eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A közönség Lajkó Félix és Alexander Balanescu koncertjén a 10. Ördögkatlan fesztiválon a Nagyharsányi szoborparkban 2017. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Sosem látott kellékeket is kiállítanak az idei Ördögkatlan Fesztiválon

Főként ismeretterjesztő régészeti programokkal jelenik meg a Magyar Nemzeti Múzeum a kedden kezdődő 16. Ördögkatlan Fesztiválon, ahol a Magyar Menyasszony címmel decemberben nyíló kiállításba is minden eddiginél nagyobb betekintést enged.

Az Ördögkatlan Fesztivált idén a baranyai Nagyharsányban, az ahhoz közeli szoborparkban, Beremenden, a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon tartják meg.

A keddtől szombatig tartó rendezvényre a szervezők több mint százezer látogatót várnak.

A Magyar Menyasszony című kiállítás 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra.

A kiállításon több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg:

féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, amelyek a női szerepekhez és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

Az Ördögkatlan Fesztiválon ezekből a történetekből ismerhetnek meg néhányat a látogatók egy kerítéskiállításon. A kiállítás Beremenden, a Szent Mihály templom kerítésén látható az ötnapos fesztivál ideje alatt.

A Magyar Menyasszony a színházi programokban is megjelenik, Beremenden az Operabeavató idei előadásainak tematikája utalás a készülő kiállításra. Dinyés Dániel operabeavatóinak középpontjában ezúttal a nő, a menyasszony áll.

A Magyar Nemzeti Múzeum közleményében kiemelik, hogy a villányi borvidéken – ahol több száz esemény, köztük színházi előadások, irodalmi estek, képzőművészeti és családi programok, koncertek várják a látogatókat – az ismeretterjesztés sem maradhat el.

A Magyar Nemzeti Múzeum régészei előadásokkal, közösségi kertészkedéssel és a régészeti munka interaktív bemutatásával, helytörténeti sétával, valamint Beremend környékének régészeti lelőhelyeit bejáró nagy túrával is készülnek.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×