eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Világos visszajelzés a gazdaságpolitikának, milliárdok a várólisták csökkentésére - a nap hírei

Erős visszajelzésnek nevezte a magyar gazdaságpolitika számára a Moody's felminősítésről szóló döntését a pénzügyminiszter. Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön az energiatakarékos új otthonok építéséhez és vásárlásához. Eddig összesen több mint 350 ezren szavaztak az országos ellenzéki előválasztáson .

Erős és világos visszajelzésnek nevezte a magyar gazdaságpolitika számára a Moody's felminősítésről szóló döntését a pénzügyminiszter. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy a nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal javította a magyar államadós-osztályzatot. Az MNB időszerűnek nevezte a Moody’s döntését. Magyarország jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott.

Összesen több mint 12 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek várólistáinak rövidítésére. Ebből 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárdot jövőre kapnak meg a kórházak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: Kásler Miklós tárcavezető utasítására készült el a szakmai javaslat.

Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön az energiatakarékos új otthonok építéséhez és vásárlásához– hívta fel a figyelmet a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya. Az október 4-én induló, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Programban maximum 2,5 százalékos kamat mellett, és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához.

Meg kell adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki a miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén Sárospatakon. Orbán Viktor beszédében kiemelte: a vidék feladata a magyar létezés természetes és egészséges állapotának biztosítása. Ideje végre rendezni a tartozást a vidékkel szemben. Hozzátette: a térségben közútfejlesztések, városrekonstrukció, idegenforgalmi, mezőgazdasági és ipari beruházások is elindulnak hamarosan.

A teljességre törekvő programkínálatot emelte ki a miniszterelnök-helyettes az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján a Hungexpón. Semjén Zsolt szerint a rendezvényen helyet kapott minden, ami a vadászathoz kapcsolódik. Ismertetése szerint Magyarországon 70 ezren vadásznak, 700 ezren horgásznak, és még sok ezer sportlövő, íjász, vadászkutyás és lovas tevékenykedik országszerte.

Eddig összesen több mint 350 ezren szavaztak a miniszterelnök-, és képviselőjelöltekre az országos ellenzéki előválasztáson. Az előválasztás honlapja szerint pénteken 74.721 ember adta le szavazatát, ez egy nap alatt a legmagasabb szám a voksolás kezdete óta. Az előválasztás első fordulója kedden, szeptember 28-án ér véget.

Jogorvoslati eljárást kezdeményez a fővárosi villamosbeszerzés miatt a Közbeszerzési Hatóság. A közlemény alapján a nyáron megjelent közleményekből, cikkekből az derült ki, hogy a BKV előzetesen egyeztetéseket folytatott azokra a villamosokra, amelyekre később közbeszerzési eljárást írt ki. A hatóság megtette a szükséges büntetőjogi feljelentést.

Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Erdő Péter bíborost Ferenc pápa. Az esztergom-budapesti érsek köszönetet mondott az egyházfőnek a szeptember 12-i budapesti látogatásáért, amikor a Hősök terén bemutatta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró misét. A találkozón szó volt a magyarországi egyház és Európa előtt álló feladatokról is, kiemelve a visszatérés fontosságát az Európai Unió alapítóinak eredeti értékeihez.

Megkezdte a szivattyús vízpótlást a Ráckevei Duna-ágon a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a Duna újbóli alacsony vízállása miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint erre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség.

Szövetségi parlamenti választást tartanak vasárnap Németországban. A négy ciklus után a politikából visszavonuló Angela Merkel kormánya az új Bundestag október 26-ra tervezett megalakulásáig marad hivatalban. A szövetségi gyűlés megválasztására 60,4 millió állampolgár jogosult. Reggel 8 órától este 18 óráig szavazhatnak. A választáson 40 párt és több mint 6 ezer jelölt indul.

Világszerte meghaladja a 231 milliót a koronavírus fertőzöttek száma. Több mint 4 millió 740 ezren meghaltak a kór szövődményeiben. Egy nap alatt csaknem 400 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. A növekedést a delta variáns terjedése okozza, illetve az, hogy még mindig nem elég magas a beoltottak aránya.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×