eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Madrid jövő vasárnap bajnok lehet

Két csapat, a Real Madrid és az Inter is óriásit lépett címvédése felé a hétvégi fordulóban. Mind a két gárda idegenben növelte előnyét, a Madrid a Racing, az Inter a Torino ellen győzött. Angliában ellenben a Manchester United megbotlott a Blackburn ellen, így a Chelsea ismét "csak" hárompontos hátrányban van.

A Man United legoptimistább hívei már múlt hétfő este elkönyvelték, sikerült a címvédés. A Chelsea az utolsó percben kapott Emile Heskey-gól miatt csak egy pontot szerzett a Wigan ellen a Stamford Bridge-en, s ezzel öt pontra jött csak fel a manchesteriek mögé.

Ám a Kékek csütörtökön fontos győzelmet arattak egy másik kék legénység, az Everton otthonában. Michael Essien a múlt hét elejéig mindössze négy bajnoki gólnál járt az idényben, egyébként is nagy merészség lenne gólerősnek titulálni. Ám semmi kétség, leginkább ő tartotta életben a Chelsea reményeit.

Rúgott egy gólt a Wigannek, aztán egyet az Evertonnak - Avram Grant játékosai közül más nem is talált a kapuba a múlt héten.

A ghánai jól játszik - de ahhoz nem elég jól, hogy Grant ne rángassa össze-vissza a csapaton belül, ne faragjon belőle, például, szükség-jobbhátvédet. Másutt jobban elismerik Esssien képességeit, a Real állítólag Robinhót és Drenthét is ajánlja a 30 millió fontra tartott játékosért cserébe.

A ghánai azok közé tartozik a Stamford Bridge-en, akik nem szívesen dolgoznának a következő idényben is Avram Grant beosztottjaként. Erősen kötődik José Mourinhóhoz, akivel mindmáig tartja a kapcsolatot, bár a futballról állítólag keveset beszélgetnek. (Mondja Essien...)

A Man Unitednak is akadt egy nagy megmentője: Carlos Tévez, aki hihetetlenül fontos gólokat szerez az idény során. Bár Sir Alex szerint három esetben is ítélhetett volna tizenegyest a játékvezető a javukra a Rovers ellen, a csapat a 88. percben még vesztésre állt a Ferguson egykori játékosa, Mark Hughes által irányított Blackburn ellen.

Tévez azonban megint megmentette a Unitedot, miként a bajnoki idény során már a Liverpool, a Birmingham, és a Tottenham ellen, vagy a Bajnokok Ligájában, a lyoni nyolcaddöntőben.

Sir Alexnek egyébként szemernyi kétsége sincs afelől, hogy rendkívül fontos volt Tévez gólja, miként az így megszerzett pont. (Ilyenkor nincs olyan dicsérő mondat, amit ne érdemelne meg az argentin.) De abban sem kételkedik, hogy a szombati, Chelsea-Manchester United mérkőzésen eldől a bajnoki cím sorsa.

Azért ehhez még a 2004 óta hazai pályán veretlen Chelsea-nek is lesz szava. A Kékek hívei napok óta emlékeztetik a manchesterieket arra, hogy José Mourinho legényei 2006-ban éppen a Man United elleni győzelemmel védték meg a bajnoki címüket.

Az Arsenal játékosai mindössze a második győzelmüket aratták az utóbbi kilenc bajnoki meccsükön. Emmanuel Adebayor az utóbbi öt meccsén a negyedik gólt lőtte - mindig egyesével.

Jamie Carragher, Fernando Torres és a nyakát fájlaló Steven Gerrard nélkül kezdett, de így is könnyedén nyert a Liverpool a kiesés szélén álló Fulham pályáján. Crouch sorozatban a második bajnokin lőtt gólt. Eredményes ő - ha végre játszhat.

Az Aston Villa remekelt a városi rangadón, Ashley Young újabb parádés teljesítménnyel erősítette Fabio Capellóban: a válogatottban a helye. A Villa 5-1-re kiütötte a Birminghamet.

Michael Owen 2005. december 17. után szerzett ismét két gólt egy angol bajnokin. 2001 aranylabdásának a büntetőből lőtt találat volt a 135. gólja a Premier League-ben. Vezérletével a Newcastle megnyerte a szomszédvár elleni csatát.

Premier League, 35. forduló
West Ham-Derby 2-1
Wigan-Tottenham 1-1
Middlesbrough-Bolton 0-1
Fulham-Liverpool 0-2
Blackburn-Manchester United 1-1
Aston Villa-Birmingham 5-1
Newcastle-Sunderland 2-0
Manchester City-Portsmouth 3-1
Everton-Chelsea 0-1
Arsenal-Reading 2-0
Az élcsoport: 1. Manchester United 81, 2. Chelsea 78, 3. Arsenal 74, 4. Liverpool 69.
Bernd Schuster azt mondta a Racing legyőzése után, hogy még nincs vége a bajnokságnak. Matematikailag tényleg nincs. De el tudja bárki is képzelni, hogy öt forduló alatt a Madrid leadja a Villarreallal szembeni tíz, illetve a Barcelonával szembeni tizenegy pontos előnyét?

