eur:
394.41
usd:
370.44
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Sosemvolt Budapest - tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből című új kiállítása a Pesti Vigadóban 2023. november 15-én. A tárlat az elmúlt másfél évszázadból fotókon, eredeti terveken, reprodukciókon, maketteken és videókon keresztül mutatja meg a Budapestre készült, de meg nem valósult építészeti elképzeléseket.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Aláírták a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervezési szerződését

A beruházás várhatóan 2027-re készülhet el.

Egy hatéves előkészítő munka fontos állomása a mostani, mondta az InfoRádióban Turi Attila. „Egy nyílt nemzetközi tervpályázat alapján kiválasztottuk megfelelő szakemberek bevonásával a nyertes pályaművet és azt a társaságot, akikre rábíznánk ezt a hatalmas munkát. Úgy érzékelem, hogy a szakma is egyöntetűen kiáll e mellett a hatalmas és reprezentatív épület mellett” − fogalmazott a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

A Magyar Építészeti Múzeum a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán, az egykori BM kórház területén lesz ami a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában van. Az ott lévő, nem használható, korszerűtlen épületeket elbontották, így egy nagy park keletkezett, és két századfordulós, gyönyörű kis épületet hagytak meg, amely integráns része lesz a múzeumnak. Megmaradt a harmincas években épült, úgynevezett Walter Rózsi-villa is: egy Bauhaus-ház, amelyet a múlt évben adtunk át − tette hozzá.

Az MMA elnöke szolgáltató műzeumot ígér.

„Nem úgy gondoljuk, hogy az Építészeti Múzeum nagyszerű építészeti értékek és korinthoszi oszlopfők gyülekezete, és akkor azt lehet csodálni. Szeretnénk hasznosak lenni, hiszen a hétköznapi élet része az építőművészet, ezért szeretnénk itt egy összművészeti múzeumot kialakítani, a társművészeteket is behívni, iparművészetet, képzőművészetet, fotóművészetet”− fejtette ki.

Turi Attila elmondta azt is, hogy a terveknek 2025 márciusára kell elkészülniük. Utána lesz egy tervellenőrzési folyamat, és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést is ki kell írni, így a beruházás várhatóan 2027-re készülhet el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×