eur:
394.21
usd:
371.26
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Számtalan változást hoz a január - a nap hírei

Az elmúlt 24 órában 3.360 új koronavírus fertőzöttet igazoltak és 82 ember halt meg a betegség szövődményeiben. A pénzügyminiszter várakozása szerint 6 százalék fölött lesz Magyarország idei gazdasági növekedése. 63 éves korában elhunyt Méhes Jenő, a Vasas vízilabda-szakosztályának igazgatója.

Az elmúlt 24 órában 3.360 új koronavírus fertőzöttet igazoltak és 82 ember halt meg a betegség szövődményeiben. 3.492-en vannak kórházban, közülük 334-en lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 105 és fél ezer körülire csökkent.

Jövőre több oltási akciónap is lesz országszerte, amelyen előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd beadatni az oltást. A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben.

Januártól változik az orvosok és szakdolgozók ügyeleti díjazása, az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint átlátható és országosan egységes lesz a rendszer. Az új díjazást az intézmény és az adott szakorvosi terület leterheltségétől függően állapították meg. Jövőre a béremelés második ütemével együtt az orvosok ügyeleti alapdíjának mértéke 6 ezer forintra módosul.

Éjfélig még benyújtható a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat, a VISSZADO, és eddig lehet választani 2022-re a kisvállalati adót, a katát, az alanyi mentességet az áfában, illetve térhetnek át a katások és az egyéni vállalkozók a jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadóra.

A pénzügyminiszter várakozása szerint 6 százalék fölött lesz Magyarország idei gazdasági növekedése. Varga Mihály a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban azt mondta: a foglalkoztatásban jobban áll az ország, mint a járvány előtt, elkerülte a tömeges magán-, családi és vállalati csődöt, és van esély arra is, hogy újra csökkenő pályára álljon az államadósság.

Jövőre is elérhetőek lesznek a vállalkozásoknak Széchenyi Kártya Program hitelei, az államilag támogatott kedvezményes kölcsönök igénylési lehetőségét a kormány meghosszabbította. Ez akár több mint 200 ezer forinttal kisebb havi törlesztőt jelen a Széchenyi Kártya Programnak köszönhetően.

Csaknem 110 száztízezer mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozás számára is elérhetővé vált a rezsicsökkentett energiaár. A lehetőséggel a legfeljebb 10 főt foglalkoztató és 4 milliárd forintnál alacsonyabb éves nettó árbevétellel vagy mérlegfőösszeggel rendelkezők élhetnek. A mezőgazdaságban mintegy 104 ezer, az élelmiszer-feldolgozás területén több mint 3.100 vállalkozás tartozik ebbe a körbe.

Januártól ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek. Lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is.

Januártól több gyorsforgalmi út használatáért kell fizetni. A díjköteles hálózatba vont útszakaszokkal párhuzamosan új megyei autópályamatricák is lesznek. Ez azt jelenti, hogy - Nógrád és Békés megye kivételével - már 17 megyében lesznek fizetős útszakaszok. Az éves megyei matrica az egyik legnépszerűbb, területi hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Jelentős forgalomra számít Szilveszterkor, újévkor és január 2-án a MÁV és a Volánbusz. A két társaság arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. A decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket január 5-e helyett 7-ig fogadják el a vonatokon és a helyközi buszjáratokon.

Az év utolsó, és az újév első napján rövidebb ideig közlekedik a balatoni komp. Január 1-jén Szántód felől 10 órától, Tihany felől 10.15-től óránként közlekednek a járatok. A további napokon a téli menetrend szerint óránként viszik az utasokat a kompok. A menetidő 8 perc.

63 éves korában elhunyt Méhes Jenő, a Vasas vízilabda-szakosztályának igazgatója. Méhes Jenő játékosként hétszer nyert magyar bajnokságot, hatszoros Magyar Kupa-győztes, kétszer nyert BEK-et és kétszer KEK-et. Szakosztályvezetőként részese volt 5 bajnoki címnek, 6 Magyar Kupa-sikernek, két szuperkupa-győzelemnek, egy KEK-győzelemnek és két Euroliga-négyes döntőnek. Méhes Jenőt a Vasas Sport Club saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×