eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Rákosrendező: a budapestiek szava dönt - a nap hírei

Ősztől ingyenesen szerezhetnek jogosítványt a középiskolások. Szentkirályi Alexandra lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Kikéri a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett beruházásról a fővárosi önkormányzat. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Ősztől ingyenesen szerezhetnek jogosítványt a középiskolások. Az igazságügyi miniszter Facebook-posztban jelentette be, hogy a rendelkezés teljeskörű, érvényes a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órákra, valamint a vizsgákra is. Tuzson Bence jelezte, hogy egyelőre dolgoznak a részleteken, hamarosan újabb fejleményekről számol majd be.

Egyetlen érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni a kamatstop áprilisi kivezetése után – ígéri a Nemzetgazdasági Minisztérium. A közlemény egyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a mérséklődő kamatok és a kormány intézkedéseinek köszönhetően a kkv-kamatstoppal érintett hitelszerződések esetében lehetőség nyílt azok kedvezőbb konstrukcióra cserélésére. A kkv-kamatstop 17 hónapon át volt hatályban.

A kormány, az Országgyűlés és az Európai Bizottság támogatását kéri jogkörei kérdésének azonnali napirendre vételéhez az Integritás Hatóság. A szervezet elnöke szerint a Hatóság jogkörei messze elmaradnak a más uniós tagállamok hasonló szervezeteinek jogköreitől és a nemzetközi szervezetek ajánlásaitól. Biró Ferenc parlamenti beszámolójában hangsúlyozza: akadozik az együttműködés az állami szervezetekkel, és az érdemi információhoz való hozzáférésük rendszerszinten nem biztosított.

Szentkirályi Alexandra lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje. A politikus Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormánypárt budapesti választmánya kérte fel, és ő a felkérést elfogadta. Szentkirályi Alexandra Facebook-videójában arról beszélt, hogy a nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol, hanem együttműködik a kormánnyal a budapestiek gyarapodásának érdekében.

Kikéri a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett beruházásról a fővárosi önkormányzat. A főpolgármester a Parkváros vagy Rákosdubaj címmel meghirdetett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy áprilisban elindítják a második lakógyűlést: az egy hónapig tartó online szavazáson minden 14 évnél idősebb, lakcímkártyával rendelkező budapesti elmondhatja véleményét a projektről. Karácsony Gergely rendkívül rossz jogi konstrukciónak nevezte az egyesült arab emírségekbeli Eagle Hills ingatlanfejlesztő által tervezett beruházást.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt felkérte Baranyi Krisztinát, hogy első helyen induljon a párt budapesti listáján. Ha Ferencváros független polgármestere elfogadja a felkérést, akkor az MKKP listáján mögötte a második és a harmadik helyen szerepel majd a két társelnök Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna.

Megindítja a pert az Európai Parlament a Bizottság ellen a magyar pénzek miatt. A lépést a Parlament elnöke, Roberta Metsola a képviselőcsoportok vezetőivel folytatott megbeszélésen jóváhagyta – írja az Euronews. Az Euróai Bizottság azzal érvelt, hogy a magyarországnak járó támogatások egy részének felszabadítása azért volt indokolt, mert Budapest tavaly májusban elfogadta az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését és a bíróságok politikai befolyásolásának mérséklését célzó reformot.

Biró Marcell lett a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. Az este megjelent rendelet értelmében a kormányfő a nemzetbiztonsági főtanácsadó útján láthat el bármilyen védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, valamint katasztrófavédelmi feladatot. Orbán Viktor távollétében ő vezeti a Védelmi Tanács üléseit.

Új határátkelő nyílhat a magyar-ukrán határon Nagyhódosnál, lehetővé teszik a kamionforgalmat a beregsurányi átkelőn – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, és megerősítették szándékukat, hogy folytassák az egyeztetéseket a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítása érdekében.

A harmadik országból érkező munkavállalóknak kiadható tartózkodási engedélyek számát idén 65 ezerben határozta meg a kormány - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: az új törvény meghatározza azt a mintegy háromszáz foglalkozást, amelyek esetében kizárják a vendégmunkás foglalkoztatását.

1848 szellemi öröksége, hogy a magyarság nemzeti önállóságából senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem szabad engedni - jelentette ki a miniszterelnök a külhoni magyarokhoz intézett üzenetében. Orbán Viktor levelét felolvassák a Kárpát-medencében és világszerte, a március 15-e alkalmából tartott rendezvényeken.

Megmaradásunk érdekében tenni kellett és tennünk kell, a jog eszközeivel, a kultúra vívmányaival, a tudomány eredményeivel - fogalmazott Sulyok Tamás köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán az Országházban. Kossuth-díjban részesült mások mellett Leslie Mándoki zenész, zenei producer, Tolcsvay László zeneszerző, Trill Zsolt színművész, Visky András író, dramaturg, megosztott Kossuth-díjat kaptak a Misztrál együttes tagjai. Széchenyi-díjban részesült mások mellett Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság volt elnöke, Hermann Róbert történész, és Madas Edit irodalom- és művelődéstörténész.

Meghalt Szalay Péter volt alkotmánybíró. Szalay Péter 2011-től 2023-ig volt az Alkotmánybíróság tagja. Tavaly Magyarország alkotmányos rendjének védelmét szolgáló felelősségteljes munkája elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal kitüntetést. Életének 65. évében hunyt el, az Alkotmánybíróság saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×