eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay.com

Nagy könnyítés Izraelben - a nap hírei

Őrizetbe vették a Duna verőcei szakaszán történt balesetben érintett szállodahajó kapitányát. Ötnapos gyászt rendeltek el Iránban az államfő halála miatt, az ideiglenes elnököt is kinevezték. Javult a szlovák kormányfő állapota, de egyelőre a besztercebányai kórházban marad. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

Őrizetbe vették a szombat éjjeli balesetben érintett szállodahajó kapitányát. A rendőrök segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki a férfit. Közben továbbra is keresik a dunai hajóbalesetben eltűnteket. A hatóságok a Verőcétől délre található teljes folyószakaszra kiterjesztették a kutatást. A szállodahajónak ütközött motorcsónakban 8-an utaztak, közülük egy férfi kijutott a partra, 2 ember holttestét megtalálták, 5 embert még keresnek. Tóth Zoltán a Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője az M1-en azt mondta: a motorcsónak típusából és a roncsokból arra lehet következtetni, hogy a hobbihajó nagy sebességgel ütközött.

Az iráni elnök és a külügyminiszter is meghalt az azeri határnál vasárnap történt helikopterbalesetben. Ali Hamenei ajatollah 5 napos országos gyászt rendelt el Ebrahim Raiszi államfő halála miatt és egyben jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését. Ebrahim Raiszit kedden temetik el az északnyugat-iráni Tebríz városában. A szerencsétlenség miatt részvétét fejezte ki az Európai Unió mellett a világ számos vezetője, többek között a török, az orosz, a lengyel és az azeri államfő. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán fejezte ki együttérzését az iráni népnek.

Tovább javult a múlt szerdán meglőtt szlovák kormányfő állapota - közölte a Robert Ficót kezelő besztercebányai kórház. A kormányfő ugyanakkor egyelőre a kórházban marad. Előző nap Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes azt közölte, hogy a kormányfő már nincs életveszélyben. Robert Fico kommunikál, és gyulladásai lassan enyhülnek. A 71 éves támadót a bazini székhelyű különleges bíróság előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. A kormány korábban azt közölte, hogy politikai indokból követte el a tettét.

Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze. Karom Khan szerint benjamin netenjahu és az iszlamista szervezet is háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el. Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja történelmi bűnnek nevezte Izrael vezetőinek elítélését és úgy reagált: erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász irányítóit. Az iszlamista szervezet szintén az ellen tiltakozott, hogy együtt ítéljék el az izraeli vezetőkkel.

Izraelben május 27-én ismét megnyitják a belföldi, június 2-án pedig a nemzetközi járatok előtt a régi, 1-es terminált a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren. Eredetileg június 1-től tervezték, de néhány nappal előre hozták az újranyitást. Az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus és az utasszám meredek zuhanása miatt több mint 7 hónapja bezárták a repülőtér ezen részét.

Közben a holland KLM úgy döntött: júliustól legalább 2 hónapra leállítja tel-avivi járatait a KLM. A holland légitársaság jelenleg nem tartja biztonságosnak az izraeli város légikikötőjét. Azoknak az utasoknak, akiknek jegyük van Tel Avivba vagy egy onnan induló KLM-járatra, és utazásuk július 1-e és augusztus 31-e közötti időszakra esik, jegyüket átfoglalják, vagy visszakapják annak árát.

Összesen 300 millió eurós hitelt vesz fel Lengyelország az Európai Beruházási Banktól a lengyel-francia műholdprogramra. A beruházás az európai légvédelmi projekt része. Donald Tusk lengyel kormányfő úgy fogalmazott: a beruházás civil feladatokat, de egyúttal védelmi és biztonsági célokat is szolgál. Azt is közölte: néhány napon belül több más európai miniszterelnökkel együtt bemutatja az Európai Bizottságnak a légvédelmi rendszer létesítésének tervét.

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját - közölte az OMV Petrom. A 60 ezer köbméteres tározó két évig épült és 23 millió euróba került. A tízemeletes lakóépületnél magasabb tartálynak dupla alumíniumfala van. A tározóban tárolt kőolajból 1,2 millió tankolásnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet előállítani.

Feloldja a benzinexport átmeneti tilalmát Oroszország arra hivatkozva, hogy kellően ellátott a piac. Azt azonban nem tudni, hogy mikortól érvényes a döntés. Oroszország, amely eredetileg március 1-jétől 6 hónapra tiltotta be a benzinexportot, tavaly szeptember 21-e és november 17-e között hasonló tilalmat léptetett életbe a magas belföldi árak visszaszorítása és az üzemanyaghiány megszüntetésére.

Az Egyesült Államokban elmozdították a márciusi hídomlást okozó konténerszállítót Baltimore kikötőjének bejáratából. Ezzel közvetlenül is lehetővé válik a kikötő teljes megnyitása a közeli napokban. Az átkelő a baltimore-i régió fontos közlekedési útvonalát jelentette.Az újjáépítésre Joe Biden elnök és Maryland kormányzója is ígéretet tett. A tervek szerint a több kilométer hosszúságú híd 2028-ra készülhet el.

A tajvani demokrácia és szabadság fontosságát emelte ki beiktatási beszédében a sziget új elnöke. Laj Csing-tö felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel. Peking egyelőre nem reagált a kínai kormány által korábban szeparatistának minősített új államfő beszédére. Az elnök beiktatásán részt vett a Tajvant önálló államként elismerő 12 ország néhány vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×