Egyébként a bajnoki címvédés dátuma akár már az előttünk álló első vasárnap is lehet. Ha a Madrid nyer az Athletic Bilbao ellen, viszont sem a Barcelona, sem az egy ponttal jobban álló Villarreal nem győz, már Schuster sem mondhatja, hogy nincs még megnyerve a bajnokság.

Az utóbbi időben sok kritika érte a Realt, igazságos megjegyezni, a Racing ellen szép győzelmet aratott a csapat. Néhány olyan játékos emelkedett ki ráadásul, akik az idény során (finoman szólva) nem csak elismerő kritikákat kaptak. Így például az egész hónapban remeklő Gabriel Heintze, vagy Mahamadou Diarra. Raúl megint megtette a magáét: jókor volt jó helyen Robinho beadása után - de kéretik nem lebecsülni ezt a képességet.

A brazil középpályásnak nincs könnyű dolga, az utóbbi hónapokban sokkal szorosabb őrizetet kap, mint korábban, ezért nem csillog annyira, mint ősszel. Most azonban sokat tett a csapatért az első gólt előkészítve.

Jól futballozott Sergio Ramos is, bár nem ment annyit fel a támadásokkal, mint szokott. Állítólag akadt néhány feszült napja a legutóbbi kiállítása óta, nagyon csalódottan vette tudomásul, hogy klubtársai is bírálták sok piros lapja miatt.

Sokkal rosszabb a hangulat a Barcelonánál. Frank Rijkaard ugyanazt fújja, amit Schuster ("Nem dőlt még el a bajnokság"), de kevés meggyőződéssel. Alkalmasint bele kell törődnie, a Barça nem fog öt forduló alatt 11 pontot behozni a Madridon. A kék-bordók számára a reális cél a hazai fronton, hogy egyenes utat találjanak a Bajnokok Ligájába, de ehhez meg kell előzni a Villarrealt.

Közben egyre világosabb, hogy a sztárok elégedetlenek. A távozni készülő Ronaldinhóról és Decóról eddig tudtuk, hogy nem érzik jól magukat a klubnál, s immár csatlakozott hozzájuk Samuel Eto'o is. A kameruni egy szponzori találkozón kijelentette: "Ha a következő idényben sem nyer semmit a Barcelona, elmegyek. Olyan csapatban akarok futballozni, amelyik címeket nyer."

Primera División, 33. forduló
Racing Santander-Real Madrid 0-2
Villarreal-Valladolid 2-0
Atlético Madrid-Betis 1-3
Barcelona-Espanyol 0-0
Sevilla-Almería 1-4
Murcia-Mallorca 1-4
Osasuna-Deportivo 0-1
Levante-Getafe 3-1
Zaragoza-Recreativo 3-0
Athletic Bilbao-Valencia 5-1
Az élcsoport: 1. Real Madrid 72, 2. Villarreal 62, 3. Barcelona 61, 4. Atlético Madrid 54, 5. Racing 53.
Olaszországban az Inter óriásit lépett a bajnoki cím megvédése felé, miután az AS Roma nem tudta szombaton legyőzni a Livornót, a fekete-kékek ellenben, Julio Cruz találatával elhozták a három pontot a Torino otthonából.

A Roma lényegesen többet vesztett a Livorno elleni találkozón a három pontnál: ismét, a szezonban már nem először, megsérült Francesco Totti. A Kapitányt vasárnap már meg is operálták, orvosai szerint négy hónap múlva, gyakorlatilag az új idény rajtjára várható a felépülése. Nélküle nincs sok reménye a Romának ledolgozni az Inter hatpontos előnyét.

Két világklasszis is három gólt szerzett a fordulóban, A Milan 5-1-re kiütötte a Regginát, Kaka szerezte a piros-feketék első három találatát. Két gólt tizenegyesből lőtt. Ismét a kapuba talált Pippo Inzaghi, s a fiatal brazil, Pato is. Utóbbi mindössze húsz percet játszott, de a saját gólján kívül főszerepet vállalt Inzaghi találatában is.

Alessandro Del Piero az első percben gólpasszt adott Legrottagliének, majd a 6.-ban gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. Ám ettől még nem gondolta, hogy valóban vége is lenne a bergamói találkozónak: mesterhármassal tette emlékezetessé a napját. A 17. bajnoki gólja volt a mostani háromból az utolsó!

Serie A, 34. forduló
Atalanta-Juventus 0-4
Cagliari-Empoli 2-0
Catania-Lazio 1-0
Fiorentina-Palermo 1-0
Milan-Reggina 5-1
Parma-Napoli 1-2
Roma-Livorno 1-1-
Sampdoria-Udinese 3-0
Siena-Genoa 0-1
Torino-Inter 0-1
Az élcsoport: 1. Inter 78, 2. Roma 72, 3. Juventus 67, 4. Fiorentina 59, 5. Milan 55.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×