eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor szerint száz éve nem volt ilyen jó évtizedünk – a nap hírei

A kormányfő szerint készen áll az ország a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására. Közzétette az oltási tervet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tanárok beoltását és digitális munkarendet követel a kormánytól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A nap hírei egy helyen.

Nem elégedett a nyugatról érkező vakcinák elosztásának ütemével a kormányfő. Orbán Viktor erről reggeli interjújában beszélt a Kossuth Rádióban. Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre. A miniszterelnök szerint a nyugatról érkező vakcinák elosztását Brüsszel felügyeli, nem a tagállamok, de a rendelkezésre álló mennyiség a gyártóktól függ. A magyar kormány ezért figyeli a keleti fejlesztésű vakcinákat. Hozzátette: Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, ha nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba. A korlátozások okozta nehézségek után jelentős gazdasági növekedésre számít a kormányfő.

Közzétette az oltási tervet a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán, prioritási sorrendet állítottak fel. A tájékoztatás szerint, azokat a TAJ-számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat oltják be, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolódott a koronavírussal való fertőzés. A terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális ellátásban részesülők és gondozóik védőoltását szervezik meg. Őket a 60 évesnél idősebbek követik.

Újabb 1307 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírusfertőzést, elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 150 ezer alá csökkent. Kórházban 5619 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen. A Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma csaknem 328 ezerre, az elhunytaké 9884-re emelkedett. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

A tanárok beoltását és digitális munkarendet követel a kormánytól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az Orbán Viktor miniszterelnöknek és az illetékes minisztereknek küldött levélben azt közölték: a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az oltóanyagból az első körben részesülnek. Szerintük a pedagógusok számára biztosított tesztelés csak látszatintézkedés.

Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó alóli mentességgel- közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin közleménye szerint a kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. Csak ezzel az adómentességgel átlagosan havi 36 ezer forinttal több marad az érintett családoknál. A mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét. Az anya vagy a saját munkavállalói társadalombiztosítás járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a gyermekek után járó családi kedvezményt.

Idén tovább egyszerűsödik az ügyintézés az állampolgárok és a cégek számára. A Miniszterelnökség közleménye szerint az újonnannhatályba lépő jogszabályok nemcsak a vállalkozók és az állampolgárok terheinek csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem a szankciótörvény életbe lépésével a közigazgatás a bírságolás helyett elsősorban az állampolgárok és vállalkozások önkéntes jogkövető magatartását ösztönzi. Egyszerűsödik például a vállalkozás, gazdasági társaság bankszámla megnyitása, valamint megszüntetése során szükséges ügyintézés.

Heti 60 ezer adag koronavírus elleni oltóanyaggal számol Ausztria januárban - adta hírül az osztrák Kurier című napilap. Az idős- és az ápolási otthonokban országszerte január 12-én kezdődnek az oltások a BioNTech-Pfizer vakcina megnövelt, immár heti 60 ezres adagjával. Az oltásokat az idősotthonok lakói és az ott dolgozó személyzet körében kezdték, a részvétel mintegy ötven százalékos volt. Az idősés ápolóotthonok január 5-étől adhatják le oltóanyagigényeiket az állami beszerzési központnál.

Szlovéniában január 7-ig meghosszabbította a korlátozásokat a kormány. A kabinet már december 30-án kiterjesztette január 7-ig az üzletek zárva tartására vonatkozó rendeletét, később pedig a lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalmat is meghosszabbította. Közben Horvátországba eddig 17 550 ampullányi érkezett a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából. Szlovéniába ugyanebből az oltóanyagból 16 és fél ezer dózis érkezett.

A brit miniszterelnök szerint megvan a remény arra, hogy a következő hónapokban több tízmillió adagot sikerül beadni a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákból. Boris Johnson a BBC közszolgálati televízió magazinműsorában utalást tett ugyanakkor arra is, hogy addig még további szigorítások válhatnak szükségessé a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Spanyolországban több tartomány szigorított a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó óvintézkedéseken egy illegális barcelonai parti után. A tilalom ellenére megrendezett újévi bulin százak vettek részt az egyik ipar-negyedben. A több mint negyvenórás raktárpartinak a rendőrség vetett véget. Két embert őrizetbe vettek.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×