INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

bereményi géza

film

cseh tamás

A Nemzet Művésze címmel tavaly kitüntetett Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, Balázs Béla-díjas filmrendező a Városmajorban 2021. október 4-én.

Film Bereményi Gézáról: „a komoly emberek mind kalapot viselnek”

A Bereményi kalapja című filmben interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek szerepelnek. A dalszövegírót, filmrendezőt és szépírót bemutató film néhány napja került Magyarországon a mozikba.

Komoly kutatás előzte meg a filmet, ami épp a Covid-időszakra esett. 2020 szeptemberében kezdtük és májusig, ameddig minden egyes stábtag be nem volt oltva, addig nem is tudtuk elkezdeni forgatni – mondta az InfoRádióban Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a film rendezője.

„Azt próbáltam elsődlegesen megnézni, hogy miként lehet a Bereményi-univerzumot valamilyen módon érvényesen feldolgozni egy másfél órás film keretében” – fogalmazott. A rendező az interjúk mellett rengeteg filmet megnézett, melyeket Bereményi Géza írt és rendezett. A filmhez felhasznált archív híradókat és a XX. századi magyar történelemmel kapcsolatos Cseh Tamás-számokat. Van felvétel 1945-ről, amikor kitörnek a Várból a németek, '56-ról, a Corvin köz hőseiről, illetve '89-ről, a furcsa rendszerváltásról szóló számok.

Új jeleneteket is forgattak, melyekben Bereményi Géza és Tóth Barnabás a két színész szereplő.

A kalap szimbólumként tűnik fel a filmben. A rendező azt mondta, ez nagyon fontos Bereményi Géza életében, hiszen többször megírta és elmondta: a nagyapja is kalapos ember volt, és gyerekként ő is azt tapasztalta, hogy „a komoly emberek mind kalapot viselnek”.

Bereményi Géza maga is kalapban járt húszéves kora óta, ami egyrészről a politikai kívülállás jelképe, másfelől elrejtőzés is, hogy szeretne csak a saját dolgaival foglalkozni.

A film egyik főszereplője Járai Márk, aki gitáros-énekesként interpretálja Cseh Tamást. Az elmúlt két-három évben 15-20 közös számot írtak, most készülnek egy CD kiadására, de a zenék Spotify-on vagy más felületeken is elérhetők.

„Ahogy ötven évvel ezelőtt Cseh Tamás és Bereményi Géza ült a konyhában, most Járai Márk és Bereményi Géza ül egy másik konyhában, és ír számot”

– mondta a rendező, aki szerint ez volt a filmforgatás legmágikusabb pillanata. Egy kicsit beleshettek a „dalszövegíró boszorkánykonyhába”, és láthatták, miként születik egy Bereményi-dalszöveg.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Kapcsolódó hang

Film Bereményi Gézáról: „a komoly emberek mind kalapot viselnek”
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018