eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Budapest Jazz Club

Budapest Jazz Club: több oldalról is éreztük a források apadását

A bérleti díj emelkedése és a közszolgálati díj jelentős csökkenése miatt bezárt az idén 15 éves Budapest Jazz Club. A vagyonkezelő hétfőn lecserélte a szórakozóhely bejáratának zárát és lakatokkal is megakadályozta a bejutást. A Jazzart Közcélú Alapítvány a Budapest Film Zrt. tulajdonosának, a Fővárosi Önkormányzatnak a közszolgáltatási partnereként működtette a klubot.

Az InfoRádiónak az egyik alapító-tulajdonos azt mondta: a magyar jazzművészek petíción dolgoznak, sok magánszemély pedig támogatásáról biztosítja a klubot. Susszer Zoltán hozzátette: reményeik szerint a fővárostól is kapnak segítséget, és úgy látják, a kormányzati oldalon is megvan hajlandóság erre.

Több fronton érzik a források apadását. A koronavírus-járvány miatt a kulturális szubvenció jelentősen, az ő esetükben kevesebb mint harmadára, 20-25 százalékára csökkent, és ez nem változott a járvány visszaszorulásával - mondta Susszer Zoltán. Most pedig a háborús helyzet miatt nincs forrás.

Egyéb, más vállalkozásaikból származó bevételeinkből egy ideig tudták tömködni a lyukakat, jegyezte meg, de mostanra elfogytak a lehetőségeik. Részben azért, mert megemelkedtek a költségeik, részben pedig mert a bevételeik jelentősen apadtak.

"A főváros vagyonkezelőjétől béreljük az ingatlant, de van egy másik szerződésünk, miszerint közszolgáltatási intézménye vagyunk a fővárosnak. A Budapest Jazz Club a magyar dzsesszoktatásban fontos helyszín, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakának, illetve a Bartók Béla Konzervatóriumnak koncertjei, stúdiógyakorlatai, próbatermi helyszínei vannak itt. Ezek mellett tehetséggondozási és esélyegyenlőségi koncerteket is tartanak itt. Ám e közszolgáltatási szerződés szerint fizetendő díjat - a klub bevételét - a főváros forráshiány miatt kevesebb mint a felére csökkentette, miközben a szerződésük szerint a bérleti díj a fogyasztói árindexhez kötve növekszik."

A fővárosi önkormányzatnál jelezték a problémát, ők megértették a helyzetet, de közben Budapest vagyonkezelője elég szigorúan lépett fel.

"Mikor megkaptuk a felmondást - bár nincs különösebben nagy tartozásunk -, még akkor sem gondoltuk, hogy valóban bezárás lesz" - mondta Susszer Zoltán. A fővárossal tavaly október óta tárgyaltak, többször kaptak ígéretet a helyzet kezelésére. Időközben a dzsesszművészek petíción kezdtek dolgozni, sok kultúrafogyasztó állampolgár támogatásáról biztosítja a klubot, az eddigi támogatóik sem hátráltak ki, a kormányzati oldalon is lehet tapasztalataik szerint segítségnyújtási hajlandóság, illetve Susszer Zoltán alapítóként, tulajdonosként és magánszemélyként is próbál "elmenni a falig" anyagi forrásokért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×