eur:
389.67
usd:
361.84
bux:
68482.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Titokban tárgyalnak az európai csúcsligáról a nagy futballklubok

Akár a nemzeti bajnokságokból is kiválhatnak Európa legnagyobb futballklubjai, ha a sportágat irányító szervezetek számukra kedvezőtlen döntéseket hoznak.

Februárban a PSV Eindhoven - Arsenal Bajnokok Ligája-meccs előtt értekeztek brüsszeli politikusok és patinás klubok vezetői.

A megbeszélésen két európai parlamenti képviselő is részt vett: a szabadpiac elveinek futballban való érvényesüléséért küzdő holland Toine Manders, és a belga Ivo Belet, aki felvázolta az EP stratégiáját: "Öt-tíz éven belül szuperligája lehet az Európai Uniónak, ami a televíziós jogok együttes értékesítésével tökéletes megoldás lenne."

Toine Manders hozzátette: "Ha van a profi klubok kereskedelmi tevékenységeinek valódi belső piaca, akkor keresztülvihető az EU-liga."

Saját sorozat?

A liga pontos lebonyolítási formája még nem ismert, mindamellett a brit Guardian magazin értesülése szerint a legjobb profi csapatok kiválhatnak a többiek közül, amennyiben a klubok egyetértenek ebben.

A különváló egyesületek elindíthatják saját sorozatukat, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy nem szerepelnének tovább a nemzeti bajnokságokban.

A Milan és a Real Madrid példáját követnék

Pillanatnyilag erős a klubok elkötelezettsége a Bajnokok Ligája és a hazai futball iránt, ugyanakkor szeretnék megtartani a kereskedelmi tevékenységük feletti kontrollt és úgy érzik, az Eindhovenben megjelent politikusok támogatják őket ebben.

A Premiership élcsapatait óvatosságra inti például, hogy a többiekkel közösen értékesítették televíziós jogaikat, míg más országokban a klubok maguk rendelkeznek a jogokkal, így a Milannak 125, a Real Madridnak 161 millió eurós éves bevétele származik.

A nagy klubok kiválási törekvéseinek egyik lehetséges oka, hogy Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség januárban megválasztott elnöke a kis országok felzárkóztatását tűzte ki céljául.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×