eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Szurkoltam Gyurta Daniért a lelátón"

Michael Phelps vagy Cseh László? - a 2007-es melbourne-i úszó vébén ez lesz az egyik fő kérdés. A Kőbánya SC olimpiai bronzérmes úszója az ünnepek alatt is hajnalban kel, fél hattól edz, és arra gondol közben, hogy még egyszer nem győzhetik úgy le, mint a két hete, Helsinkiben megrendezett rövidpályás Eb-n. Cseh László, az év sportolója az InfoRádiónak nyilatkozott.

Ha az egész évet mérlegre teszi, akkor mit tart a legnagyobb sikerének?

Ez egy sikeres év volt, hiszen a budapesti Európa-bajnokságon minden úgy alakult, ahogy terveztük. A rövidpályás Eb már kevésbé, bár itt is sikerült nyernem egy aranyérmet, négyszázon sajnos kikaptam. A 200 és 400 vegyes volt a legnagyobb sikerem a Margitszigeten, ahol könnyedén nyertem, de nagyon vágytam már a hazai aranyéremre.

Akkor úgy is fogalmazott, hogy talán túlságosan könnyedén, és nem voltak igazi riválisok.

Úgy érzem, hogy még maradt bennem pár tizedmásodperc, és tényleg nem voltak riválisok, aki volt, az sem volt túl jó formában. Így utólag már sajnálom, de a helsinki rövidpályás Európa-bajnokságon már voltak riválisok, és nekem nem is úgy jött ki a lépés, ahogy vártam.

Közvetlenül a helsinki Eb után az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy kissé elkényelmesedett a felkészülési időszakban. Ez egyenesen következik abból, hogy a margitszigeti nagymedencés Eb-n annyira könnyű volt győzni?


Nem is tudom, hanyadik rövid pályás Európa-bajnokságom, a negyedik vagy az ötödik volt-e ez, és már nyertem jó párat, úsztam világcsúcsot is. Ezúttal nem volt meg bennem az a vágy, hogy mindenáron meg akarjam mutatni, hogy mit tudok.
Mekkora az értéke ezeknek a rövidpályás versengéseknek?

Úgy érzem, hogy nagy az értékük, főleg azért, mert ez egy teljesen másfajta úszást kíván. Ezek nagyon színvonalas versenyek. Gyakorlatilag itt van az egész mezőny, és nagyon sokan más úszásnemekben sokkal jobbat tudnak úszni rövid pályán, mint esetleg nagy medencében.

Ahogy a szakvezetés is nyilatkozott, elsősorban azért kellett mindenképpen ott lennie Helsinkiben, mert a következő évben Debrecenben lesz a rövidpályás Eb, és gesztusértéke is volt, hogy a legjobb magyar versenyzők kiutazzanak.

Volt erről szó, nekem is mondták. A margitszigeti Eb után úgy éreztem, hogy kicsit sok volt a versenyzés, és nem szeretnék elindulni Helsinkiben. Ehhez képest szeptemberben, amikor már elkezdtük az edzést, az volt bennem, hogy induljunk, ússzunk, de nem vágytam úgy a megmérettetésre, mint akár tavaly a rövidpályás Eb előtt.

Úgy fogalmazott a négyszáz vegyesen elért ezüstérem után, hogy gyalázatos időt ért el, és igen-igen csalódott volt.


Amit akkor mondtam, azt most is tartom, csak most már nem vagyok annyira elkeseredett, de egyértelmű, hogy egy világbajnok, világcsúcstartó vegyesúszó nem teljesíthet három és fél másodperccel rosszabbat a legjobbjánál.

Kétszáz vegyesen aranyérmes lett, ott elégedett volt az időeredménnyel?

Nem, már ott sem voltam elégedett, ott egy másodperccel elmaradtam a legjobbamtól, már ott is éreztem, hogy nincsenek rendben a dolgok. De akkor még reménykedtem, hogy azért a négyszáz vegyesen hátha jobban belelendülök.

A csalódás után zárószámában, kétszáz pillangón végül is jött még egy ezüstérem.

A kétszáz pillangó egy új szám volt nekem. Igazából egy kicsit megnyugtatta a lelkemet, de ez sem úgy ment még, ahogy azt megszoktam magamtól, nem ment olyan könnyedén, ez a négyszáz vegyesnél is látszott, és itt a kétszáz pillangón is ezt éreztem.
Az ominózus négyszáz vegyesen elért ezüst után edzője, Turi György azt mondta, hogy kellett ez a pofon.

Most már azt kell mondjam, hogy igen, tehát most újra elkezdeni úszni iszonyú nehéz, ilyet még soha nem csináltam, hogy ünnepi időszakban edzem. Itt korábban mindig pihenő volt, és most rá kell vennem magam, hogy ugyanúgy felkeljek reggel háromnegyed ötkor és lejöjjek edzeni. Főleg úgy, hogy a többiek még versenyre készülnek, én meg teljesen mást úszom, gyakorlatilag egyedül vagyok a medencében. Tehát itt nagyon sokat számít, hogy fejben hogy van ott az ember, és ha bármikor megfáradok fejben vagy testileg, akkor arra gondolok, hogy hogyan mentek el mellettem négyszáz vegyesen, és egyből visszajön az úszáshoz a kedvem.

