eur:
393.61
usd:
369.34
bux:
65730.6
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nagyon közel kerültünk egy világválsághoz - a nap hírei

Vészesen közel kerülhet a recesszióhoz a világgazdaság 2023-ban - figyelmeztetett a Világbank. Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben a Moody’s. Újabb 3 hónappal meghosszabbította az energiaintenzív kisvállalkozások támogatását a kormány. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Vészesen közel kerülhet a recesszióhoz a világgazdaság 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank. Éves jelentésében a washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza. A bank szerint az idei évre várt GDP-bővülés az elmúlt három évtized harmadik leggyengébb teljesítménye lehet a 2008-as válságot követő recesszió és a 2020-as pandémia utáni gazdasági visszaesés után.

Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben a Moody’s, miközben negatív a közép- és kelet-európai gazdaságok 2023-ra szóló szuverén hitelképességi kilátása. A negatív regionális kilátást az indokolja, hogy az energiaválság reálgazdasági, költségvetési és szociális hatásaiból eredő sokkok próbára teszik a térség ellenállóképességét, amely hosszú ideje a régió államadós-profiljainak egyik erőssége. Felülvizsgálta korábbi, zsugorodásra vonatkozó előrejelzését az euróövezet országaira a Goldman Sachs is, és a bruttó hazai termék 0,6 százalékos bővülésével számol a korábban előrejelzett 0,1 százalékos visszaeséssel szemben.

Újabb 3 hónappal meghosszabbította az energiaintenzív kisvállalkozások támogatását a kormány - erősítette meg a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton megismételte: az idén 120 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A programban vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022. utolsó 3 hónapjára vonatkozóan az energiaköltség növekmény 50 százaléka erejéig. Emellett lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is. A programban már a turisztikai ágazat is részt vehet.

Decemberben romlottak a turisztikai cégek kilátásai – áll a GKI Gazdaságkutató felmérésében. A Turizmus konjunktúra index mínusz 22 ponton állt, ami azt mutatja, hogy az ágazat szereplői továbbra is romlónak érzékelik a helyzetüket. A foglalkoztatottak létszámának alakulása is lassú ütemben, de csökkent az ágazatban.

Január 20-ig lehet regisztrálni az idei Településfásítási programra. Az Agrárminisztérium célja, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területének aránya. A program harmadik ütemében, 2023 tavaszán és őszén további 10 ezer sorfát ültethetnek el a 10 ezernél kevesebb lakosú települések.

Január végéig lehet pályázni az őshonos haszonállatok megőrzését szolgáló támogatásra – közölte az Agrárminisztérium. A támogatás mértéke fajtánként átlagosan 50 százalékkal nőtt az első körben tavaly meghirdetett új támogatási konstrukciónál. Emellett bővült a támogatható fajták köre is.

Ukrajnában súlyos harcok folynak a Donyec-medencei Szoledarért és Bahmutért. Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője azt mondta, hogy Szoledar nagyon közel áll ahhoz, hogy az oroszok elfoglalják, ugyanakkor elismerte, hogy ezért "nagyon nagy árat" kell fizetni és az ukrán helyőrség a veszteségekkel nem számolva tanúsít ellenállást. Az orosz erők ismét lőtték Herszon városát is.

Magyarország és Szerbia is a háború mielőbbi lezárásában érdekelt. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt, miután fogadta szerb hivatali partnerét. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a gazdasági és energiabiztonsági hatások is közvetlenül érintik a két országot. Hozzátette: tavaly 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Magyarországra Szerbián keresztül, ami a teljes hazai felhasználás feléhez közelít. A magyar tárcavezető megerősítette: Magyarország kész új infrastrukturális beruházásokra Szerbia kőolajellátás-biztonságának megteremtéséért, illetve a felek 5 éven belül megduplázzák a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását.

A tervezettnél jóval több, 48 ezer európai fiatal juthat ingyenes vonatbérlethez a DiscoverEU-program legújabb fordulójában - közölte a program mentora. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán azt írta: egy másik uniós keretprogram megmaradt költségvetésének átcsoportosításával 13 ezer darabbal emelték a keretet, de a túljelentkezés így is több mint háromszoros.

Mindenki Magyarországa Néppárt néven jegyzik be Márki-Zay Péter pártját. Erről az Indexnek beszélt az ellenzék volt közös miniszterelnökjelöltje. A tömörülést kifejezetten a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásra hozzák létre és szoros együttműködésre törekszik az Európa Néppárttal.

Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – derült ki az intézmény rektorának kör-emailjéből. Az egyetem a Telex kérdésére megerősítette, hogy február 21-ig 37 munkatárstól válik meg. A levélben a rektor a közelmúltban megnövekedett működési költségekkel indokolta a lépést. A tájékoztatás szerint a távozó kollégák megkapják a jogszabályban garantált juttatásaikat.

Az idén a karriertervezés is kiemelt szerepet kap az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon - mondta a felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár. Hankó Balázs arról beszélt, hogy a csütörtöktől szombatig tartó kiállításon a hazai és külhoni felsőoktatási intézmények mellett néhány külföldi intézmény is jelen lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×