eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hétfőtől gyűjti az aláírásokat az LMP az akkumlátorgyárak ellen – a nap hírei

Már meghaladja a 32 ezret a földrengés halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában. A kereszténydemokraták győzelmét jelzik a berlini választás exit poll adatai. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

Már meghaladja a 30 ezret a földrengés halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában. A térségben tartózkodó ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó szervezetének vezetője szerint félő, hogy ez a szám még emelkedhet, és akár a jelenlegi adatok kétszerese is lehet. A hétfői 7-8-as erősségű földrengésben a legfrissebb adatok szerint, 29 ezer 600 ember vesztette életét Törökországban és 3.780-an haltak meg Szíriában, a sérültek száma meghaladja a 80 ezret. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy legalább egy hónapig ne menjenek vissza a házaikba, mert akár 6,5-ös erősségű utórengés is előfordulhat.

Hazaérkezett a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata Törökországból. A HUBA Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport az egészségügyi szakemberekkel együtt összesen 18-an, 8 keresőkutyával érkeztek a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre. Pavelcze László, a kutató-mentő csapat vezetője elmondta, hogy 7 embert sikerült kimenteniük a romok alól, további 5-6 túlélőről jelzést adtak, az ő kiemelésüket más csapatok vették át. A Református Szeretetszolgálat első csapata és Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR kutatói ma este érkeznek vissza repülővel Budapestre.

Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni az ukrajnai háborúban – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádióban. Szijjártó Péter kiemelte: az elmúlt hetek nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a háború elhúzódik. A miniszter szerint Magyarország földrajzi okokból csak akkor növelheti függetlenségét a nemzetközi energiapiacoktól, ha nukleáris energiát termel, ezért hozzáférésének korlátozása a nukleáris energiához az ország energiaellátását sodorja veszélybe és veszélyezteti az ország szuverenitását. A tárcavezető hozzátette, hogy Magyarország semmilyen szankciót nem támogat, ami ezzel összefüggésben az oroszokkal kapcsolatos együttműködését korlátozná.

Hétfőn kezdi meg az aláírásgyűjtést az LMP az akkumlátorgyárak ellen. Az aláírásgyűjtést a párt társelnöke, Schmuck Erzsébet, és Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes jelentik be. A párt még január 23-án nyújtotta be népszavazási kezdeményezését abban a kérdésben, hogy csak akkor lehessen akkumlátorgyárakat létesíteni egy településen, ha az ott lakók helyi népszavazás útján támogatják. Ahhoz, hogy az országos népszavazást biztosan kiírják 200 ezer aláírást kell gyűjtenie a pártnak. 100 ezer összegyűjtött aláírás esetén az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e a népszavazást.

Számos karbantartási problémával járna, ha Lengyelország harci repülőgépeket adna át Ukrajnának a lengyel államfő szerint. Andrzej Duda a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: Lengyelország is szűkében van a korszerű F-16-os vadászgépeknek. A lengyel álláspont szerint a vadászgépek esetleges ukrajnai szállításáról szövetségi szinten, közösen kell dönteni. Korábban ugyanezt az álláspontot ismertette Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki a brit-olasz miniszteri fórum után kijelentette: sem a jövő héten, de még a következő hat hónapban sem várható brit harci repülőgépek átadása Ukrajnának.

Előzetes letartóztatásba helyezték Marc Tarabella szocialista Európai Parlamenti képviselőt, és vádat emeltek ellene. Az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként Marc Tarabellát korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolja a belga ügyészség. Az 59 éves polgármester őrizetbe vételére azt követen kerülhetett sor, hogy az Európai Parlament a múlt heti plenáris ülésén felfüggesztette a szocialista politikus mentelmi jogát. Közben háziőrizetbe helyezték Olaszországban Andrea Cozzolino európai parlamenti képviselőt, szintén a korrupciós ügyben folytatott nyomozás részként.

A Kereszténydemokrata Unió nagy arányú győzelmét jelzik a Berlinben tartott tartományi törvényhozási választásról urnazárás után megjelent első adatok. A két országos közszolgálati televízió megbízásából készült exit poll szerint a CDU a szavazatok 28 százalékát szerezhette meg. Ez nagyjából 10 százalékpontos erősödés a legutóbbi, 2021-es választáson elért 18 százalékhoz képest. A CDU csaknem negyedszázada, 1999 óta nem nyert választást a tartományi rangú német fővárosban.

Az Egyesült Államok újabb azonosítatlan légi eszközt semmisített meg, ezúttal Kanada északnyugati része felett. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnökkel egyeztetve adott utasítást az eszköz lelövésére. Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság észlelte péntek este a tárgyat, amely szombaton lépett be Kanada légterébe. Azóta kutatócsapatok keresik a kanadai Yukon tartomány felett lelőtt azonosítatlan légi eszköz roncsait. Az amerikai légierő pénteken, Alaszka északi partjai közelében, az amerikai légtérben is lelőtt egy azonosítatlan légi eszközt, egy héttel ezelőtt pedig az Egyesült Államok egy kínai megfigyelő-léggömböt azonosított, és semmisített meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×