt ott a kontinensbajnokságon! Rio pedig "pluszként" kimaradt az MU kupagyőzelméből is...

Büntetése letelte után persze visszaszerezte helyét a válogatott együttesben, s természetesen a Manchester Unitedben is. Érdekes, hogy csak közel három és fél évvel a szerződtetése után, 2005. december 14-én szerezte meg első gólját a MU színeiben.


Azóta sem a góljaiért rajonganak érte: 183 bajnokin hat gól a mérlege. Megjegyzendő, mindössze két idényben szerzett bajnoki gólt, a 2005-2006-osban és a mostaniban. Mindkettőben hármat! Persze, senki sem kéri számon rajta a gólokat, elég a Man United híveinek, hogy Rio a legjobb két angol középhátvéd egyikévé nőtte ki magát - talán csak a Liverpool hívei vitatnák, hogy a másik John Terry.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×