eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Jelen/Lét Fesztivál sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2023. március 9-én. Március 19-én kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten; a VI. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 15 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Megszólalt Vidnyánszky Attila: az ember ül és gondolkodik

Nemzeti színházi évértékelőjén a vezérigazgató kiemelte, hogy az egész évre és a társulat hangulatára is rányomta a bélyegét a teátrum Rómeó és Júlia előadása közben a közelmúltban történt baleset. A balesetet megelőzően viszont úgy érezték, hogy egy csodaévad kerekedik a Nemzeti 2023-as produkcióiból.

A Nemzeti Színházban néhány héttel ezelőtt történt, két színész súlyos sérülésével járó baleset beárnyékolja a teátrum évét az évértékelő interjút adott Vidnyánszky Attila vezérigazgató szerint.

"Fájdalmas, rossz szájízt okoz az embernek, szomorúvá tesz, és az egész társulat hangulatára rányomja a bélyegét. A vezetésem alatt több mint négyezer előadást játszott a színház, és még kisebb problémák sem voltak. Hogy miért kellett ennek most megtörténnie, miért pont egy Rómeó és Júlia előadáson, miért egy évzáró időszak kezdetén, adventre készülődve.

Az ember ül és gondolkodik, és próbálja megérteni az esemény üzenetét.

Természetesen mihamarabbi gyógyulást kívánok a sérülteknek, és remélem, az a sérülés, ami a társulat lelkében történt, az a seb is összeforr, és ha nem is múlik el nyomtalanul, megpróbálunk visszatérni abba a működési módba, hangulatba, amelyben léteztünk az év alatt" - fogalmazott az eset miatt lemondását benyújtott vezető. (Lemondását Csák János kulturális miniszter a vizsgálat eredményének megismeréséig nem fogadta el.)

A baleseten kívül "csodaévad" lett volna az idei szerinte.

"Jártuk a vidéket, a külhoni területeket, sikeres nemzetközi megmérettetéseink, sőt díjaink is voltak külföldön. Azon túl megszerveztük a világ legjelentősebb színházi eseményét, a színházi olimpiát, ami önmagában egy olyan teljesítmény, ami előtt feltétlenül mindenkinek kalapot kell emelnie" - húzta alá a 400 társulatot, 750 előadást felvonultató eseménnyel kapcsolatban, amelyről mindenki "főhajtva ment el", "hatással van a szakmára, nemzetközi kapcsolatok, ötletek születnek".

Elmondta azt is, hogy a nézőszám visszatért a Covid előtti szintre, 95 százalék körül heteik, hónapjaik vannak a nézőszámot tekintve.

Büszke arra, hogy a társulat fiatalabb része is képes egy Bánk bán előadás megszólaltatására, és még a beregszászi színház üzemeltetésére is jut figyelem a Nemzeti vezetése mellett.

A Nemzeti Színház egyébként szerinte egyedülálló formában működik:

  • van egy társulata széles repertoárral, bemutatókkal
  • befogadó intézmény évente akár 100 előadást is befogad
  • évente 50-100 turnéja is van a színháznak
  • itt székel az ország legjelentősebb szervezőirodája, a Nemzeti Színház a lebonyolító
  • egyetemekkel való együttműködés (SZFE, Kaposvári Egyetem).

"Él, lélegzik a színház, együtt a diákokkal" - nyomatékosította, további példákat is említve a fiatalok bevonását a művészi munkába, találkozásokba.

A teljes interjút itt tudja megtekinteni:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×