eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Magyar leminősítés, cseh elnökválasztás - a nap hírei

Egy fokozattal lefelé módosította a magyar államadós-osztályzatot a Standard&Poor's. Petr Pavel lesz Csehország új köztársasági elnöke. Több áldozatot is követelt egy fegyveres merénylet egy jeruzsálemi zsinagógában

Egy fokozattal lefelé módosította a magyar államadós-osztályzatot a Standard&Poor's. A hitelminősítő az eddigi "BBB/A-2"-ről, a továbbra is befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3"-ra, lefelé módosította a hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását. A Standard&Poor's a módosítással egy időben az eddigi negatívról, stabilra javította a magyar szuverén besorolás kilátását. Az osztályzat leminősítésének indokai között a cég kiemelte, hogy Magyarország gazdasági sokkok sorozatát szenvedte el a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt.

A magyar gazdaság idén elkerülheti a visszaesést – jelentette ki a pénzügyminiszter a KDNP rendezvényén, Lakiteleken. Varga Mihály kiemelte: a veszélyes nemzetközi környezet a hitelminősítői besorolásokban is megjelennek, ugyanakkor Magyarországot még mindig két osztályzattal magasabbra sorolják, mint az elmúlt évtized elején. A miniszter szerint a növekedéshez alapot ad, hogy a járvány hullámaival, az orosz-ukrán háború és a szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság.

Minél korábban kapjanak a gyerekek oktatást a digitális eszközök biztonságos használatáról – jelentette ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila az adatvédelem nemzetközi napja alkalmából az M1-nek nyilatkozva azt tanácsolta a szülőknek, hogy lehetőleg kevés adatot osszanak meg gyerekeikről a közösségi oldalakon, mert azokkal nagyon könnyű visszaélni.

Friss információkkal bővült a felsőoktatási felvételi tájékoztató: a felsőoktatási intézmények a decemberben közzétett adatok egy részét pontosították, módosították és új szakokat is meghirdettek - közölte az Oktatási Hivatal. Emlékeztettek, hogy a meghirdetett képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi menüpontjában. A felvételizőknek szintén február közepéig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, ami már kizárólag Ügyfélkapu segítségével lehetséges.

Semmilyen formális elemet nem tart be az egyeztetések során az Európai Bizottság az Erasmus-ügyben - vélekedett a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Mandiner podcastjében. Kovács Zoltán szerint ha az ügyben lett volna normális kapcsolatfelvétel, akkor a magyar kormány nem zárkózott volna el, a modellváltásban részt vett egyetemek kuratóriumainak személyi összetételének megváltoztatásán. Az államtitkár hozzátette: jogi lépéseket kell tenni, ha a kormány és az unió nem tud gyorsan megállapodni az ügyben.

Petr Pavel lesz Csehország új köztársasági elnöke. A nyugalmazott tábornok legyőzte Andrej Babis volt kormányfőt a cseh elnökválasztás második fordulójában. Petr Pavel a voksok mintegy 58 százalékát, míg Andrej Babis volt kormányfő 42 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent Csehországban. Petr Fiala cseh kormányfő hivatalosan is gratulált Petr Pavelnek, aki Milos Zeman utódja lesz, miután a leköszönő elnök második mandátuma lejárt. Győzelmi beszédében a megválasztott államfő hangsúlyozta: szeretné egyesíteni a jelenleg megosztott cseh társadalmat.

Semmilyen körülmények között nem szabad vissza térni az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez - szögezte le az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen Düsseldorfban hangsúlyozta: Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tudja Németországot az energiahordozókkal zsarolni, mert más országoktól sikerült megegyezni azok beszerzéséről.

Nyolcmilliárd dollár értékű energetikai megállapodást írt alá az olasz kormányfő líbiai látogatásán. Giorgia Meloni az olasz külügyminiszter és a belügyminiszter kíséretében érkezett Tripoliba. A kormányfő kiemelte: Olaszország fokozni kívánja jelenlétét az észak-afrikai térségben. Ennek kapcsán az ENI olasz állami energiavállalat, a líbiai nemzeti olajvállalattal együttműködésben két térségbeli tengeri földgázmező fejlesztéséről egyezett meg, ahol várhatóan 2026-tól indulhat meg a gázkitermelés. A fejlesztés eredményeként növelni akarják a líbiai piacra és európai exportra szánt kitermelést is.

Figyelmeztetést adott ki Törökországban tartózkodó állampolgárainak a svéd, a norvég és a dán külügyminisztérium, hogy kerüljék el a nagyobb nyilvános összejöveteleket. Az utóbbi időben feszültség alakult ki Törökország és több európai állam és a NATO-tagságra pályázó Svédország között. Több európai megmozdulást Ankara törökellenesnek, iszlamofóbnak minősített. Erre válaszul nemrég többen demonstráltak az isztambuli svéd nagykövetség épületénél is.

Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek - írta közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra reagált, hogy tegnap Jeruzsálemben nyolcan meghaltak, többen megsebesültek, amikor egy fegyveres lövöldözött egy zsinagógában. Délelőtt aztán ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben; legalább ketten megsebesültek, az elkövető egy 13 éves palesztin fiú volt.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×