eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2023. december 18.A drónnal készített képen a Magyar Állami Operaház épülete 2023. december 18-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Jubileumi évad kezdődik a 140 éves Operaházban, ahol hiánypótló tehetséggondozó stúdió is indul

Idén ünnepli alapításának 140. évfordulóját a Magyar Állami Operaház. A jubileumi évad részeként szeptemberben elindul a Marton Éva operastúdió, amely lehetőséget ad színpadi tapasztalataik bővítésére a pályakezdő operaénekeseknek – mondta az InfoRádióban Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója.

Hétfőn, a magyar kultúra napja alkalmából köszöntötték a Magyar Állami Operaház közelmúltban jubilált örökös tagjait. Ókovács Szilveszter főigazgató Szinetár Miklóst Erkel színházi rendezői debütálása 65., Pászthy Júliát operaházi énekesi bemutatkozása 50., míg Molnár Andrást operaházi énekesi bemutatkozása 45. évfordulója alkalmából köszöntötte. Szumrák Vera balettművészt, Misura Zsuzsa és Molnár András operaénekeseket pedig kerek születésnapjuk alkalmából ünnepelte a dalszínház vezetése.

Ókovács Szilveszter az InfoRádióban elmondta: tavaly nagytermi keretek között 188 opera- és 105 balettelőadást tartottak a Magyar Állami Operaházban, amelyek döntő többségben – energiatakarékossági okokból – az Andrássy úti Ybl-palotában voltak láthatók. A 34 opera- és 11 balettcímet tartalmazó nagytermi kínálaton túl 216 gyermek- és diákelőadás, valamint 59 hangverseny, koncertszerű előadás, gála, operett és egyéb program szerepelt a kínálatban, ami az épületbejárásokkal együtt

összesen 508 ezer fizető nézőt, illetve látogatót vonzott a 2023-as évben.

A főigazgató kiemelte: a Magyar Állami Operaház a 14 milliós magyar nemzet egyetlen operákra, valamint klasszikus balettekre szakosodott dedikált színháza, ami ráadásul a „világ egyik legnagyobb ilyen típusú intézménye”. Mint fogalmazott, a tavalyi évben rendezett mintegy kétszáz estényi vokális magas művészeti előadás és a több mint száz balettelőadás „ténylegesen alátámasztja azt a minősítést, amely szerint

a magyar nemzet relatíve kicsi létszámú volta ellenére a Magyar Állami Operaház a legnagyobbak egyike”.

Ókovács Szilveszter elmondta azt is, hogy csaknem egy évtizedes tervezés és előkészítés után az Opera – a Zeneakadémia partnerségére számítva – idén szeptembertől útjára indítja a Marton Éva operastúdiót. A cél az, hogy a Zeneakadémián és más hasonló képzést nyújtó intézményekben végző magyar énekesnövendékek „kapjanak még egy-két év haladékot arra, hogy felvegyék az Operaházban megszokott tempót”.

Már a jövőre is gondolnak

A pályakezdő operaénekesek a tervek szerint ezen idő alatt szerepeket tanulnak, gyakorlati oktatásban részesülnek, továbbá tapasztalatokat szerezhetnek a színpadi előadásokkal kapcsolatosan. A főigazgató kifejtette: lehetőségük lesz arra, hogy pótolják esetleges hiányosságaikat annak érdekében, hogy néhány év elteltével „már teljes fegyverzetben léphessenek a színpadra – akár főszerepekben is.

Ezzel pedig biztosíthatóvá válik a magyar kultúra folytonossága”.

A nemzetközi operastúdió az Eiffel Műhelyházban kap majd helyet.

Az idén 140 éves Magyar Állami Operaház a többi között ünnepi társulati üléssel, az örökös tagokat bemutató reprezentatív kiadvánnyal és a felújított Operaházról szóló fotóalbummal is készül a jubileum megünneplésére.

Jelentős beruházások is történtek

Főző Virág főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint az Opera az elmúlt évben 21,65 milliárd forintból gazdálkodott, ebből 14,8 milliárd forint volt költségvetési támogatás, 5,85 milliárd forint pedig saját működési bevétel, amelyből a 3,7 milliárd forintos bérlet- és jegyárbevétel mellett 900 millió forint bérbeadásokból, 100 millió forint pedig mecenatúrából és szponzorációból folyt be.

A kiadások legnagyobb részét az Opera 1300 dolgozójának személyi és járulékköltségei tették ki csaknem 14 milliárd forint értékben, amelyhez további 5,8 milliárd forintnyi dologi kiadás járult, míg a beruházásokkal kapcsolatos kiadások több mint egymilliárd forintot tettek ki. Az utóbbiak között volt a Hajós utcai Simándy-épület rekonstrukciójának befejezése és az Operaház királylépcsőjének helyreállítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×