eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Sosemvolt Budapest - tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből című új kiállítása a Pesti Vigadóban 2023. november 15-én. A tárlat az elmúlt másfél évszázadból fotókon, eredeti terveken, reprodukciókon, maketteken és videókon keresztül mutatja meg a Budapestre készült, de meg nem valósult építészeti elképzeléseket.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Aláírták a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervezési szerződését

A beruházás várhatóan 2027-re készülhet el.

Egy hatéves előkészítő munka fontos állomása a mostani, mondta az InfoRádióban Turi Attila. „Egy nyílt nemzetközi tervpályázat alapján kiválasztottuk megfelelő szakemberek bevonásával a nyertes pályaművet és azt a társaságot, akikre rábíznánk ezt a hatalmas munkát. Úgy érzékelem, hogy a szakma is egyöntetűen kiáll e mellett a hatalmas és reprezentatív épület mellett” − fogalmazott a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

A Magyar Építészeti Múzeum a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán, az egykori BM kórház területén lesz ami a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában van. Az ott lévő, nem használható, korszerűtlen épületeket elbontották, így egy nagy park keletkezett, és két századfordulós, gyönyörű kis épületet hagytak meg, amely integráns része lesz a múzeumnak. Megmaradt a harmincas években épült, úgynevezett Walter Rózsi-villa is: egy Bauhaus-ház, amelyet a múlt évben adtunk át − tette hozzá.

Az MMA elnöke szolgáltató műzeumot ígér.

„Nem úgy gondoljuk, hogy az Építészeti Múzeum nagyszerű építészeti értékek és korinthoszi oszlopfők gyülekezete, és akkor azt lehet csodálni. Szeretnénk hasznosak lenni, hiszen a hétköznapi élet része az építőművészet, ezért szeretnénk itt egy összművészeti múzeumot kialakítani, a társművészeteket is behívni, iparművészetet, képzőművészetet, fotóművészetet”− fejtette ki.

Turi Attila elmondta azt is, hogy a terveknek 2025 márciusára kell elkészülniük. Utána lesz egy tervellenőrzési folyamat, és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést is ki kell írni, így a beruházás várhatóan 2027-re készülhet el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×