eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Super Bowl: óriási show a világ legnézettebb sporteseménye - videókkal

Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik a világ legnézettebb sporteseményét, a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság döntőjét, a 42. Super Bowlt a Vince Lombardi trófeáért. A New England Patriots a negyedik, a New York Giants a hetedik bajnoki címére készül.

A Super Bowl a legnépszerűbb tengerentúli sport, az amerikaifutball döntője, amelyen a két főcsoport bajnokai küzdenek meg egymással. A 42. döntőben a New York Giants és a New England Patriots találkozik.

Idegenben is jól megy a Giantsnek

A New York Giants mindössze ötödik lett főcsoportjában 10 sikerrel és hat vereséggel, de a rájátszásban megállíthatatlanul menetel a manhattani alakulat. A Giants az első körben a Tampa Bayt győzte le, majd a Dallas ellen egy fordulatos mérkőzésen diadalmaskodott a csapat.

Az NFC-főcsoportdöntőben a legendás Brett Favre vezette Green Bay volt az ellenfél, és a mínusz 20 fokban megrendezett találkozón végül hosszabbítás után egy 47 yardos mezőnygóllal jutott tovább a New York. A Giants sikerének értékét növeli, hogy mindhárom rájátszásbeli mérkőzését idegenben vívta meg.

A Giantset 1925-ben alapították, és már két évvel később bajnok lett. Összesen hatszor diadalmaskodott a csapat, igaz, legutóbb 1990-ben. A New York legutóbb a 2000-es szezonban jutott el a Super Bowlig, de akkor simán kikapott a Baltimore-tól.


A New York-iak vezére Eli Manning, a tavalyi bajnok Indiannapolis irányítójának, Payton Manningnek az öccse. Ha a Giants nyer, először fordul elő, hogy két testvér egymást követő évben a magasba emelheti a Lombardi trófeát.

Veretlenül menetel a Patriots

Ehhez azonban az idén még veretlen New Englandet kellene legyőzni. A Patriots és játékosai több rekordot is megdöntöttek ebben a szezonban. A foxborough-i csapat veretlenül zárta az alapszakaszt, amire még nem volt példa, amióta 16 mérkőzést rendeznek a bajnokság ezen részében.

Az alapszakasz legértékesebb játékosának választott Tom Brady rekordszámú, 50 touchdown passzt adott idén, ami míg Randy Moss 23 touchdownt szerzett, ami szintén új csúcs.

A New England a Jacksonville fölényes, majd a San Diego nehézkesebb legyőzésével jutott be a Super Bowlba, az elmúlt hét év alatt immár negyedszer, és a korábbi három alkalommal rendre Patriots siker született.


A Patriots legnagyobb sztárja, Tom Brady kisebb bokasérüléssel bajlódott, de már jelezte, hogy mindenképpen pályára lép a Super Bowlon.

A két együttes az alapszakasz utolsó fordulójában már találkozott, akkor egy tét nélküli mérkőzésen a New England nyert 38-35-re.
Sport és show

A Super Bowl nem mellékesen a legnézettebb sportesemény világszerte, megelőzi az olimpiát és a labdarúgó-világbajnokságot is. Nem csoda, hogy a világcégek egyedi hirdetésekkel készülnek a reklámszünetekre. A mérkőzést sugárzó Fox televízió több mint 260 millió dollárt könyvelhet el a reklámbevételekből.

Az esemény a sportértéke mellett hatalmas show is, igazi amerikai módra. A mérkőzés előtti himnuszt Alicia Keys és az amerikai tehetségkutató műsor győztese, Jordin Sparks énekli, míg a félidőben a Grammy-győztes Tom Patty és együttese ad látványos koncertet.


Az elmúlt években olyan sztárok léptek fel a szünetben, mint Paul McCartney, Prince és a Rolling Stones.

A legemlékezetesebb eset mégsem konkrétan a zenéhez kapcsolódik: 2004-ben Janet Jackson és Justin Timberlake adta elő a Rock Your Body című számot, amelynek végén a sztár letépte az énekesnő ruhájának első részét, így annak melle kivillant.

Ugyan a közvetítő társaság gyorsan másik kameraállásra váltott, rekordszámó panasz érkezett a médiahatósághoz. A két sztár és a szervező cég súlyos büntetést kapott.


A Super Bowlt a phoenixi egyetem stadionjában rendezik. Az Arizona Cardinals által is használt létesítmény 65 ezer néző befogadására képes, de akár 73 ezerig bővíthető. A stadion befedhető, és élő fű borítással rendelkezik.

A jegyek természetesen már elfogytak, de az interneten még hozzá lehet jutni egy-egy belépőhöz, ha valaki nem sajnál érte akár 20 ezer dollárt, vagyis 2,6 millió forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×