eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hajdú B. István és a spanyol kisvárosi csoda

Európa futballtársadalma ebben az idényben egy spanyol kisváros csapatától, a Villarrealtól hangos. A Valenciától nem messze található település labdarúgói ugyanis jelenleg a Bajnokok Ligája elődöntőjére készülnek, melyben ellenfelük az angol Arsenal lesz. Mi a csoda titka? - erről beszélt a Viasat3 riportere, Hajdú B. István az InfoRádió Aréna című műsorában.

Európa legerősebb öt bajnoksága (angol, spanyol, olasz, francia, német) mindegyikében fölényesen vezet egy csapat, de közülük csak a spanyol Barcelona tudott bejutni a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé, ahol viszont (az olasz Milan és az angol Arsenal mellett) ott található egy 40 ezres spanyol kisváros együttese, a Villarreal.

Pár hónapja talán maguk sem hitték volna, de a spanyol Villarreal és az angol Arsenal hirtelen hasonló helyzetben találta magát. Bár a londoni gárda a Bajnokok Ligája rendszeres résztvevőjének számít, a spanyol kiscsapat viszont idén indult először, mégis mind a ketten fennállásuk eddigi legnagyobb sikerét érték el az elődöntőbe jutással.

Egy cipőben az Arsenallal

A sikeren túl azonos problémával is küzdenek - állítja Hajdú B. István, a Viasat3 csatorna riportere, a Bajnokok Ligája állandó kommentátora. Gazdaságilag a kluboknak ugyanis a Bajnokok Ligája következő kiírása segíthetne sokat, ugyanakkor egyik csapat sem áll indulásra jogosító helyen a saját bajnokságában.

A Villarreal először valamivel több, mint fél évtizede (az 1998-99-es idényben) jutott fel a spanyol élvonalba, majd rögtön ki is esett. A következő évben ismét visszakerültek, majd elkezdődött egy tudatos építkezés.

Ennek során a kiscsapat olyan neves (elsősorban dél-amerikai, ezen belül is argentin) játékosokat szerzett meg, akik máshol nemigen kellettek. A csapat így a mellőzött klasszisok (a Barcelonából érkező argentin Riquelme illetve Sorin, vagy a Manchester Unitedben kiteljesedni képtelen uruguay-i Forlán, illetve a Juventus volt játékosa, az olasz Tacchinardi) gyűjtőhelyévé vált.

Folyamatos építkezés

A csapatnak van egy viszonylag gazdag tulajdonosa, akinek az volt a célja, hogy összerakjon egy viszonylag jó csapatot - mondta Hajdú B. István.

Az elmúlt két-három évben a csapat vezetése folyamatosan építette az együttest, így jutottak el oda, hogy tavaly a Villarreal hatalmas szenzációt okozva a spanyol élvonal harmadik helyén végzett és így jogot nyert arra, hogy elinduljon a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Az, hogy feljutott a főtáblára, mindössze két percen múlt - emlékeztetett Hajdú B. István - hiszen az angol Everton majdnem búcsúztatta spanyol riválisát. Ezt követően azonban szép lassan lépegettek egyre tovább, így jutottak el az Arsenal elleni összecsapásokig, amelyeknek a tétje immár az egyik legrangosabb kupasorozat, a Bajnokok Ligája döntője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×