eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Ez történt a Facebookkal - a nap hírei

Aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést Sulyok Tamás köztársasági elnök. Az ukrán kormány válasza nem tartalmaz előrelépést a kárpátaljai magyarok jogait illetően. Már tízezernél is több támogatási kérelem érkezett a Napenergia Plusz Programra. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést Sulyok Tamás köztársasági elnök. Ez volt a ma hivatalba lépett államfő első hivatalos intézkedése. A svéd csatlakozásról szóló jogszabályt február 26-án fogadta el a magyar parlament, a tagállamok közül utolsóként.

Magyarország erősíteni fogja szövetségét a többi szuverenista országgal – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a szokásos éves nagyköveti értekezleten ezt azzal indokolta, mert hogy az európai uniós és a NATO-tagság az ország érdekében áll ugyan, a blokkosodás azonban nem.

Nem tartalmaz előrelépést a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak ügyében az ukrán kormány által küldött válaszdokumentum - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felidézte: ukrán kollégájával folytatott januári tárgyalásán egyértelművé tette, hogy a kormány a kárpátaljai kisebbség 2015-ös jogainak visszaállítását várja. Arról is beszélt, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök esetleges NATO-főtitkárrá választását a magyar kormány biztosan nem fogja támogatni.

1,5 milliárd eurós közös uniós védelmi ipari programra tett javaslatot az Európai Bizottság, Európa védelmi képességeinek fokozása érdekében. A 2025 és 2027 közötti együttműködésre vonatkozó programot az Európai Unió közös költségvetéséből finanszíroznák.

Változatlan volt a gazdaság teljesítménye a tavalyi 4. negyedévben az egy évvel korábbihoz és az előző negyedévhez képest. 2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,7 százalékkal maradt el az előző évitől.

Az átlagkeresetek kétszámjegyű növekedésére számít idén a foglalkoztatáspolitikai államtitkár. Czomba Sándor az Inforádió Aréna című műsorában a fogyasztás élénkítése érdekében fontosnak nevezte, hogy a reálkeresetek folyamatosan és tartósan emelkedjenek.

Már tízezernél is több támogatási kérelem érkezett a Napenergia Plusz Programra. Az előregisztrációs körben 27 ezernél többen jelentkeztek a zöldenergia tárolását és termelését ösztönző kiírásra. A kormány a családok beruházási költségeinek kétharmadáig kínál ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a programban.

Az idén nem kapják meg a 2020-ban kivetett járványügyi különadóból visszajáró részt a bankok – az erről szóló rendeletmódosítás az esti közlönyben jelent meg. A Portfólió felidézi: a koronavírusjárvány kezdetén a pénzintézetekre 55 milliárd forintos egyszeri járványügyi különadót vetettek ki, amit az ígéret szerint a következő 5 év alatt 20 százalékos egyenlő részletekben visszakaphattak volna.

Három napos tüntetést hirdettek a gazdák és méhészek Budapestre, a Parlamenthez, mert szerintük egyre nehezebb talpon maradni a kis- és közepes vállalkozásoknak – írja a Népszava. A gazdák szerint az alacsony felvásárlási árak mellett a támogatások kiszámíthatatlansága okoz nehézségeket.

Csaknem nyolcezer beteg és sérült embert evakuálna a Gázai övezetből a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ezzel enyhíthetnének a helyi orvosokra és egészségügyi intézményekre nehezedő nyomáson.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa fontos lépésnek nevezte, hogy Franciaország elsőként a világon alkotmányába foglalta a önkéntes terhességmegszakításhoz való jog védelmét. Volker Türk az X közösségi portálon azt írta: az anyai halálozás egyik fő oka a szakorvosi közreműködés nélkül végrehajtott abortusz. Korábban az Egészségügyi Világszervezet szintén üdvözölte a francia parlament döntését.

Rómában a kormánykoalíció és az ellenzék is megszavazta Olaszország részvételét a vörös-tengeri katonai misszióban, amely a kereskedelmi hajózást kívánja megvédeni a húszik Jemenből kiinduló támadásaitól. A külügyminiszter hangsúlyozta: a vörös-tengeri misszióban részt vevő olasz hadihajók kizárólag védelmi feladatokat látnak el, és semmilyen megelőző akcióban nem vesznek részt.

Világszerte komoly hiba lépett fel a Facebook, a Messenger és az Instagram szolgáltatásokban ma késő délután. A szolgáltatások azóta részben helyreálltak. A Meta hivatalos oldalán megjelent információ szerint a vállalat szakemberei dolgoznak a hiba javításán. A leállásnak köze lehet ahhoz, hogy tegnap este elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt.

A német hatóságok szerint gyújtogatás okozhatta azt a tüzet, amelynek nyomán leállt a termelés a Berlin melletti Tesla Gyárban. Egy villanyoszlop égett, ami miatt a környéken leállt az áramszolgáltatás. A hatóságok vizsgálnak egy e-mailt, amelyben egy szélsőbaloldalinak minősített csoport, a Vulkangruppe a Tesla teljes megsemmisítésére szólít fel.

Újabb sztrájk lesz a német vasútnál: csütörtök hajnali 2 órától péntek este hatig tart a munkabeszüntetés. A változtatás a nemzetközi vonatforgalmat, így a magyarországi járatokat is érinti. Csütörtöktől sztrájk lesz a Lufthansánál is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×