eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke a parlamenti választások eredményváró rendezvényén Jeruzsálemben 2021. március 24-én. Az exit poll-adatok szerint a két éven belül negyedszer megrendezett parlamenti választáson Netanjahu tömbje és Naftali Bennet Jobbra nevű pártja együtt megszerezte a kneszet 120 helyének kormányzáshoz szükséges többséget, 61 mandátumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Vészhelyzeti kormányzás veszi kezdetét Izraelben - a nap hírei

Szeptemberre 15 százalékpontra csökkent az élelmiszer-infláció. A kormány kapcsolatban van minden, konzuli védelemre jelentkezett magyar állampolgárral Izraelben. Magánkézbe kerül a MÁV Vagon Kft. mintegy 75 százaléka. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Szeptemberben átlagosan 12,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest – ismertette a KSH. A járműüzemanyagok ára jelentősen emelkedett, az élelmiszereké csökkent augusztushoz viszonyítva. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek. A gazdaságfejlesztési tárca megismételte: novemberre egy számjegyűre csökkenhet az infláció.

Szeptemberre 15 százalékpontra csökkent az élelmiszer-infláció mértéke - hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal a KSH adatai alapján. A GVH közölte: az online árfigyelő rendszer júliusi működése óta ezzel megfeleződött az élelmiszer-infláció mértéke.

Racionálisnak és észszerű lépésnek tartja a jegybank veszteségkezelésének átalakítását a pénzügyminiszter. Varga Mihály az Országgyűlés általános vitáján azt mondta: a módosítás lényege, hogy a jegybank veszteségét nem a központi költségvetésnek kell pótolnia, hanem szembe lehet állítani azt a középtávon várható nyereséggel. Az ellenzéki vezérszónokok semmitmondónak és számonkérhetetlennek minősítették a kormányzati javaslatot.

A gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az energiabiztonság lesz a legfőbb téma a magyar-grúziai közös kormányülésen Tbilisziben. Orbán Viktor miniszterelnök több megbeszélésen vesz részt és 5 kétoldalú megállapodást is aláír kétnapos útja alatt.

2030-ra a duplájára növekedhet a logisztikai és szállítmányozási szektor részesedése a GDP-ből – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Századvég Vidék konferenciáján. Nagy Márton elmondta: a logisztikai és szállítmányozási szektor jelenleg a GDP 5 százalékát állítja elő, amely 2030-ra 10 százalékra emelkedhet.

Nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén az IMF. Magyarország esetében úgy látja: a GDP 0,3 százalékkal csökken az idén és 3,1 százalékkal nő jövőre a tavalyi 4,6 százalékos bővülés után. Az infláció a tavalyi 14,5 százalék után az idén 17,7, jövőre 6,6 százalék lesz.

Magánkézbe kerül a MÁV Vagon Kft. mintegy 75 százaléka a kormány döntése alapján. A MÁV-Volán csoport közlése szerint a magántőke bevonásával jobbá, egyszerűbbé válhat a vasúti járművek karbantartásának és gyártásának folyamata. Az új, többségi tulajdonos a Magyar Vagon Zrt., a Dunakeszi Járműjavító tulajdonosa lesz.

Kiadta a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésének feltételeiről és eljárásrendjéről szóló utasítást a Miniszterelnökség. Eszerint akkumulátorgyárak esetén egyáltalán nem köthető környezetvédelmi hatósági szerződés.

A kormány kapcsolatban van minden, konzuli védelemre jelentkezett magyar állampolgárral Izraelben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter az ománi Maszkatban. Szijjártó Péter az Európai Unió és az Öböl Menti Együttműködési Tanács tanácsülése után felidézte: három járattal összesen 325 embert szállítottak haza Magyarországra, de azóta is többen jelentkeztek evakuációra.

Izraelben nemzeti vészhelyzeti egységkormány alakításával bízták meg Benjámin Netanjahut a koalíciós pártok vezetői. A jobboldali és ultraortodox pártok vezetői egyhangúlag döntöttek erről. Közben az északon élőket is óvóhelyekre terelték egy feltételezett légi beszivárgás miatt Felső-Galilea és a Golán-fennsík közelében. az izraeli hadsereg szóvivője közölte: ellenőrzés alá vonták a Gázai övezet határát.

A háború végéig nem tárgyal a túszokról a Hamász. Az izraeli rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy az eltűnt, valószínűleg Gázába hurcolt személyek mobileszközeit hagyják bekapcsolva és ne szakítsák meg velük a kapcsolatot.

Az Izraelnek nyújtandó amerikai támogatásról tárgyalt Antony Blinken amerikai és Eli Kohen izraeli külügyminiszter. Az amerikai tárcavezető Catherine Colonna francia külügyminiszterrel is egyeztetett. Mindketten elítélték a Hamász Izrael elleni támadásait.

Külső behatás által keletkezhetett kár a napokban szivárgás miatt leállított, Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéken - közölte a finn elnök. A gázvezeték mellett kár keletkezett a párhuzamosan futó telekommunikációs kábelen, amelyek összekötik a két NATO-tagországot.

Romániában megteltek a gáztározók - jelentette be a bukaresti székhelyű Országos Energia-szabályozó Hatóság. A közlés alapján ez 2861 milliárd köbméter gázt jelent. Romániában 2022-ben a fogyasztás kevéssel 9 milliárd köbméter alatt volt, 16 százalékkal maradva el az egy évvel korábbitól.

Stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot bukaresti látogatásán az ukrán államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal. Volodimir Zelenszkij az újabb fegyverigényekről annyit mondott: a román légvédelmi rendszerek erősítéséről is tárgyaltak.

Németországban előre hozott szövetségi parlamenti választást akar a megkérdezettek többsége egy felmérés szerint. A Bild című lapban közölt adatok alapján a német választók 57 százaléka támogatja az előrehozott választás gondolatát, és alig egyharmaduk, 31 százalékuk gondolja úgy, hogy a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok koalíciós kormányának 2025 őszéig hivatalban kell maradnia.

Függetlenként vesz részt a 2024-es amerikai elnökválasztáson Robert F. Kennedy Jr., aki korábban demokrata színekben jelezte indulását. Közben a különleges ügyész meghallgatta Joe Biden amerikai elnököt a házában talált titkos dokumentumok ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×