eur:
368.77
usd:
344.22
bux:
48642.41
2023. június 7. szerda Róbert
A szlovén főváros, Ljubljana belvárosa 2020. október 20-án. Ettől a naptól kezdve a koronavírus-járvány miatt a szlovén kormány este 9 és reggel 6 óra között éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére.
Nyitókép: MTI/AP

Óriási botrány – Hamis Picasso-, Matisse- és Degas-képekkel nyílt meg majdnem egy gigakiállítás

Az utolsó pillanatban fújták le.

Az Utazások című kiállításon a szlovén Boljkovac család magángyűjteményéből 160 műalkotást mutattak volna be, köztük Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Edgar Degas, Edvard Munch, Kazimir Malevics képeit. A tárlatot szerdán nyitották volna meg, azonban elismert szlovén művészettörténészek és festménybecsüsök szerint "nyilvánvaló hamisítványokról" van szó - írta a Delo című szlovén napilap.

Aleksander Bassin neves művészettörténész, a Ljubljanai Városi Galéria egykori igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a festményeken rögtön látszik, hogy nem eredetiek. "Ehhez nem kell szakértőnek lenni, elég, ha valaki jártas a képzőművészetben" - mondta, hozzátéve: elképzelhető, hogy az említett alkotók valamelyikének lehetne grafikája Szlovéniában, de festményeik biztosan nincsenek.

Brane Kovic műkritikus szerint a gyűjtemény értéke meghaladná az egymilliárd dollárt, ha valódiak lennének a képek.

Pavel Car, a nemzeti múzeum igazgatója, akit még az előző kormány alatt neveztek ki az alkalmasságával kapcsolatos kételyek dacára, első reagálásában még kitartott amellett, hogy a művek eredetiek, szerinte a művészettörténészi közösség "elsietve" bélyegezte meg a festményeket hamisítványként.

A nap folyamán azonban rövid közleményben tudatta, miszerint "a közvélemény és a szakértők erős reakciója rádöbbentette, hogy hibákat követett el, köztük azt, hogy rossz személyre bízta a kiállítás megszervezését", és

"a múzeum és szakértőinek hírneve védelmében" lemond tisztségéről.

A fiaskót a kulturális minisztérium is vizsgálja. Asta Vrecko miniszter közleményében azt írta: ami a képek hitelességét illeti, ők nem tudnak véleményt mondani, az a szakértők feladata. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a kiállításért anyagi ellentételezés nem járt, de vizsgálják az ügyet.

Vrecko szerint a múzeum szakértői bizottsága nem volt hajlandó felvenni a kiállítást a nemzeti múzeum éves tervébe, az igazgató saját hatáskörében döntött annak megrendezéséről.

A gyűjtemény tulajdonosa, Niko Boljkovac azt mondta a Delónak, hogy a Gallus nevű kis magángaléria igazgatójaként az elmúlt 50 évben vásárolta a műveket különböző árveréseken, ahol aránylag alacsonyak voltak a kikiáltási árak. Ő segített összevásárolni az Autocommerce vállalat kollekcióját is, amelyet két évtizede mutattak be a Szlovén Nemzeti Galériában.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 7. 11:15
2023. június 7. 11:05
×
×
×
×