eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kínában egyre több a fertőzött, de magyar érintettje nincs a járványnak - a nap hírei

Kínában már 41 ember halt bele a koronavírus okozta tüdőgyulladásba; a járványnak továbbra sincs magyar érintettje. Magyarország lesz a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság társrendezője. Börtönbe került az ukrán utasszállító lelövésének iráni.

Kínában a hatóságok hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését. A pekingi illetékesek vasárnaptól leállítják a fővárosból induló távolsági buszjáratokat is. A kór halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, a fertőzötteké pedig világszerte megközelíti az 1400-at. A koronavírus Európában elsőként Franciaországban jelent meg. A francia egészségügyi hatóságok közölték: mindhárom beteg jól van.

Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírus okozta járványnak - közölte a külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. Menczer Tamás elmondta: Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés. Hozzátette: a kínai hatóságok lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hopej tartományt, így a tárca senkinek sem javasolja az odautazást. Az államtitkár szólt arról is, hogy négy Vuhanban dolgozó magyar állampolgárról tudnak, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hopej tartományban, ők mindannyian jól vannak, azt azonban egyelőre nem tudni, mikor hagyhatják el a térséget.

Magyarország rendezheti Ausztriával és Svájccal közösen a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot. Erről a kontinentális szövetség rendkívüli közgyűlése döntött Stockholmban. Kocsis Máté a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta: a kontinensviadal megrendezése nem igényel semmilyen infrastrukturális beruházást, mivel a Debreceni Főnix-csarnok a rendelkezésre áll, a fővárosban pedig a 2022-es férfi Európa-bajnokságra felépül a Népliget melletti multifunkciós nagy csarnok.

Összesen 460 körözött embert fogott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság az elmúlt évben. Sulányi Vilmos, a BRFK célkörözési osztályának vezetője elmondta: a nagyszámú elfogás annak köszönhető, hogy sikerült koncentrálni az erőket, illetve kísérleti jelleggel az utcai akciók helyett a körözöttek felderített tartózkodási helyein jelentek meg az elfogó egységek.

Csúcstalálkozót hívott össze az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetésének megvitatására az Európai Tanács elnöke. Charles Michel hangsúlyozta: a február 20-ai tanácskozáson kompromisszumot vár a tagállami vezetőktől. A 2021 és 27 közötti uniós büdzsé kérdése megosztja az unióban maradó 27 országot, ráadásul a brit kilépés miatt kevesebb elosztható pénz marad.

Börtönbe kerültaz ukrán utasszállító lelövésének iráni felelőse - közölte az iráni külügyminiszter. A Teheránból Kijevbe tartó járat január 8-án, röviddel a felszállás után zuhant le, a gépen tartózkodó 176 ember meghalt. Az iráni vezetés csak napokkal később ismerte el, hogy az utasszállítót a légvédelem lőtte le tévedésből.

Irakbanösszesen négy ember meghalt és csaknem 50 megsebesült, amikor a biztonsági erők megrohamozták a kormányellenes tüntetések fő helyszíneit. A razziák azután kezdődtek, hogy a több millió követővel rendelkező Muktada asz-Szadr síita vallási vezető bejelentette, hogy hívei felfüggesztik részvételüket a megmozdulásokban.

A közel-keleti keresztények sorsáról is tárgyalt a katolikus egyházfő az iraki elnökkel. Ferenc pápa és Barhám Száleh a vatikáni megbeszélésen elsődleges célnak nevezte Irak újjáépítését és stabilitásának megteremtését. Hangsúlyozták: szavatolni kell a történelmi keresztény közösség biztonságát és fennmaradását.

Törökországban folytatódik a péntek esti földrengés túlélői utáni kutatás. Az ország délkeleti részét sújtó 6,8-as fokozatú földmozgás után a hatóságok 22 halálos áldozatról adtak hírt, a sérültek száma meghaladja az ezret.

Washingtonban a demokrata párti törvényhozók szerint az amerikai elnök közvetlen veszélyt jelent a demokráciára. Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke, az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárásban azzal vádolta Donald Trumpot, hogy magáévá tette az orosz propagandát az Egyesült Államok nemzetbiztonságának rovására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×