eur:
388.62
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Damoklész kardjaként függ a kémügy a McLaren felett

Az olasz Ferrari Forma 1-es csapata felháborodással fogadta a hírt, hogy nagy vetélytársa, az angol-német McLaren egyelőre nem részesült büntetésben, amiért titkos műszaki adatok jutottak birtokába a Ferrari egyik mérnöke révén. A Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa azért döntött így, mert megítélése szerint a mérnök által illetéktelenül átadott 780 oldalas dosszié nem befolyásolta a futamok állását, bár a manipuláció ténye elítélendő.

A Ferrari-istálló vezetői igencsak dühösek. Nyilatkozatukban leszögezik: "A döntés elfogadhatóvá teszi, hogy a Forma 1-ben tisztességtelen ügyletek történhessenek, és ez veszélyes precedenst teremt. A sportág tisztessége forog kockán."

A Vodafon-McLaren-Mercedes vezérkara azonban igazságosnak tartja a döntést. Mint mondják, "tisztán technikai jellegű szabálysértés történt". A McLaren ifjú sztárja, Lewis Hamilton szintén elégedett a fejleményekkel, és "küzdelemre készen várja a még hátra lévő hét futamot."

Csalódtak az olaszok

A The Times sportrovatában Ed Gorman meglepőnek találja, hogy a Ferrari csapat ennyire felkapta a vizet. Szerinte az olaszok csalódottak, mert remélték, hogy a Világtanács erőteljesen odacsap, s ha nem is zárja ki McLarenéket, de pénzbüntetésben részesíti a csapatot. A párizsi meghallgatáson azonban elfogadták Ron Dennis MacLaren főnök érvelését, hogy a Ferrari műszaki titkaiból semmit sem használtak fel, a versenymotorokon mit sem változtattak azok alapján.

Ed Gorman megjegyzi, hogy a McLaren felett most Damoklész kardja lebeg. Ha kiderül, hogy a megkapott adatok révén akár egy csavart is újítanak a kocsikon, akkor repül a csapat az idei és a jövő évi bajnokságból. És a Ferrari mindent elkövet majd, hogy ezt bizonyítsa.

De mi lesz Hamiltonnal?


A Daily Mailben Jonathan McEvoy a 22 éves brit autóversenyző sztár, Lewis Hamilton esélyeit mérlegeli, azt, hogy élete első bajnoki versenysorozatát megnyerheti-e, most, hogy a McLaren csapatot nem zárták ki. Rámutat, hogy Hamilton szerződése szerint a versenyzőnek módja van kilépni a csapatból, ha valamiféle körülmény a jó hírnevét veszélyezteti.

A The Guardian hasábjain Alan Henry emlékeztet arra, hogy a Ferrari nem vonta vissza feljelentését az adatok kiszolgáltatásában bűnös, s ezután azonnal elbocsátott mérnöke, Nigel Stepney ellen. Per lehetséges Angliában és Olaszországban egyaránt.

Ami a brit motorsport-kedvelőket illeti, a 26 tagú motorsport világtanács egyhangú felmentő döntését sokan találják különösnek. A bajnokság felborítását mindenki sajnálná, de a néhány internetes hozzászóló szerint pénzbüntetést ki lehetett volna róni.

Hanganyag: Sárközi Mátyás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×