eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

További két gazdaságvédelmi akciótervet tart szükségesnek jövőre a miniszterelnök - Hírösszefoglaló

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint meg kell akadályozni az uniós források felhasználását az asszimilációs politikára. A brit miniszterelnök szerint országa hatalmas gazdasági lehetőségeket kap az Európai Unió elhagyásával.

A miniszterelnök szerint bíztató pályán van az ország, ezt a helyzetet ma nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély. A következő egy év feladata ezekkel szemben megvédeni az országot. Orbán Viktor a bálványosi nyári szabadegyetemen mondott beszédében kiemelte, egy európai szocializmus helyett egy versenyképes európai gazdaság eszménye szükséges. Ha bejönnek a kormány prognózisai, akkor jövő tavasszal szükség lesz egy második gazdaságvédelmi akciótervre, majd ősszel egy harmadikra is, ezeknek a versenyképességet kell javítaniuk. A kormányfő arra is számít, hogy lesznek még jogállamisági csaták Brüsszellel. Orbán Viktor szerint a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyek segítségével független tud maradni.

Élesen bírálta a kormányfőt tusnádfürdői beszéde után az ellenzék. Újhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor a szociális Európával szemben hirdetett harcot. Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke úgy vélte: a kormányfő harca semmi másról nem szól, mint hogy az állandó fenyegetettség érzését keltve saját, diktatórikus hatalma alá terelje a magyarokat. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője közleményében azt írta: a miniszterelnök elszigetelte a magyarokat Európában, és az Unió egyik legszegényebb nemzetévé tette.

A vasúti közlekedés reneszánszát hozhatja el a környezetvédelmi szempontok erősödése - állapították meg a magyar vállalatvezetők a Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik pódiumbeszélgetésén. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kifejtette, az Európai Unió arra törekszik, hogy gyorsabbá és fenntarthatóbbá tegye a közlekedést. A légiközlekedés helyett a gyorsvasutak jelentik az egyik legjobb alternatívát.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés egyik céljának nevezte a Székely Nemzeti Tanács elnöke, hogy megakadályozza az uniós kohéziós források felhasználását az asszimilációs politikában. A kezdeményezést elindító Izsák Balázs a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia uniós csatlakozása óta fokozódott a székely megyék leszakadása.

A kritikus munkaerőpiaci helyzet miatt garantált ágazati bérminimum jöhet a turizmusban jövőre. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság tagjai állapítanának meg a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén a szakmunkás-bérminimumnál jóval magasabb garantált ágazati minimálbért.

A brit miniszterelnök szerint országa hatalmas gazdasági lehetőségeket kap az Európai Unió elhagyásával. Boris Johnson befektetést ígért az oktatásba, a rendfenntartásba, a távközlési infrastruktúrákba és a technológiai innovációba. A 2016-os Brexit-népszavazás óta brit és nemzetközi pénzügyi- és bankvezetők folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy az uniós kilépés recesszióba taszíthatja a brit gazdaságot.

Nem avatkozik be a piaci folyamatokba a dollár gyengítése érdekében az amerikai. Donald Trump az elmúlt napokban többször felvetette a dollár gyengítésének fontosságát, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok versenytársai exportjuk védelmében manipulálják nemzeti valutáikat.

A washingtoni védelmi tárca költségvetéséből csoportosíthat át 2,5 milliárd dollárt a mexikói határfal építésére az amerikai elnök - erről döntött a szövetségi legfelsőbb bíróság. A Pentagon korábban már beleegyezett a tervbe, de az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság felfüggesztette a végrehajtást.

Moszkvában több mit 500 embert állított elő a rendőrség egy ellenzéki tüntetésről. A demonstrálók azt követelték, hogy független és ellenzéki jelöltek is indulhassanak az orosz fővárosban szeptember 8-ra kiírt helyhatósági választásokon.

Líbiában légicsapást mértek az ország keleti részét uraló tábornok erői a tripoli egységkormánnyal szövetséges Miszráta városára. A bombázás válasz volt a kormánycsapatok korábbi légitámadására. Halífa Haftar tábornok katonái április 4. óta próbálják elfoglalni a líbiai fővárost. A harcokban már több mint ezren vesztették életüket és több mint 100 ezren váltak belső menekültté Líbiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×