eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Megdőlt a napelemes termelési csúcs - a nap hírei

Két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP Magyarországon. Az Ukrajnának nyújtandó lőszerkészletek és fegyvermennyiség növeléséről tárgyalnak a NATO-tagországok védelmi miniszterei. Estére eloltották az Óbudai-szigetnél kigyulladt jacht lángjait. Az InfoRádió keddi hírei.

A negyedik negyedévben 0,4 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye éves összevetésben, de az előző negyedévhez képest ez 0,4 százalékos csökkenés. A KSH adatai szerint ugyanakkor 2022 egészében 4,6 százalékkal nőtt a GDP 2021-hez képest. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP, ezzel technikai recesszióba került Magyarország, a magyar gazdaság lassulása pedig erőteljesebb, mint az eurózónáé.

Több magyar segélyszervezet a mentés befejezése után is segíti a földrengés sújtotta Törökország károsultjait. A Katolikus Karitász, amelynek mentőcsapata hétfő este érkezett vissza, hosszú távú segítségnyújtási programba kezd. A szervezet útnak indította első, 9 millió forint értékű, négy tonnás humanitárius segélyét. Segélyszállítmányt visz Hatay tartományba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, emellett Törökországba utazott a szervezet vészhelyzetkezelési csapata. A Magyar Református Szeretetszolgálat szintén adománygyűjtést indított el. Törökországban és Szíriában már több mint 40 ezren vesztették életüket a földrengésekben.

A Sándor-palotában köszöntötték a török és szír területeken mentési munkálatokat végző magyar mentőalakulatokat. Novák Katalin köztársasági elnök minden magyar nevében köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek. Törökország budapesti nagykövete hazája nevében mondott köszönetet a mentőcsapatok tagjainak. Kijelentette: február 6-a, a földrengés napja ezentúl nagyon fontos nap lesz a török-magyar testvériség történetében.

Újabb földrengés volt Romániában, kisebb károkról érkeztek jelentések. A tegnapi 5,2-es után ma 5,7-es földmozgást mértek a Déli Kárpátok déli oldalán, Craiovától 100 kilométernyire északra. Zsílvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg. A földmozgást Bukarestben és Kolozsváron is érezni lehetett.

Az Ukrajnának nyújtandó lőszerkészletek és fegyvermennyiség növeléséről tárgyalnak ma és holnap a NATO tagországok védelmi miniszterei. Az észak-atlanti szövetség főtitkára közölte: folytatni kell Ukrajna támogatását muníció, üzemanyag, alkatrészek, lőszerek és a harckocsik biztosításával. A NATO-tagállamok miniszterei a tervek szerint repülőgépek esetleges szállításáról is tárgyalnak majd. A szervezet vezetője úgy vélte: az Ukrajnának vadászrepülőket szállító NATO-országok nem teszik a szövetséget a konfliktus részesévé.

Az Európai Unió vizsgálóbizottságot állít fel annak kiderítésére, hogy miképpen lehetne felhasználni a szankciók következtében befagyasztott orosz pénzügyi alapokat a háború sújtotta ukrán területek újjáépítésére. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nincs precedens, amelyet követhetnének az eljárás során, ezért az EU-nak biztosra kell mennie, hogy minden eljárás jogszerű. Szerinte az orosz adófizetőknek kell állniuk a szükséges újjáépítési munkálatok árát.

A magyar külügyminiszter ismét bírálta, hogy a német kormány akadályozza, hogy a Siemens leszállítsa az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy a német vállalat konzorciumi partnere, a francia Framatome már megkapta a jóváhagyást a francia kormánytól. A külgazdasági és külügyminiszter Párizsban, a francia energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetés után kulcsfontosságúnak nevezte Magyarország hosszú távú energiabiztonsága szempontjából a paksi bővítést.

Megdőlt a napelemes termelési csúcs. Február 10-én minden korábbinál többet, csaknem 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. Az Energiaügyi Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták.

Az Európai Parlament megszavazta, hogy 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az Unióban. A 2030-ra kitűzött, köztes kibocsátáscsökkentési célérték az új személyautóknál 55, a kisteherautóknál 50 százalék. Az európai Zöld megállapodásért felelős uniós biztos a javaslat vitájában úgy vélte: néhány éven belül az elektromos autók olcsóbbak lesznek, mint a belső égésű motoros járművek.

Estére eloltották az Óbudai-szigetnél kigyulladt jacht lángjait – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Kolozsi Péter tájékoztatása szerint a fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a szárazföldről, valamint a Szent Flórián tűzoltóhajóról fékezték meg a lángokat. A tűz más hajókat és létesítményeket nem veszélyeztetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×