eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

500 méteren is négy aranyig jutottak a magyarok Racicében

Négy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek 500 méteren a magyar versenyzok a csehországi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A kajakozó Benedek Dalma - megismételve szombati, 1000 méteren aratott sikerét - aranyérmet szerzett 500-on is Racicében. A férfiak hasonló számában is magyar diadal született: Benkő Zoltán az egy nappal korábbi második hely után ezúttal remek versenyzéssel győzött.

A piros-fehér-zöld küldöttség tagjai közül - csakúgy, mint szombaton - elsőként a kajakos Benedeket szólították a rajthoz, legnagyobb ellenfelének a címvédő és világbajnok német Reinhardt ígérkezett, de ott volt a mezőnyben a sydneyi olimpia győztese, az olasz Idem is.

A Dunaferr 24 éves lapátforgatója óvatosan rajtolt és féltávig csak a mezőny második felében utazott. A hajrához közeledve a német vette át a vezetést, és úgy tűnt, már senki nem veheti el tőle a győzelmet.

Benedek azonban másképp gondolta, és az utolsó 100 méteren elképesztő tempót diktálva sorra hagyta le riválisait, köztük végül Reinhardtot is, és bravúros győzelmet aratva elsőként haladt át a célvonalon. Mögötte a lengyel Mikolajczyk és a német osztozott a dobogós helyeken.

A következő döntőben, a kenu egyesek csatájában reálisan nem lehettek érmes reményei a magyaroknak, a 22 éves, élete első felnőtt világversenyén szereplő Mike Róberttől ugyanis már az is bravúrnak számított, hogy az előfutamból egyből a fináléba sikerült kerülnie.

A középfutamban kizárt, olimpiai címvédő német Dittmer, valamint a hazaiak sztárja, a szintén diszkvalifikált Doktor távollétében a címvédő orosz Opaljev, az ötkarikás ezüstérmes spanyol Cal és a szombati 1000 m-t megnyerő román Mironcic küzdött a dobogós helyekért, végül Opaljev nyert. Mike kilencedikként zárt.

A férfi kajak egyes fináléjában ezúttal a leghosszabb táv döntőjében egy nappal korábban második Benkő képviselte a magyar színeket, aki úgy harcolta ki az indulás jogát, hogy a hazai válogatókon Vereckei Ákost győzte le.

A címvédő tehát hiányzott a mezőnyből, de ott volt a vébé- és Eb-második német Altepost, aki ezúttal favoritnak számított. A legjobban a spanyol Rial rajtolt, de mivel ő leginkább 200-on erős, várható volt, hogy a táv második felében elfogy az ereje.

Benkő az első 250 m-en a 4-5. helyen haladt, de a hajrához közeledve egyre jobban beleerősített, és - szinte lemásolva Benedek teljesítményét - sorra húzott el ellenfelei mellett. Az élre csak a befejező 100 méter elején állt, de ez elég volt a végső sikerhez, már senki nem tudta befogni.

Így tehát sorozatban hatodszor is magyar győzelem született ebben a számban, csak éppen ezúttal nem Vereckei, hanem Benkő nyakába akasztották az aranyérmet.

A Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó favorithoz méltóan versenyezve megvédte címét, a férfiak hasonló számában a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor párosnak ezúttal egy ezüstérem jutott.

A szombati 1000 méteren párosban és négyesben két elsőséget begyűjtő Kovács, Janics egység tavalyi győztesként, olimpiai és világbajnokként egyértelműen a szám bombabiztos esélyesének számított.

A rajtjuk a hagyományoktól eltérően nem sikerült túl jól, az első néhány méteren még a mellettük evező spanyol kettős vezettet. Féltávnál azonban már a magyar páros állt az élre, és a folytatásban csak a hátukat nézhette a mezőny többi tagja.

Kovácsék végül csaknem egy hajóhossznyi előnnyel érkeztek a célba - begyűjtve ezzel harmadik elsőségüket -, mögöttük a németek és az olaszok végeztek a további dobogós helyeken.

A Kozmann György, Kolonics György duónak a leghosszabb távon nem sikerült érmet szereznie - negyedikek lettek -, és a szám világbajnoki ezüstérmeseként 500 méteren mindenképpen szeretettek volna a dobogóra állni, bár a két kenus bevallotta: még nincsenek jó formában, számukra is az augusztusi szegedi vébé lesz az év fő versenye.

Nos, a vasárnapi döntő hasonlóan alakult számukra, mint a szombati: nem voltak versenyben az érmekért, végül ötödikként érkeztek be a célba. Győzött az orosz Uljegin, Kosztoglod páros.

A tavaly ezen a távon harmadik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajak kettes szombaton megnyerte az 1000 m-t, és most mindenki azt találgatta, vajon 500-on mire mennek a németek évek óta veretlen, olimpiai, világ- és Európa-bajnok kettőse, Rauhe és Wieskötter ellen.

A két rivális hajó éppen egymás mellé került a pályabeosztásnál, így végig szemmel tarthatták egymást. Féltávig szinte együtt "utazott" a mezőny, ekkor azonban Kammererék megindultak, és csaknem hajóhossznyi előnnyel érkeztek a hajrához, a kérdés csak az volt, kitart-e ez a célig.

A németek aztán az utolsó métereken bebizonyították, hogy ők a világ legjobbjai, ugyanis erejüket jól beosztva közvetlenül a cél előtt megelőzték a magyarokat, akiknek így ezúttal meg kellett elégedniük a második hellyel.

A női kajaknégyes 500 méteren megismételte szombati sikerét, a különbség csak annyi volt, hogy ezúttal Paksy Tímea, Kovács Katalin és Janics Natasa mögött nem Keresztesi Alexandra, hanem Fazekas Krisztina ült a negyedik helyen a hajóban.

A nagy öregek egysége, a Fürdök Gábor, Csabai Edvin, Pulai Imre, Novák Ferenc összeállítású kenus kvartett bronzérmes lett és ugyanígy zárt a Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila és Bozsik Gábor összeállítású férfi kajaknégyes is.

A szakemberek előzetesen a címvédő és világbajnok német, valamint a magyar hajó különcsatáját jósolták a női négyesek döntőjére, és a verseny nem is cáfolt rá az előzetes várakozásokra. Ez a két kvartett már a rajt után elvált a mezőnytől és 250 méterig fej fej mellett haladt.

A táv második felének elején aztán Kovácsék beleerősítettek, elhúztak nagy riválisuktól, és fél hajóhossznyi előnyüket a célig meg is őrizték.

A vezérevezős Paksy - csakúgy, mint szombaton - az utolsó métereken már nem is lapátolt, hanem ünnepelt, okkal, hiszen a magyar női kajaknégyes 2003 óta először tudta legyőzni 500-on a németeket világversenyen.

A kenu négyes fináléja mindössze nyolc hajót számlált - ennyien neveztek -, a nagy visszatérő, olimpiai bajnok Pulai és Novák fémjelezte egység a gyengébb kezdés után remekül küzdve végül a harmadik helyet szerezte meg a címvédő és világbajnok románok, valamint a fehéroroszok mögött.

A vasárnap délelőtti program utolsó döntőjében a fiatal Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila és Bozsik Gábor összeállítású férfi kajaknégyes szoros csata után - kellemes meglepetésre - harmadikként siklott át a célvonalon. Az első helyet a szlovákok szerezték meg.

14 órától a 200 m-es döntőket rendezik, ezen a távon is minden számban lesz magyar induló.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×