eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró (k), valamint Morcsányi Géza dramaturg, műfordító és Borbély Alexandra színésznő, a film főszereplői az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című film alkotóinak sajtótájékoztatóján egy budapesti kávézóban 2018. január 23-án. A filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában jelölték ezen a napon Los Angelesben.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Ingyen nézhető az Oscar-díjra is jelölt "Testről és lélekről" című film a FILMIO-n

A napokban elhunyt Morcsányi Géza emlékére péntektől vasárnapig lehet ingyen megnézni az Arany Medvével is jutalmazott filmet.

Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója január 4-én, életének 71. évében hunyt el.

A 2017-ben mintegy két évtized kihagyás után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című fanyar humorú szerelmesfilmjében két zárkózott ember szarvasként találkozik az álmaikban. A film elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját.

Első magyar filmként megkapta a sydney-i filmfesztivál fődíját,

Herbai Máté operatőrt a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki, az Európai Filmakadémia tagjai pedig Borbély Alexandrát díjazták a film női főszerepében nyújtott "lenyűgöző" alakításáért.

Enyedi Ildikó rendező Morcsányi Gézát, a magyar irodalmi élet meghatározó alakját kérte fel az Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről férfi főszerepére. Morcsányi Géza a Könyves Magazinnak nyilatkozva korábban azt hangsúlyozta, soha életében nem vágyott a szereplésre. Enyedi Ildikó felkérését mégis elfogadta, mert úgy gondolta, a forgatás nem fellépés, ott nincs közönség, amikor meg majd lesz, akkor már neki nem kell ott lennie.

"Valószínűleg nagyon vágytam valami önfeledtségre" - emlékezett Morcsányi Géza.

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1977 és 1988 között dramaturgként dolgozott több teátrumban, köztük a Radnóti Miklós Színházban. Később az Interpress Magazin szerkesztője, 1989-1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa volt. A Magvető Könyvkiadót 1995-2015 között vezette, 2015 márciusától a Líra Kiadói Csoport igazgatójaként tevékenykedett.

Munkásságát több díjjal ismerték el: 1999-ben Jászai Mari-, 2004-ben Gemini-, 2005-ben Budapestért díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×