eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kitört a botrány: a végnapok következnek?

Egyre távolabb kerül a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságtól az angol válogatott. Az együttes Izraelben sem tudott nyerni, a mélyrepülésért pedig mindenki a szövetségi kapitányt teszi felelőssé. Ha menesztenék Steve McClarent, két és fél millió fontos végkielégítést kellene fizetni, de ez a tétel össze sem hasonlítható azzal a százmillió fonttal, amely a szponzori pénzek kiesésével járna, ha a válogatott elbukik. A feszültséget növeli, hogy összeszólalkozott a kapitány és Wayne Rooney. A tréner úgy érzi, még mindig élvezi a játékosok támogatását.

Áll a bál Angliában, miután az angol labdarúgó-válogatott sokadszor csalódást keltően szerepelt, és csak gól nélküli döntetlenre volt képes szombaton Izrael ellen a 2008-as Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában. A szigetországiak legutóbbi öt mérkőzésükön (köztük három Eb-selejtezőn) nyeretlenek maradtak, 450 perc alatt egyetlen gólt tudtak szerezni, azt is egy barátságos mérkőzésen.

Két és millió fontos (910 millió forintos) végkielégítést kellene fizetni Steve McClarennek, ha a szövetségi kapitányt a gyenge szereplés miatt idő előtt menesztené az Angol Labdarúgó-szövetség (FA). A trénernek ugyan 2010-ig szól a szerződése a Háromoroszlánosok kispadján, de ha kirúgnák, csupán egy éves járandóságát kellene kifizetni.

Az FA-nél egyre többen aggódnak, hogy a válogatott nem jut ki a 2008-as Európa-bajnokságra, márpedig ez a csalódottságon túl közel százmillió fontos kiesést jelentene. Ha pedig egy egyszerű pénzügyi számítást készítenek, a szponzori pénzek hiánya össze nem hasonlítható a szövetségi kapitánynak fizetendő végkielégítéssel. Az FA-nek különösen most nem jönne jól a veszteség, ugyanis az új Wembley közel 800 millió fontos költséggel készült el.

A szövetség hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor töretlenül bíznak McClarenben, és abban, hogy kivezeti az angol nemzeti együttest a kontinensviadalra.

Az angol válogatott helyzete nehéz, de nem reménytelen. A Háromoroszlánosok az E csoport harmadik helyén állnak, öt ponttal lemaradva a horvátok, és hárommal az oroszok mögött, de még mindkét együttest fogadják hazai pályán. Bár sokak szerint az ellenfeleket dobhatja fel, hogy a gárda az újjávarázsolt Wembleyben rendezi hazai összecsapásait.A szurkolók is egyre türelmetlenebbek, és már a tréner távozását követelik. A drukkereknek különösen az nem tetszett, hogy Izrael ellen a lendületesen játszó Aaron Lennont a kapitány lecserélte Stewart Downingra.

A szimpatizánsok egy felmérés szerint a Bolton menedzserét, Sam Allardyce-t látnák legszívesebben a kapitányi poszton. A dühös és csalódott szurkolók kedvén várhatóan az sem változtat, ha a Háromoroszlánosok szerdán hozzák a kötelezőt, és legyőzik Andorrát.

A játékosokat annyira óvták a dühös szurkolóktól a csalódást keltő találkozó után, hogy nem engedték el őket kikapcsolódni a városba.

A feszültséget növeli, hogy mérkőzés után az öltözőben összeszólalkozott a szövetségi kapitány és Wayne Rooney. McClaren a csatár fejéhez vágta, hogy közel három éve nem nyújtott már megfelelő teljesítményt a válogatott mezében.

Rooney dühében a falhoz vágta cipőjét és mezét, és azt ordította, hogy nem ő az egyedüli a keretben, akitől a gólokat kellene várni. A vitát állítólag a hazaiak öltözőjében is hallani lehetett.

A manchesteri csatárnak nem csak a trénerrel akadtak gondjai: át akart menni az izraeliekhez a mérkőzés után, hogy számon kérje az egyik védőn, Tal Ben Haimon, miért szabálytalankodott ellene állandóan. Rooneyt a csapatkapitánynak, John Terrynek kellett lenyugtatnia.Steve McClaren úgy reagált, még mindig élvezi a futballisták támogatását. "Teljesen biztos vagyok benne, hogy a játékosok még értem játszanak" - mondta.

A kapitány elismerte, hogy senki sem érezheti biztonságban a helyét az Andorra elleni találkozó előtt, de neveket nem árult el.

A csapatkapitány, John Terry is elismerte, hogy gyengén szerepeltek főleg a találkozó elején, de véleménye szerint ennek nem az önbizalomhiány volt az oka.

"Nem lehet kifogást keresni, ez egy nagy csalódás, de meg kell próbálnunk a pozitívumokból erőt meríteni. Jobban játszottunk, mint korábban, de ezen a szinten csak az eredmények számítanak, azok pedig nem jönnek" - fogalmazott.

"Tudjuk, hogy a hátralévő találkozók nagyrészét meg kell nyernünk, ha nem az összeset" - közölte Frank Lampard.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×