eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Bakondi György: Magyarország elutasítja, hogy a Frontex jogot kapjon a határőrizet átvételére - Hírösszefoglaló

A Brexit-tárgyalások újranyitását kéri az Európai Uniótól a brit kormányfő. Nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A brexit-tárgyalások újranyitását kéri az Európai Uniótól a brit miniszterelnök. Theresa May az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás ügyét tárgyalná újra. A politikus megígérte, hogy bármilyen eredménnyel járjanak brüsszeli tárgyalásai, a londoni alsóháznak alkalma lesz az újbóli szavazni a brexit-megállapodásról. A brit alsóház felhatalmazta a kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását.

Veszélyesnek tartja a migrációt adottságként kezelő brüsszeli politikát a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az eritreai külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után kijelentette: ahhoz, hogy az afrikai országok képesek legyenek megtartani a népességüket, békére, biztonságra és gazdasági fejlődésre van szükség a kontinensen.

Magyarország részt vesz a Frontex munkájában, de azt elutasítja, hogy a szervezet jogot kapjon a határőrizet átvételére - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az InfoRádió Aréna című műsorában elfogadhatatlannak nevezte azt az elképzelést, hogy bizonyos helyzetekben az európai határvédelmi ügynökség dönthessen arról, hogy ki léphet be az országba és ki nem.

Nem módosította az alapkamat 0,9 százalékos szintjét a monetáris tanács – közölte a nemzeti bank. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Londoni pénzügyi elemzők szerint márciusban kezdődhet meg a monetáris politika normalizálása.

Zökkenőmentesen sikerült bevezetni a betegek állapotának rangsorolására épülő betegosztályozási rendszert a sürgősségi osztályokon - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó az új rendszer előnyei között említette a betegek várakozási idejének csökkenését, a sürgős esetek hatékonyabb kiszűrését, valamint gyorsabb kezelését.

Az LMP szerint légszennyezettségi vészhelyzet van Magyarországon. A probléma kezelésére az ellenzéki párt egyebek közt az energetikai korszerűsítési program mellett egy átfogó közösségi közlekedési stratégia kidolgozását és megvalósítását javasolta.

A túlóratörvény eltörléséért, a pedagógusi bérek emeléséért, a diplomás minimálbér meghatározásáért is országos pedagógus sztrájk meghirdetését tervezi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta: a PDSZ-nél megalakult a sztrájkbizottság, miután a kormány nem jelölte ki a tárgyalóját.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az erdőtörvény módosítása miatt. Székely László ombudsman álláspontja szerint a törvény az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat.

Február 18-án kezdődhet meg tanítás a Budapesti Református Teológián, miután a Ráday utcai kollégium január 23-án leégett - mondta el az InfoRádióban a Magyarországi Református Egyház szóvivője. Fekete Zsuzsa közölte: a kollégium mind a 165 lakójának sikerült új szállást találni és a megsegítésükre nyitott bankszámlán is már 29 millió forint gyűlt össze. Hozzátette: a tűzvészben meghalt férfi családjának eddig 11 millió forintot ajánlottak fel.

Folytatódott a sztrájk az Audi győri üzemében, mivel továbbra sincs megállapodás a bérekről a munkáltató és szakszervezet között. A munkabeszüntetés miatt előreláthatóan szerdáig szünetel az összeszerelés a bajorországi Ingolstadtban. A sztrájk a pozsonyi Volkswagen gyár termelését is befolyásolja.

Nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. John Bolton azt mondta: az elnök egyértelművé tette, hogy minden megoldás elképzelhető. Közben Venezuelában a főügyész kezdeményezte, hogy a legfelsőbb bíróság, tiltsa meg az ország elhagyását az önmagát ideiglenes elnöknek kikiáltó Juan Guaidónak. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint a dél-a,erikai országban 43 ember halt meg és több mint 850 tüntetőt, köztük gyerekeket vettek őrizetbe a napok óta tartó erőszakhullám alatt.

Brazíliában őrizetbe vett a rendőrség 5 embert a pénteki gátszakadás ügyében. Sao Paolo állam ügyészsége gyilkosság gyanúja, okirat-hamisítás, valamint környezet elleni bűntett ügyében folytat vizsgálatot. Közben 65-re emelkedett a tragédia halálos áldozatainak a száma, 279 embert eltűntként tartanak számon.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×