eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Megdőlt a napelemes termelési csúcs - a nap hírei

Két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP Magyarországon. Az Ukrajnának nyújtandó lőszerkészletek és fegyvermennyiség növeléséről tárgyalnak a NATO-tagországok védelmi miniszterei. Estére eloltották az Óbudai-szigetnél kigyulladt jacht lángjait. Az InfoRádió keddi hírei.

A negyedik negyedévben 0,4 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye éves összevetésben, de az előző negyedévhez képest ez 0,4 százalékos csökkenés. A KSH adatai szerint ugyanakkor 2022 egészében 4,6 százalékkal nőtt a GDP 2021-hez képest. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP, ezzel technikai recesszióba került Magyarország, a magyar gazdaság lassulása pedig erőteljesebb, mint az eurózónáé.

Több magyar segélyszervezet a mentés befejezése után is segíti a földrengés sújtotta Törökország károsultjait. A Katolikus Karitász, amelynek mentőcsapata hétfő este érkezett vissza, hosszú távú segítségnyújtási programba kezd. A szervezet útnak indította első, 9 millió forint értékű, négy tonnás humanitárius segélyét. Segélyszállítmányt visz Hatay tartományba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, emellett Törökországba utazott a szervezet vészhelyzetkezelési csapata. A Magyar Református Szeretetszolgálat szintén adománygyűjtést indított el. Törökországban és Szíriában már több mint 40 ezren vesztették életüket a földrengésekben.

A Sándor-palotában köszöntötték a török és szír területeken mentési munkálatokat végző magyar mentőalakulatokat. Novák Katalin köztársasági elnök minden magyar nevében köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek. Törökország budapesti nagykövete hazája nevében mondott köszönetet a mentőcsapatok tagjainak. Kijelentette: február 6-a, a földrengés napja ezentúl nagyon fontos nap lesz a török-magyar testvériség történetében.

Újabb földrengés volt Romániában, kisebb károkról érkeztek jelentések. A tegnapi 5,2-es után ma 5,7-es földmozgást mértek a Déli Kárpátok déli oldalán, Craiovától 100 kilométernyire északra. Zsílvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg. A földmozgást Bukarestben és Kolozsváron is érezni lehetett.

Az Ukrajnának nyújtandó lőszerkészletek és fegyvermennyiség növeléséről tárgyalnak ma és holnap a NATO tagországok védelmi miniszterei. Az észak-atlanti szövetség főtitkára közölte: folytatni kell Ukrajna támogatását muníció, üzemanyag, alkatrészek, lőszerek és a harckocsik biztosításával. A NATO-tagállamok miniszterei a tervek szerint repülőgépek esetleges szállításáról is tárgyalnak majd. A szervezet vezetője úgy vélte: az Ukrajnának vadászrepülőket szállító NATO-országok nem teszik a szövetséget a konfliktus részesévé.

Az Európai Unió vizsgálóbizottságot állít fel annak kiderítésére, hogy miképpen lehetne felhasználni a szankciók következtében befagyasztott orosz pénzügyi alapokat a háború sújtotta ukrán területek újjáépítésére. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nincs precedens, amelyet követhetnének az eljárás során, ezért az EU-nak biztosra kell mennie, hogy minden eljárás jogszerű. Szerinte az orosz adófizetőknek kell állniuk a szükséges újjáépítési munkálatok árát.

A magyar külügyminiszter ismét bírálta, hogy a német kormány akadályozza, hogy a Siemens leszállítsa az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy a német vállalat konzorciumi partnere, a francia Framatome már megkapta a jóváhagyást a francia kormánytól. A külgazdasági és külügyminiszter Párizsban, a francia energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetés után kulcsfontosságúnak nevezte Magyarország hosszú távú energiabiztonsága szempontjából a paksi bővítést.

Megdőlt a napelemes termelési csúcs. Február 10-én minden korábbinál többet, csaknem 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. Az Energiaügyi Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták.

Az Európai Parlament megszavazta, hogy 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az Unióban. A 2030-ra kitűzött, köztes kibocsátáscsökkentési célérték az új személyautóknál 55, a kisteherautóknál 50 százalék. Az európai Zöld megállapodásért felelős uniós biztos a javaslat vitájában úgy vélte: néhány éven belül az elektromos autók olcsóbbak lesznek, mint a belső égésű motoros járművek.

Estére eloltották az Óbudai-szigetnél kigyulladt jacht lángjait – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Kolozsi Péter tájékoztatása szerint a fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a szárazföldről, valamint a Szent Flórián tűzoltóhajóról fékezték meg a lángokat. A tűz más hajókat és létesítményeket nem veszélyeztetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×