eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Szexbotrány Újpesten, Macront "sorozza" a nyugat - a nap hírei

9 százalékra mérsékelte az irányadó rátát a jegybank monetáris tanácsa. A visegrádi négyek kormányfői Prágában egyeztettek. A NATO nem tervezi csapatok küldését Ukrajnába. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az eddigieknél nagyobb mértékben, 100 bázisponttal 9 százalékra mérsékelte az irányadó rátát a jegybank monetáris tanácsa. A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után Orbán Viktor azt mondta: véleménykülönbség van a V4-ek között arról, hogyan lehet jól segíteni Ukrajnát. Megerősítette, Magyarország nem küld fegyvert és katonát Ukrajnába. Hasonlóan foglalt állást Robert Fico szlovák kormányfő is. Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő ezzel ellentétes állásponton vannak. De végül ők is leszögezték: nem tervezik katonák vezénylését Ukrajnába.

Közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába. Erről a Kreml szóvivője beszélt, miután a francia elnök egy párizsi konferencia után azt mondta, felmerült nyugati csapatok Ukrajnába vezénylése. A NATO főtitkára ezzel szembe kijelentette, a szövetség nem tervezi csapatok küldését Ukrajnába. Így reagált az Egyesült Államok, Olaszország, Németország és Nagy-Britannia is.

Jóváhagyta a 7 éves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát az Európai Parlament. A 2021 és 2027 közötti uniós pénzügyi keret módosításával az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatást vissza nem térítendő források, hitelek és garanciák formájában bocsátja rendelkezésre az unió.

Továbbra is gáztakarékosságot javasol az uniós tagállamoknak az Európai Bizottság. A testület felhívta a figyelmet: az EU együttesen 18 százalékkal csökkentette a gázkeresletet 2022 augusztusa és 2023 decembere között, és ezzel mintegy 101 milliárd köbméter gázt takarított meg.

Oroszország 6 hónapra betiltotta a benzinexportot március 1-től. Az intézkedés nem vonatkozik az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaira, Mongóliára, Üzbegisztánra, továbbá Grúzia két, Oroszország által támogatott szakadár régiójára.

Lengyel gazdák tízezrei tüntettek Varsóban az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen. A szervezők jelezték: ha nem teljesítik követeléseiket, március 6-án újabb, ezúttal traktoros varsói tüntetést szerveznek.

Új szabályt fogadott el a politikai hirdetések átláthatóságáról az Európai Parlament. A testület szerint a jogszabály a hamis információk és a külföldi beavatkozás elleni küzdelmet segíti. Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője a jogszabályt elfogadhatatlannak nevezte, amellyel Brüsszel cenzúrázhatja a tagállamok választási kampányait, korlátozhatja a véleménynyilvánítást.

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a 6 ezer megawatt naperőművi teljesítményt - közölte az energiaügyi miniszter Kalocsán. Lantos Csaba elmondta, napsütéses időben a napelemek megtermelik az ország elektromosáram-szükségletét.

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a gödi városvezetés a Samsung-gyár légszennyezettségi adatai miatt. Kammerer Zoltán polgármester a Facebook-oldalán azt írta: ki akarják deríteni, hogy valóban történt-e környezetszennyezés, vagy rémhírterjesztésről van szó.

Lombkoronaház és -sétány épült a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Nagykörűben több mint 646 millió forintból. A projekt finanszírozásához a magyar állam és az Európai Unió több mint 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Vizsgálja a Temut a Gazdasági Versenyhivatal. A magyar versenyhatóság közölte, több bejelentés is érkezett a kínai online piactér intenzív kereskedelmi gyakorlata miatt. Indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indítanak.

Vizsgálatot indított Újpest önkormányzata, miután egy táborban két kiskorú gyermek között szexuálisan félreérthető magatartás történhetett - közölte a helyhatóság. Az önkormányzati cég vezetője lemondott posztjáról, és az MSZP-ben betöltött tisztségéről is, amit a párt elfogadott.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója – jelentette be Csák János szakminiszter. Demeter Szilárd március 6-án kezdi meg főigazgatói munkáját, pályázata 10 közül nyert. Az Index úgy értesült, több intézményt összevonnának, köztük a Nemzeti Múzeumhoz kerülne a Petőfi Irodalmi Múzeum, és más, problémákkal küzdő közgyűjtemény.

Bezárja kapuit a 26 éve működő Magyarországi Észt Intézet. A kulturális intézmény február végi bezárásáról strukturális változások miatt az intézet tallinni anyaintézménye döntött.

Visszatér Budapestre az Uber a Főtaxival együttműködésben. Az autómegosztó szolgáltatás 2016-ban vonult ki Magyarországról. Az Uber korábban a rivális taxis cégek nyomására, egy törvénymódosítás miatt távozott a magyar piacról.

Romániában elfogadta a képviselőház kedden a dohánytermék-kereskedelemről szóló törvény módosítását, amely betiltja az elektromos cigaretták értékesítését kiskorúaknak.

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől. Ez a globális létszám 8 százaléka. Az elbocsátásokat pár nappal azután jelentették be, hogy kiderült: a Sony nem érte el a PS5 eladási célját.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×