eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A jogállamisághoz kötnék az uniós költségvetés elfogadását az EP frakciói - Hírösszefoglaló

Félmillió forintos egyszeri juttatást kap több mint tízezer, hátrányos helyzetű településen dolgozó pedagógus. Április óta nem volt olyan sok új fertőzött, mint az elmúlt 24 órában.

Félmillió forintos egyszeri juttatást kap több mint tízezer, hátrányos helyzetű településen dolgozó pedagógus - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Facebookon közzétett videóban a program céljának nevezte, hogy a hátrányos helyzetben élő gyermekek be tudják hozni a digitális oktatás idején keletkezett lemaradást, csökkentsék a diákok lemorzsolódását, illetve támogassák a pedagógusok helyben és pályán maradását.

Újabb 73 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon. Ilyen mértékű növekedés legutóbb áprilisban volt. Az elhunytak száma továbbra is 614, az aktív fertőzötteké 940-re nőtt. A járvány kezdete óta 5.288 embernél igazolták a fertőzést. 3.734-en már meggyógyultak.

Októbertől csökkennek a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok várólistái Budapesten – közölte a főpolgármester. A Fővárosi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal kötött megállapodása alapján kétmilliárd forintból 43 ezer CT és MR vizsgálatot finanszíroz.

Az ügyintézési lehetőségekről indított kampányt az önkormányzati dolgozók sztrájkját szervező szakszervezet. Boros Péterné, a közszolgálati érdekképviselet elnöke elmondta: a kormányzati döntések ellehetetlenítették a helyhatóságok gazdálkodását ezzel veszélybe sodorták több ezer dolgozó munkáját, biztos megélhetését, ezért szerveznek sztrájkot szeptember 2. és 4. között.

Visszavonta a Pilismarótra tervezett kavics- és homokbánya környezetvédelmi engedélyét a megyei kormányhivatal. A hatóság a korábban kiadott engedélyhez érkezett észrevételek vizsgálata után megállapította, hogy a tervezett bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal. A település képviselő-testülete és polgármestere augusztus elején lemondott a bányanyitás ügyében kialakult vita miatt.

Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a kormány. Boros Anita fenntarthatóságért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: olyan lerakókat kell kialakítani, ahová jogszerűen lehet a hulladékot elhelyezni.

Jogállamisági záradékot sürgettek az Európai Parlament négy frakciójának vezetői a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltételeként. A német kancellárnak és az Európai Bizottság elnökének címzett levélben a Néppárt, a Szocialisták, a Megújuló Európa és a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: nem lehet hagyni, hogy bármely tagállam semmibe vegye a közös értékeket, miközben uniós forrásokból részesül.

Fehéroroszországban újabb tüntetőket vettek őrizetbe Minszk központjában. Két nap alatt 70 tiltakozó került rendőrségi fogdákba. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a demonstrációk, mert az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik államfői mandátumát. Közben a lengyel kormányfő bejelentette: országa befogad több tucat, lengyel vízummal nem rendelkező fehérorosz üldözöttet.

Megsínylette az elmúlt napok eseményeit az orosz és a fehérorosz valuta. Az orosz rubel Alekszej Navalnij ellenzéki politikus mérgezésgyanús esete miatt négyéves mélypontra került az euróval szemben. A belarusz válság következtében az ottani rubel történelmi mélypontra esett az euróval és a dollárral szemben.

Világszerte már csaknem 24 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. Egy nap alatt 6.300-an haltak meg. A halálos áldozatok száma eléri csaknem a 820 ezret. Több mint 15 millió 580 ezren meggyógyultak.

Ukrajna szombattól ismét lezárja határait a külföldiek előtt egy hónapra. A miniszterelnök közölte azt is, hogy az országos karantént október 31-ig meghosszabbították. Ukrajnában legutóbb 1670 új fertőzöttet regisztráltak, 36 ember halt meg. Jelenleg több mint 54 ezer beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

A szrebrenicai mészárlásban játszott szerepe miatt Ratko Mladic életfogytiglani büntetésének fenntartását kérte az ügyészség az ENSZ hágai nemzetközi törvényszékétől. Az ügyész úgy fogalmazott: az akkori szerb hadseregparancsnok adott parancsot 8700 bosnyák férfi és fiú kivégzésére.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×