Hogy néz ki ilyenkor a napi programja?

Reggel háromnegyed hatra jövök ide az uszodába, és háromnegyed hattól fél nyolcig van tornatermi edzés, erőfejlesztés, aztán lazítás, majd utána jön fél nyolctól olyan fél tíz, háromnegyed tízig az úszóedzés. Délután pedig négytől hatig, fél hétig tart az úszás. Akkor csak úszás van, nincsen torna.

Mennyire tudja beleszorítani a vizsgákat ebbe a sűrű programba?

Nehezen. De megpróbálom a tőlem telhetőt megtenni, úgyhogy kicsit az edzésből is lecsippentek, ha esetleg a zh-k úgy jönnek ki, de igyekszem azért természetesen az edzést az elsődlegesnek tekinteni.

Van egyébként lelki ereje ilyenkor tanulni?


Nagyon nehéz, és most elég zsúfolt a programom, interjúk, megjelenések, karácsony környékén azért összejönnek a dolgok, úgyhogy nem sok időm van, egyik pillanatról a másikra próbálom a tanulást is megoldani.

Mennyiben könnyít a helyzeten az, ha egy kicsit előretekint? A melbourne-i világbajnokság már nincs messze.

Egyeztettük a versenynaptárat, hogy mikor kell edzőtáborokba menni, milyen versenyekre megyünk, és gyakorlatilag itthon körülbelül egy hónapot sem leszek.

Azt már tudja, hogy Melbourne-ben mely számokban indul?


Nem láttam a versenyprogramot, de a kétszáz és négyszáz vegyes biztos.

4

A pekingi olimpia talán még odébb van, de nagyjából látja-e az utat?

Még egyelőre nem tudom, hogy időben hogy kéne javulni, megvárnám a melbourne-i versenyt, hogy ott milyen eredményt tudok elérni, és utána el lehet gondolkodni, hogy miben hogy kéne fejlődni.

Melbourne-ben egyébként ott lesznek a nagy riválisok?


Úgy tudom, hogy egytől egyig ott lesznek, Phelps is gőzerővel készül a négyszáz vegyesre is, úgy érzem, hogy teljes lesz a mezőny és hatalmas csaták várhatóak.

Mi az a néhány technikai elem, amiben a legtöbbet kell még fejlődnie?


Most már tényleg apró dolgok maradtak, de például most is a rövid pályás Európa-bajnokságon is kijött az, hogy négyszáz vegyesnél a mellúszással egyszerűen nem haladtam, nem tudtam azt a mellúszást hozni, amit szoktam. Ez minden úszásnemre igaz, egyszer jól meg, egyszer nem, csak folyton meg kell találni azt a technikát, amikor mindig jól megy.

Melyik a kedvenc úszásneme?


Én a pillangót mondanám, bár most az sem ment olyan könnyedén, de egyébként ha az nekem nagyon jól megy, akkor nagyon tudom élvezni az úszást.

Mikorra dőlt el az, hogy profi úszó lesz?


Ez egy hosszú folyamat. Az évek alatt kialakult bennem, hogy én az úszás sportágban képzelem el a pályafutásomat, vannak célok, amiket kitűzök magam elé, hogy olimpiai bajnok vagy a legjobb magyar lehessek, és ez szép fokozatosan jött, bár az eredmények nem mindig úgy alakultak, ahogy várta az ember.

5

Azt mondta, hogy ön akart lenni a legjobb magyar. Ha a rövid pályás EB-t nézzük, megosztozott az aranyérmeken, két aranyéremmel tért haza a magyar küldöttség, és Gyurta Dániel is szerzett egy elsőséget, ez tehermentesítette vagy egy kicsit bosszantotta, hogy azért nem irányul akkora figyelem önre?

Soha nem érzem azt, hogy csak nekem, egyedül kell érmeket, aranyérmeket hoznom. Sőt, ellenkezőleg, én nagyon örülök, hogy Gyurta Dani ilyen jól úszott, ott szurkoltam a lelátón érte, és azt kívánom, hogy tíz olyan ember legyen még mellettem, aki aranyérmet tud nyerni egy ilyen rövidpályás Eb-n.

Mennyire összetartó a magyar válogatott?

Általában vagy edzőtáborokban tudunk találkozni vagy versenyeken, és én úgy érzem, hogy nincs széthúzás köztünk, van egy kialakult barátság, el tudunk beszélgetni egymással, el tudunk viccelődni, poénkodni. Van egy normális, kialakult légkör köztünk, nincs feszült hangulat, hogy fú, most akkor nekem több aranyérmet kell hoznom, mint neked.

Meddig tervezi, hogy profi úszó marad?


Jó kérdés. Én addig tervezem, amíg menni fog és megvannak az eredmények, és érdemes felkelni minden reggel.

Mi az első számú cél, amit el akar érni 2007-ben?


Az első számú cél a melbourne-i VB-n a nagyon jó eredmény elérése. Megpróbálok összecsapni Phelpsszel, meglátjuk, ki lesz a jobb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×