eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel (b-j) a 40. Kaláka Fesztiválon Egerben 2019. június 28-án.MTI/Komka Péter
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Gryllus Dániel: egyedi zenekarok és ökobörze is várja a látogatókat az idei Kaláka Fesztiválon

A Kaláka Fesztivált idén június 22-e és 25-e között 43. alkalommal rendezik meg Egerben. A fesztiválon kísérő programként környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos előadások is hallhatók lesznek.

Az idei Kaláka fesztivál nulladik napján, június 22-én a zenekarnak egy különösen kedves költő, Weöres Sándor 110. születésnapját ünnepli az együttes. "Úgy gondoltuk, Weöres Sándor tiszteletére adjuk a Verskoncertet, de nem csak az ő verseit fogjuk énekelni: ott lesz a Sebő-együttes, Sebestyén Márti, és a Kaláka"- mondta az InfoRádióban Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja, a Kaláka Fesztivál művészeti vezetője.

A koncertet egy szép domboldalon, a Rege Birtokon tartják, utána mennek a Érsekkertbe, ahol a többi esemény lesz.

A Kaláka fesztivál koncertkínálata hagyományosan nagyon sokszínű. A fő szempont Gryllus Dániel számára a fellépők kiválasztásakor az, hogy egyediek legyenek.

"Nem egy másolt, hanem valami új és konstruktív gondolatú"

- összegzett Gryllus Dániel. Példának felsorolt pár résztvevőt: a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Platon Karataev, a Zűrös Banda, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és az Aranyakkord, ami Kiss Tibi kisebb együttese. Fellép HOBO, aki "régi, jó ismerős", és akivel a Kaláka együttes is már játszott együtt. A Nasip Kismet Band török zenét játszik, a Canarrót is többen ismerhetik.

Gryllus Dániel hozzátette: a felsoroltak csupán esti koncertek, de programok már délelőtt is lesznek az Érsekkertben június 24-én és 25-én, amikor például a Hot Jazz Band a gyerekműsorát is eljátssza - ők kapták a Fonogram-díjat az Egy kis malac című lemezükért -, lesz Márkus Színház, fellép Gryllus Vilmos és Bognár Szilvia, illetve persze ott is lesz Kaláka-koncert.

Magyarországon talán a Kaláka Együttes rajongótáborának van a legkiegyensúlyozottabb korfája: a legkisebbek ugyanúgy megtalálhatók közöttük, mint a szülők generációja. Idén a Kaláka gyermekprogramok részeként biztosan játszanak Kányádi Sándor-verseket. A korfával kapcsolatban Gryllus Dániel megjegyezte:

"Sándor bácsi mindig azt mondta, hogy a mi közönségünk - ezt magára is értette és a Kalákára is - a karon ülőtől a botra támaszkodóig terjed ki".

A Kaláka rengeteg gyerekdalból válogathat, például a Madaras könyvükből, a Nálatok laknak-e állatok?-ból, a Tamkó Sirató Károly-versekből, és persze a közönségnek is lehetnek kívánságai.

Ökokaláka

Idén egy új, ingyenes kísérő programsor is feltűnik a Kaláka Fesztivál művészeti eseményei mellett június 23-25. között: az Ökokaláka, ami a fenntarthatóságról, a környezetvédelemről szól. A környezetvédelemhez már régóta tervez kapcsolódni a zenekar. "Volt is egy lemeztervünk valamikor 35 évvel ezelőtt, csak aztán valahogy nem jött össze. Kupaktanács lett volna a címe, és biztos hogy el fogjuk játszani itt is, a fesztiválon" - ígérte Gryllus Dániel.

A program részeként jönnek gazdálkodók, lehet előadásokat hallgatni, a termelői piacot megcsodálni, és vásárolni mindenfélét. Olyan előadások lesznek például, mint például a Vigyázzunk növényeinkre!, az Egészséges gyermekkor, vagy A csomagolásmentes boltok jelentősége a gazdaságban.

"Reméljük, hogy sikert arat ez a vállalkozás is" - tette hozzá Gryllus Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×