eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Visszafogták a fejlesztési terveket az Eb-kudarc után

Bár Magyarország és Horvátország nem rendezhet 2012-ben labdarúgó Európa-bajnokságot, Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy így is felújítják a Puskás Ferenc Stadiont. Az InfoRádió megkereste a három további pályázó város illetékeseit, hogy a döntés ellenére folytatják-e a fejlesztéseket.

Az ingatlanadón is sok múlik

Sikeres pályázat esetén egy legkevesebb 35 ezer fő befogadására képes stadiont kellett volna építeni Debrecenben az UEFA előírása szerint. Kósa Lajos polgármester elmondta: ezt a stadiont biztos nem építik fel, mert ekkora sportlétesítményre nincs szükség a városban.

Ma a Lokinak van a legtöbb meccsre járó szurkolója, de így sincsenek többen 10 ezernél találkozónként, igaz, nem is férne be több ember a stadionba. Ha építenénk egy 20 ezres stadiont, az bőven elég lenne" - vélekedett a városvezető.

Kósa Lajos hozzátette: az építésről szóló döntést befolyásolhatja az ingatlanadó bevezetése is. A polgármester kiemelte: még nem lehet tudni, kell-e majd a stadionokra ingatlanadót fizetni, de amennyiben kell, nem valószínű, hogy a város megépíti a sportpályát - tette hozzá.

Jövőre készül el a győri aréna

A győri stadion a Questor Csoport tulajdona. Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató elmondta: Győrben egy 20 ezer fős stadion mindenképpen épül, ha pedig Magyarország elnyerte volna az Eb-rendezés jogát, a létesítményt 35 ezer férőhelyesre bővítették volna.

A stadion továbbépül, és az eredeti terveknek megfelelően egy 20 ezer férőhelyes létesítmény lesz belőle - mondta Tarsoly Csaba. Kiemelte: a keleti lelátó már felépült a Fehér Miklós labdarúgó kollégiummal és az öltözőépülettel, míg a nyugati, az északi és a déli lelátó jövő év közepére készül el.

Végrehajtják a fejlesztési tervet

Székesfehérvár az UEFA döntésétől függetlenül megvalósítja a fejlesztési terveit - közölte a távirati irodával a város polgármestere. Warvasovszky Tihamér elmondta: azokat a felajánlott beruházásokat, amelyek a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztését szolgálják, az Európa-bajnokságtól függetlenül végre akarták hajtani. Ezekre Székesfehérvár jövője és fejlődése miatt van szükség - tette hozzá.

A polgármester hozzátette: a Sóstói Stadion már az eddigi fejlesztés eredményeként is az ország egyik legkorszerűbb labdarúgó-arénája, de az Európa-bajnokság idejére mintegy 40 ezer néző befogadására tették volna alkalmassá. Erre végül is nem lesz lehetőség, de a következő időszakban még további fejlesztéseket várhatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×