eur:
397.11
usd:
369.67
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Pexels.com

Titokzatos ládikára bukkantak egy aprócska tolnai községben

226 éves időkapszula került elő Murgán.

Felújítás, falszigetelés közben megtalálták a murgai templom alapkövét – számolt be a TEOL, megjegyezve, hogy inkább egy emlékkőről van szó, miután nem az építkezés indításának, hanem befejezésének dátuma olvasható rajta.

A felújítást koordináló történész szerint a németség templomépítészeti kultúrájából ilyen még nem került elő. „Nagyon nagy ritkaság ez a kő, ez a kinyitható kődoboz, ez a szarkofágszerű kőedény, mely egy lefalazott kis fülkében pihent, az oltár mögött” – tette hozzá a megyei híroldalnak Balogh Margit.

Tájékoztatása szerint a templomépítés befejezési dátuma (1796) mellett más feliratok is olvashatók a kő négy oldalon, köztük a Jeszenszky név. (A báró Jeszenszky család a török kivonulása után kapta meg a bécsi udvartól Murgát és Csibrákot.)

A történész azt is elmondta, hogy a kőedényben egy időkapszula is található. „Egyelőre csak kívülről szemlélgetjük, megvárjuk a szakembert, a restaurátort, addig nem nyitjuk fel. Nem tudhatjuk, hogy mi történik, ha érintkezik a levegővel, ha 226 év elteltével friss oxigént kap” – magyarázta. A keskeny, befőttes üvegre emlékeztető tokban korabeli pénzérmét és egy kis papirusztekercset véltek felfedezni.

A kőedényt, amelyről a portál fotókat is közöl, várhatóan visszahelyezik majd a fülkébe, de nem lesz lefalazva, hanem egy plexilap mögött minden érdeklődő számára megtekinthető lesz.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×