eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Messi mentette meg a Barcelonát

A négyből három szerdai párharcban nyílt a továbbjutás kérdése a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzése után. A Barcelona 3-2-re nyert a Celtic vendégeként, míg az Arsenal és a címvédő Milan összecsapásán nem született gól. A Manchester United nagy nehezen döntetlenre mentette a Lyon elleni találkozót (1-1), míg a Fenerbahce, folytatva remek hazai szereplését, 3-2-re győzött a Sevilla ellen.

Dida kivételével a Milan legjobbnak vélt tizenegye lépett pályára az Emirates Stadiumban, megtartva a 2007-es BL-mérkőzéseken is látott, 4-3-2-1-es karácsonyfa-felállást. Kalac kezét leragasztották a kesztyű alatt, így vállalhatta a védést, s felépült Pato is.

Az Arsenalból az első hét percben még csak a sérült Rosicky hiányzott, aztán megsérült a Pato lövésébe belelépő Touré is. Almunia helyett Lehmann került a kapuba - s rögtön a találkozó elején látványos reflexmozdulattal hárította Maldini csúsztatását.

Az első félidő további részében az Arsenal birtokolta többet a labdát, de a Milan - mondhatni: a szokott - tanári védekezését mutatta. Alessandro Nesta óriási harcot vívott Emmanuel Adebayorral. Bár a togói szinte minden mozdulatán látszott, hogy klasszis, a világbajnok védőt nem tudta legyőzni. Amikor pedig már csak egy pontos passza hiányzott, hosszan tálalta a labdát Eduardo da Silva elé.

A második félidőben, különösen Nesta korai kiválása után fölénybe került az Arsenal, elsősorban Hleb nagyszerű játékának köszönhetően több helyzetet is kialakított. Ám sorrendben Eboué, Eduardo és Adebayor sem tudta bevenni Kalac kapuját.

A folytatásban 15 percre leült a játék, a hajrá azonban újra az Ágyúsoké volt. Fabregas vezérletével több lövéssel is kísérleteztek, de Kalac jól védett. Biztosan fogta a lövések után a labdát, nem pattant ki róla egyszer sem. Ha meg ő már tehetetlen volt, "segített" a léc: a 94. percben, Emmanuel Adebayor fejese után a lécről pattant ki a labda.

Maradt a gól nélküli döntetlen, s ezzel a Milan lehet elégedettebb. Egyébként is: a piros-feketék tavaly is 0-0-s döntetlennel kezdték a tavaszt Nagy-Britanniában, aztán meg sem álltak a kupagyőzelemig. Az Arsenal a 2007-2008-as szezonban csak négyszer zárta a mérkőzését szerzett gól nélkül, de ebből kettő a legutóbbi két meccse.

A Celtic fordulatos mérkőzést játszott a Barcelonával, de nem maradt túl sok esélye a továbbjutásra. Pedig kétszer is vezetett: előbb a holland Vennegoor of Hesselink, majd Barry Robson góljával.

A Barcelona azonban egyszerűen jobb futballistákból áll. A közel két hónap után ismét a kezdőcsapatban szereplő Ronaldinho két gólpasszal is segítette a csapatát. Messivel kényszerítőzött az első Barca-gólnál, majd Henryt hozta helyzetbe a másodiknál.

Persze, ne vegyük el a francia szupersztár érdemét: Thierry Henry ezzel a találattal is igazolta kivételes klasszisát. De vissza Ronaldinhóhoz: az egész Parkhead talpra ugrott, amikor a brazil sarokkal Eric Abidal elé tette a labdát. A francia balhátvéd lövése alig kerülte el a kaput.

A hajrára Ronaldinho lement, de Messi nélküle is megnyerte a meccset. Hálásan megköszönte a Celtic-védők segítéségét, s higgadtan a kapuba lőtte a váratlanul elépattant labdát. A nyolc nyolcaddöntős vendég közül egyedül a Barcelona tudta megnyerni az idegenbeli mérkőzését.

A Manchester United szűk egy órán keresztül a döntetlenre játszott a Lyon ellen Franciaországban. Grégory Coupet-nak, a Lyon kapusának mindössze egy nehezebb védeni valója akadt - Wayne Rooney kísérletét hatástalanította. A másik oldalon Van der Sar sem izzadt meg. Mind a két csapat rendkívül óvatosan futballozott.

Az 54. percben Karim Benzema megint megmutatta, miért szeretné szinte minden európai sztárcsapat megszerezni. Remek lövést küldött a jobb alsó sarokba. Nem sokkal később a Lyon kis híján növelte az előnyét: Juninho Pernambucano vagy 30 méteres szabadrúgása után csak néhány centivel a kapu mellett szállt el a labda.

Sir Alex a hajrára behozta a két "öreg motoros", Scholes és a 100. BL-mérkőzését ünneplő Ryan Giggs helyére Nanit és Tévezt. A cserék után megélénkült a Man United támadójátéka, Rooney a kapuba is lőtt - de lesről.

Aztán a Vörös Ördögök megszerezték a szabályos kiegyenlítő gólt: Cristiano Ronaldo labdáját Grégory Coupet még bravúrral hárította, ám a következő akcióból a cserecsatár, a brazil Fred hibáját kihasználva, Carlos Tévez, hat méterről a kapuba küldte a labdát. Sir Alexnek pont erre volt szüksége - egy idegenbeli gólra.

Semmi túlzás nem volt a sorsolás után megtett megállapításnak, mely szerint a Fenerbace-Sevilla párharc lehet a nyolcaddöntő egyik leglátványosabb csatája. Isztambulban Mateja Kezsman góljával a törökök szereztek vezetést, ezt a Sevilla öngóllal egyenlítette ki. Daniel Alves beadása után a labda Edu Dracena lábáról pattant a Fener kapujába.

A második félidőben a sárga-kékek uruguayi játékosa, Lugano fejelte a vendégek hálójába a labdát, kihasználva, hogy a Sevilla védői meglehetősen pontatlanul fogtak embert. Hamar jött azonban a válasz: Escudé közelről kotorta a hálóba a második kiegyenlítő gólt.

De az eddig minden hazai BL-mérkőzését megnyerő, Isztambulban félelmetesen játszó Fenerbahcénak volt még egy aduász a kezében: Semih Sentürk, a csapat legjobb török csatára. Négy perccel a beállása után Palop kapujába küldte a labdát, eufóriába bódítva a stadiont.

Eredmények:

Arsenal-Milan 0-0
Celtic-Barcelona 2-3
Fenerbahce-Sevilla 3-2
Lyon-Manchester United 1-1

A visszavágókat március 4-én rendezik.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×