eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Money Coins Balance, Compare And Protection On Weigh Scales
Nyitókép: AndreyPopov

Családtámogatásokra 1300, honvédelemre több mint 1800 milliárd jut jövőre - a nap hírei

A gyermekes családok védelmét a háborús időkben is kiemelten fontosnak tartja a kormány - közölte a családokért felelős államtitkára. A honvédelmi miniszter szerint háborús időkben is biztosítva van az ország védelméhez szükséges forrás. A lakosság véleményét várja a Budapesti Közlekedési Központ a Pesti alsó rakpart tervezéséhez.

A gyermekes családok védelmét a háborús időkben is kiemelten fontosnak tartja a kormány - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes a Facebook-oldalán azt írta: jövőre 1300 milliárd forintra emelik a pénzbeli ellátásokra rendelkezésre álló összeget, ami több mint 10 százalékos növekedés az idei évhez képest. A részletekről azt írta, jövőre a CSED-re fordítandó forrás 12 százalékkal, mintegy 18 milliárd forinttal lesz magasabb, a GYED-re 14 százalékos növekedéssel 49 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, az emelt összegű Babaváró támogatásra 27 százalékkal, 49 milliárd forinttal magasabb összeget szánnak jövőre.

A kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot mind az országban, mind a határokon kívül - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Lakiteleken, az országos polgárőr napon. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben harmadára csökkent a bűncselekmények száma, és Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország a világon. Köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért, akik az elmúlt évben összesen tízmillió járőr-órát, a rendőrökkel és a határvadászokkal közösen pedig 393 ezer járőrözési órát teljesítettek.

Háborús időkben is biztosítva van az ország védelméhez szükséges forrás - közölte a honvédelmi miniszter a közösségi oldalán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint az Országgyűlés által megszavazott 2024-es védelmi költségvetés a Honvédelmi Alappal együtt 1823 milliárd forinttal biztosítja a védelmi kiadásokat, a védelmi innovációt és a védelmi ipart. A miniszter szerint a költségvetés biztosítékot jelent arra, hogy a NATO-kötelezettség terén is helyt tudnak állni, és a magyar nemzeti haderő fejlesztése is folytatódhat.

Orosz támadás érte a kelet-ukrajnai Limant: legalább nyolcan meghaltak és 13-an megsebesültek - közölte az ukrán belügyminisztérium és Donyeck megye ukrán kormányzója. A csapások egy lakóépületet és egy nyomdai komplexumot értek. Mindkettőben tűz is keletkezett.

Nem változtatott Magyarország besorolásán a Standard & Poor’s. A hitelminősítő a várakozásoknak megfelelően megerősítette Magyarország BBB mínusz besorolását stabil kilátás mellett. Az S&P indoklása szerint a 2023 utáni növekedési kilátások továbbra is erősek, viszont a feszes munkaerőpiac és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság veszélyeztetik a potenciális növekedést. A hitelminősítő arra számít, hogy a 2021-27-es kohéziós forrásokat és a helyreállítási alap pénzeit nem vágják vissza jelentősen, legfeljebb csúszik a megállapodás.

A China Construction Bank pekingi Fintech Centerébe látogatott, továbbá megbeszélést folytatott a bank elnökével Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárcavezető kiemelte, hogy a globális gazdasági súlypont egyre inkább Ázsiába helyeződik át, mára pedig a kínai ipari és pénzügyi vállalkozások élen járnak az innovációban, a világszínvonalú high-tech megoldások alkalmazásában, így a tudástranszfer és az együttműködés felértékelődik. A miniszter megjegyezte, hogy Magyarország tovább erősítené gazdasági híd szerepét, amiben partnere az országnak a China Construction Bank.

Egy hét alatt elérte a 25 milliót az összes letöltések száma a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett árfigyelő oldalon. Jelenleg 6 kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árai találhatók meg az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető rendszerben, ahol a vásárlók megtalálhatják a legjobb ajánlatokat a termékek kiskereskedelmi összehasonlításával. A GVH már dolgozik az árfigyelő rendszer továbbfejlesztésén is.

Mégis nyomozás indul a recski sárlavina ügyében. A júniusi esőzések hatására Recsk egyik utcáját többször is elöntötte a sár, ami az utca fölötti bányából zúdult le. A történtek miatt a párbeszédes Tordai Bence tett feljelentét, de azt a rendőrség elutasította. A politikus most azt RTL Híradónak elmondta, hogy az egri járási ügyészség tegnap (pén) levelben arról tájékoztatta, hogy hatályon kívül helyezték a rendőrségi döntést és elrendelték a nyomozást.

Fél év alatt több mint 200 ember halt meg az utakon közlekedési balesetben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. Az év első felében 6.383 személysérüléses közlekedési baleset történt Magyarországon, ebből 193 balesetben 211-en vesztették életüket. A balesetek fő okai a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése.

A lelkiismeretek felébredését sürgette a Földközi-tenger migrációs útvonalán ismétlődő halálesetek miatt Ferenc pápa. A katolikus egyházfő levelet bocsátott ki Lampedusa szigetén 2013-ban tett látogatásának tizedik évfordulóján. Ferenc pápa 10 éve, megválasztását követő első útján látogatott Lampedusa szigetére, ahol a tengerbe veszettekért imádkozott, virágkoszorút dobott a vízbe, és az egyik legnagyobb temetőnek nevezte a Földközi-tengert, ahol a Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint az utóbbi tíz évben több mint 26 ezren veszítették életüket.

A Hungaroringgel kötött megállapodás értelmében a MÁV-VOLÁN-csoport segíti a látogatók minél gördülékenyebb utazását július 21. és 23. között a Formula-1 Magyar Nagydíj idején. A jegyváltás megkönnyítése érdekében a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz érintett, menetrendszerinti járataira fixáras jegyet is bevezetnek. Az egy útra szóló "Hungaroring jegy" és az oda-vissza útra is érvényes "Hungaroring flexijegy" már elővételben megvásárolható.

A lakosság véleményét várja a Budapesti Közlekedési Központ a Pesti alsó rakpart tervezéséhez. A hétvégékre megnyitott Pesti alsó rakpartra kilátogatók tapasztalataira kíváncsiak: a társaság weboldalán kitölthető kérdőívben arra várják a válaszokat, hogy melyek azok a funkciók, eszközök, programok, amelyek még élvezetesebbé tehetik az ott eltöltendő időt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×