eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Elhunyt Czintos József Jászai Mari-díjas színész

A Harag György Társulat örökös tagja és egykori igazgatója 77 éves volt.

"Megtört szívvel fogadtuk a hírt, hogy a Harag György Társulat örökös tagja, egykori igazgatója, Czintos József, Jászai-díjas színművész eltávozott közülünk. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vezetősége és teljes munkaközössége osztozik a gyászoló család fájdalmában" - adta hírül a Harag György Társulat hivatalos Facebook oldalán.

Czintos József 1946-ban született Marosvásárhelyen, szakmai tanulmányait a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte, színész szakon. 1969-ben szerződött a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához, azóta a társulat tagja, 2011 óta pedig örökös tagja. 2006 és 2009 között a Harag György Társulat igazgatói tisztségét is betöltötte - írja összefoglalójában az Index.

Színészként számos kitüntetésben részesült, több alkalommal nyújtotta a fesztivál legjobb férfi alakítását a Határon Túli Színházak Kisvárdai Fesztiválján, 1995-ben az Erdélyi Közművelődési Egyesület Kovács György díjjal jutalmazta, 2001-ben a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díját, a Jászai Mari-díjat ítélték oda neki.

Játszott továbbá a Budapesti Bárka Színházban, a Csíki Játékszínnél, de szerepet vállalt a Kolozsvári Állami Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Kassai Thália Színház egy-egy produkciójában is. A szatmári közönség tíz rendezését is láthatta.

A színpadon megformálta többek között Willy Loman-t az Ügynök halálában, Miskát a Csárdáskirálynőben, Tótot a Tótékban, Hyppolitot a Hyppolit a lakájban, de megszemélyesítette Bánk Bánt is. Mozgóképen is több alkalommal láthattuk, olyan alkotásokban, mint a Megint tanú és a Boszorkánykör, illetve a Kisváros és a Terápia című sorozatok.

Czintos József 77 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×