eur:
389
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Karácsony előtt megérkezik a családok pénze - a nap hírei

Már a jövő héten megérkeznek a jövő januári családtámogatások. Vonzó befektetési célpontnak nevezte Magyarországot a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. Ausztria december 20-tól szigorítja a beutazási feltételeket. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is, már karácsony előtt megkapják az érintettek a januárban esedékes családtámogatási ellátásokat. A családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán elmondta: a bankszámlákon szerdán írják jóvá a családi pótlék, a gyes és a gyet összegét, a posta pedig szerdán és csütörtökön kézbesíti azokat. Novák Katalin hozzátette: az előrehozott családtámogatási utalásokkal mintegy 1,2 millió család kap segítséget év végi kiadásaihoz.

A beruházásokért világszinten óriási verseny zajlik, de Magyarország vonzó célpont - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. Menczer Tamás a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott: ez köszönhető az alacsony adóknak, a politikai stabilitásnak és a magyar munkavállalóknak. Az idén már 58 pozitív döntés született beruházásokról, és ezek több mint 9 ezer új munkahelyet teremtenek majd.

Mintegy tízezer vállalkozást indíthatnak állami támogatással a többségükben fiatal pályázók. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár számolt be arról, hogy mintegy tízezren igényeltek fejenként 4,5 millió forintos tőketámogatást. 9600 pályázónak már odaítélték a forrásokat, mintegy 34 milliárd forintot ki is fizettek. Bodó Sándor felidézte, hogy több mint 50 milliárd forintból valósul meg az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése program.

Felkészült a karácsonyi rohamra a hortobágyi halgazdaság. Naponta több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba a telelőtavakból - közölte a cég vezérigazgatója. Simon Károly elmondta: az idén egy hónappal korábban, már szeptemberben megkezdődött a téli lehalászás. A takarmányárak növekedése miatt 10-20 százalék közötti mértékben emelkedett az idén a halak ára.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az észak- és nyugat-európai országok továbbra sem akarják az Európai Unió bővítését. Szijjártó Péter Facebook-oldalán az Európai Tanács e heti ülésein elhangzottakra reagálva azt írta: a nyugat-balkáni országok ezúttal sem kapták meg a céldátumokat, az albánokkal és az észak-macedónokkal még meg sem indultak a tárgyalások.

Ausztria december 20-tól szigorítja a beutazási feltételeket. Az omikron koronavírus-mutáns terjedésének megakadályozása érdekében hétfőtől csak a beoltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek léphetnek be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk.

Eddig 89 országban azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát, továbbra is kérdés, mekkora veszélyt jelent az új mutáns - közölte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint az omikron okozta fertőzések száma háromnaponta másfélszeresére nő azokban az országokban, ahol jelen van a variáns, amely jóval gyorsabban terjed a delta változatnál.

Világszerte már csaknem 273 millió 670 ezren fertőződtek meg a koronavírus-járványban. Egy nap alatt több mint 600 ezer új esetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma meghaladja az 5 millió 340 ezret. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen, hivatalos adatok szerint a koronavírusnak az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje.

Elnapolták a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó, Bécsben zajló tárgyalásokat. A megbeszélések hetedik fordulója kevés érdemi előrelépést hozott. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó úgy fogalmazott: nem mennek jól a tárgyalások annyiban, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem lát az atomalkuhoz visszavezető utat.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×