eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Párizs, 2017. május 7.Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter támogatói a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután a politikus győzött a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez

Kimenekített Ukrajnából a Louvre néhány felbecsülhetetlen értékű ikont, mielőtt...

Ukrajnából kimenekített öt bizánci ikont tekinthet meg a nagyközönség szerdától a párizsi Louvre múzeumban.

A művek az emberiség egész történelmét tükrözik - mondta a The Origins of The Sacred Image (A szentkép eredete) című kiállítás megnyitóján Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter kedden.

Ezek a világ legrégebbi ikonjai és a művészet hatalmát jelképezik a barbársággal szemben - tette hozzá a miniszter. Az ikonok a kijevi Bohdan és Varvara Hanenkóról elnevezett kijevi nemzeti szépművészeti múzeumból, az egyik legnagyobb ukrajnai múzeumból származnak. A múzeum gyűjteményét a háború kezdetén biztonságba helyezték, a történelmi épület jelenleg üresen áll.

A szentképeket tizenegy másik műalkotással együtt szállították megőrzésre Párizsba Lengyelországon és Németországon át május 10-én katonák és harckocsik kíséretében, a konfliktusövezetekben rekedt nemzeti örökségek megmentésére létrejött nemzetközi szövetség (ALIPH) pénzügyi támogatásával.

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter közölte, hogy eddig többnyire kortárs műveket menekítettek külföldre, hogy biztonságba helyezzék őket az orosz támadások elől. A VI. és VII. századból származó ikonok, amelyek a bizánci kereszténység szentjeit ábrázolják, november 6-áig tekinthetők meg a világ legnagyobb múzeumában.

A többi ikon a Louvre-ban marad kutatási célokból, és első ízben elemzik és tanulmányozzák itt őket.

A párizsi múzeum bizánci művészetek igazgatóságának megnyitását tervezi 2027-ig mintegy 3000 négyzetméteren.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×