eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mostantól érdemes nézegetni a bankszámlát - a nap hírei

Érkezik a családi adóvisszatérítés - közölte a pénzügyminiszter. Másodfokon jogellenesnek minősítette a pedagógusok sztrájkját a bíróság. Felülről zárt költségvetéssel rendezik a nyári vizes világbajnokságot. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Érkezik a bankszámlára a családi adóvisszatérítés - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook oldalán hozzátette: az utalással folyósított összeg meghaladja az 561 milliárd forintot, ezt minden érintett család legkésőbb hétfőig - azaz a törvényi határidő előtt - megkapja. A postai kézbesítések már megtörténtek.

A Belügyminisztérium ma (csüt) átutalta a fegyverpénzt a rendvédelemben hivatásos jogviszonyban állók számlájára. A hathavi illetménynek megfelelő egyszeri juttatást több mint 58 ezer ember kapta meg.

Jogellenesnek minősítette a pedagógusok figyelmeztető sztrájkját a Fővárosi Ítélőtábla. A szakszervezetek a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel. A másodfokú bíróság azzal indokolta az elsőfokú ítélet megváltoztatását, hogy a szakszervezetek nem várták meg a jogerős döntést a még elégséges szolgáltatásról. A pedagógus-szakszervezetek január 31-én tartottak figyelmeztető sztrájkot.

Pénteken egyeztetnek a pedagógussztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról a kormány képviselőivel a szakszervezetek. Március 16-ától határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A PDSZ országos választmányának tagja az InfoRádiónak elmondta: ha a szolgáltatásokról nincs hétfőig megegyezés, bírósághoz fordulnak. Rétvári Bence parlamenti államtitkár ma azt mondta: jövőre egy újabb nagy béremelés jöhet a pedagógusoknál és a szociális szférában.

Nem változtatott az irányadó kamaton a jegybank, ismét 4,3 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Legutóbb január végén emelt 30 bázispontot az MNB. Piaci elemzők arra számítanak, hogy legközelebb majd csak február végén változhat a kamat.

Magyarországon az elmúlt heti adatok szerint 98 százalékban a koronavírus omikron variánsa okoz fertőzést – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-en a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyiségével kapcsolatban elmondta, az adatok országos szinten stagnálást mutatnak, ami jó hír az elkövetkező hetekre nézve.

Az öt évvel ezelőttinél szerényebb, felülről zárt költségvetéssel rendezik a nyári vizes világbajnokságot – mondta a szervezőbizottság elnöke. Wladár Sándor az Inforádió Aréna című műsorában azt is hozzátette: azt szeretné, ha még vissza is tudnának fizetni pénzt a költségvetésbe. 200 országból körülbelül 3500 versenyzőt, és további 1500 kísérőt várnak.

Tíz, nagy befogadóképességű Volvo autóbusszal fiatalodott a Volánbusz Pest megyei járműparkja. A járművek elsősorban a Budapest-Dunaharaszti--Kiskunlacháza-Dömsöd vonalon közlekednek. A 830 millió forintért beszerzett tíz busz mindegyike 95 férőhelyes, légkondicionált, akadálymentes, környezetkímélő Euro6-os motorral, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel felszerelt.

Magyarország 2. helyen áll Európában az informatikust foglalkoztató vállalkozások arányában – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A magyarországi cégek 29 százalékánál dolgozik IT szakember, az uniós tagállamok közül Dániával és Máltával holtversenyben ez a második legmagasabb arány.

Emlékező tablókiállítás nyílt Városháza parkban a 100 éve született Göncz Árpádról, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnökről. Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy Göncz Árpád mutatta a példát, hogyan lehet a demokrácia útvesztőiben nem eltévedni.

A német kancellár szerint Moszkvának nem szabad alábecsülnie az Európai Unió és a NATO egységét és határozottságát. Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Oroszországnak egyértelmű lépéseket kell tennie a feszültség oldására. Hozzátette: Németország nagyon komolyan veszi szövetségesei aggodalmait, ezért az eddigi ötszázról jelentősen növeli Litvániában szolgáló katonái számát.

Dánia tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal egy új védelmi együttműködésről - jelentette be az ország miniszterelnöke. Mette Frederiksen egyértelműen jelezte, hogy az ország nyitott amerikai katonák állomásoztatására is a területén. Úgy fogalmazott, hogy egy nagyobb amerikai jelenlét Dániában javíthatná Washington mozgásszabadságát az európai kontinensen.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×