INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

a nap hírei

brexit

bakondi györgy

Bakondi György: Magyarország elutasítja, hogy a Frontex jogot kapjon a határőrizet átvételére - Hírösszefoglaló

Infostart

A Brexit-tárgyalások újranyitását kéri az Európai Uniótól a brit kormányfő. Nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A brexit-tárgyalások újranyitását kéri az Európai Uniótól a brit miniszterelnök. Theresa May az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás ügyét tárgyalná újra. A politikus megígérte, hogy bármilyen eredménnyel járjanak brüsszeli tárgyalásai, a londoni alsóháznak alkalma lesz az újbóli szavazni a brexit-megállapodásról. A brit alsóház felhatalmazta a kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását.

Veszélyesnek tartja a migrációt adottságként kezelő brüsszeli politikát a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az eritreai külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után kijelentette: ahhoz, hogy az afrikai országok képesek legyenek megtartani a népességüket, békére, biztonságra és gazdasági fejlődésre van szükség a kontinensen.

Magyarország részt vesz a Frontex munkájában, de azt elutasítja, hogy a szervezet jogot kapjon a határőrizet átvételére - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az InfoRádió Aréna című műsorában elfogadhatatlannak nevezte azt az elképzelést, hogy bizonyos helyzetekben az európai határvédelmi ügynökség dönthessen arról, hogy ki léphet be az országba és ki nem.

Nem módosította az alapkamat 0,9 százalékos szintjét a monetáris tanács – közölte a nemzeti bank. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Londoni pénzügyi elemzők szerint márciusban kezdődhet meg a monetáris politika normalizálása.

Zökkenőmentesen sikerült bevezetni a betegek állapotának rangsorolására épülő betegosztályozási rendszert a sürgősségi osztályokon - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó az új rendszer előnyei között említette a betegek várakozási idejének csökkenését, a sürgős esetek hatékonyabb kiszűrését, valamint gyorsabb kezelését.

Az LMP szerint légszennyezettségi vészhelyzet van Magyarországon. A probléma kezelésére az ellenzéki párt egyebek közt az energetikai korszerűsítési program mellett egy átfogó közösségi közlekedési stratégia kidolgozását és megvalósítását javasolta.

A túlóratörvény eltörléséért, a pedagógusi bérek emeléséért, a diplomás minimálbér meghatározásáért is országos pedagógus sztrájk meghirdetését tervezi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta: a PDSZ-nél megalakult a sztrájkbizottság, miután a kormány nem jelölte ki a tárgyalóját.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az erdőtörvény módosítása miatt. Székely László ombudsman álláspontja szerint a törvény az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat.

Február 18-án kezdődhet meg tanítás a Budapesti Református Teológián, miután a Ráday utcai kollégium január 23-án leégett - mondta el az InfoRádióban a Magyarországi Református Egyház szóvivője. Fekete Zsuzsa közölte: a kollégium mind a 165 lakójának sikerült új szállást találni és a megsegítésükre nyitott bankszámlán is már 29 millió forint gyűlt össze. Hozzátette: a tűzvészben meghalt férfi családjának eddig 11 millió forintot ajánlottak fel.

Folytatódott a sztrájk az Audi győri üzemében, mivel továbbra sincs megállapodás a bérekről a munkáltató és szakszervezet között. A munkabeszüntetés miatt előreláthatóan szerdáig szünetel az összeszerelés a bajorországi Ingolstadtban. A sztrájk a pozsonyi Volkswagen gyár termelését is befolyásolja.

Nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. John Bolton azt mondta: az elnök egyértelművé tette, hogy minden megoldás elképzelhető. Közben Venezuelában a főügyész kezdeményezte, hogy a legfelsőbb bíróság, tiltsa meg az ország elhagyását az önmagát ideiglenes elnöknek kikiáltó Juan Guaidónak. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint a dél-a,erikai országban 43 ember halt meg és több mint 850 tüntetőt, köztük gyerekeket vettek őrizetbe a napok óta tartó erőszakhullám alatt.

Brazíliában őrizetbe vett a rendőrség 5 embert a pénteki gátszakadás ügyében. Sao Paolo állam ügyészsége gyilkosság gyanúja, okirat-hamisítás, valamint környezet elleni bűntett ügyében folytat vizsgálatot. Közben 65-re emelkedett a tragédia halálos áldozatainak a száma, 279 embert eltűntként tartanak számon.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018